Bij Leclerc ontbreekt nog iets cruciaals: 'Dat hebben rijders als Verstappen en Sainz wel' Formule 1
Formule 1

Bij Leclerc ontbreekt nog iets cruciaals: 'Dat hebben rijders als Verstappen en Sainz wel'

Bij Leclerc ontbreekt nog iets cruciaals: 'Dat hebben rijders als Verstappen en Sainz wel'

F1-journalist en analist Franco Nugnes is van mening dat Charles Leclerc nog een gebrek aan racevisie kent, die andere coureurs als Max Verstappen, Lewis Hamilton, Carlos Sainz en Fernando Alonso wel hebben. Daarmee doelt de Italiaan op dat Leclerc niet veel kan bijdragen aan de strategieën van het team, terwijl Sainz juist bekend staat als een strategische denker.

Leclerc krijgt vanaf 2025 een nieuwe teamgenoot, namelijk Hamilton, maar wordt op dit moment verslagen door zijn huidige teamgenoot Sainz. De Spanjaard zal eind dit jaar vertrekken bij Ferrari en dat heeft voor meer motivatie dan ooit gezorgd. De Madrileen vulde in Bahrein al het podium aan, maar moest de Grand Prix in Jeddah missen vanwege de operatie aan zijn blindedarm. Sainz won de Grand Prix van Australië amper twee weken later en blonk ook uit in de race in Japan. Er wordt nu dus meer over de prestaties van Sainz gepraat, ondanks dat Leclerc, als il predestinato, altijd in de schijnwerpers stond.

Heeft Leclerc de potentie om wereldkampioen te worden? 'Als we hem nu al in twijfel trekken, is dat geen goed teken zou ik zeggen', begint Nugnes in een Q&A met de Italiaanse tak van Motorsport.com. 'Voor mij is Leclerc een van de groten in de Formule 1, hij is opgegroeid met Max Verstappen, en durft het ook altijd zonder angst tegen hem op te nemen. Laten we de epische wiel-aan-wiel gevechten in Oostenrijk niet vergeten', wijst de Italiaan aan. In 2019 vochten de twee hard op de Red Bull Ring, en ook gingen ze regelmatig met elkaar in gevecht in 2022, toen Ferrari Red Bull nog kon uitdagen.

'Er is geen Ferrari die Verstappen uit kan dagen'

'Ik geloof dat er nog geen Ferrari is die zo consistent is om met Max te strijden, maar ik denk dat we Leclerc zullen zien bloeien in een late lente, daar ben ik zeker van', vervolgt Nugnes. 'Hij is nog niet verslagen.' Dat Ferrari haar zaken organisatorisch gezien nu beter op een rijtje heeft, gaat ook bijdragen aan de ontwikkeling van Leclerc, denkt de Italiaan. Onder Mattia Binotto vonden er veel strategische fouten plaats en ook was de communicatie over de boordradio niet altijd duidelijk. Dat is dit jaar stukken beter. Huidig teambaas Frédéric Vasseur werkt hard om zijn team naar voren te helpen, en dat resulteert tot nu toe in uitstekende resultaten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

charles leclerc ferrari australie 3
Nugnes is van mening dat Leclerc nog aan een aantal dingen moet werken om als kandidaat voor de titel beschouwd te worden. (Foto: Ferrari F1 Media)

'Soms heb ik nog wel mijn twijfels', zegt Nugnes. 'De communicatie loopt niet altijd perfect, en dit is iets organisatorisch dat ook een beetje door het team wordt beheerd', zegt de Italiaan over de communicatie tussen Leclerc en zijn team. 'Ik trek Charles' talent niet zozeer in twijfel, hij heeft buitengewone vaardigheden, maar ik zie ook een gebrek aan racevisie die andere coureurs wel hebben. Dan heb ik het over Verstappen, Alonso, Hamilton. Dat is nog steeds iets waar hij aan moet werken om zijn races te kunnen beheersen en het soort persoon te zijn dat iets kan toevoegen aan de strategieën van het team. Sainz is in staat dat te doen en hij begrijpt dit.'

Nugnes lijkt het oneens te zijn met bijnaam van Leclerc

Door zijn goede prestaties staat Sainz momenteel in de spotlights. Hij moet zijn zitje voor 2025 nog vinden, maar staat bij meerdere teams in de belangstelling. Nugnes ziet het resultaat van Sainz' harde werk, en de tekortkomingen van Leclerc. 'Om bij de topklasse te horen, ben ik het zat om het te hebben over voorbestemd te zijn. Dat element ontbreekt nog en moet op zijn plaats vallen', zegt de Italiaan. Zo denkt Nugnes ook dat de strategie van Leclerc in Japan helemaal niet zo goed was, maar dat hij die P4 pakte door de competitiviteit van Ferrari. 'Daar ben ik het helemaal mee eens. Ferrari is vandaag de dag namelijk superieur aan McLaren', sluit Nugnes af.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws