Max Verstappen won twee keer in Monaco, maar heeft in de afgelopen jaren weinig plezier beleefd aan het krappe stratencircuit. Afgelopen weekend beperkte de Limburger de schade met een vierde plek. De wereldkampioen krijgt dan ook overwegend goede beoordelingen, al behoorde hij niet tot de uitblinkers van het weekend volgens de buitenlandse media.
Auto Motor und Sport (Duitsland) - 9
Michael Schmidt deelt bij Auto Motor und Sport graag tienen uit. Na Monaco vielen drie coureurs in de prijzen met een perfecte score: Norris, Leclerc, en Hadjar. Verstappen kreeg net als Esteban Ocon en Fernando Alonso een 9. 'Naast winnaar Norris verdienden twee andere coureurs ook het hoogste cijfer. We moesten echter ook een aantal onvoldoendes uitdelen', schrijft de Duitser. Gasly kreeg een 3, Franco Colapinto en Lance Stroll een 4, en Kimi Antonelli en Gabriel Bortoleto een 5.
'Norris toonde alleen bij de start een klein moment van zwakte. Leclerc haalde hem bijna in. Daarna werkte Norris zijn 78 ronden foutloos af. Piastri was dit weekend geen partij voor Norris', aldus Schmidt over de Australiër, die een 7 kreeg. 'Een fout in de tweede vrije training kostte hem zijn zelfvertrouwen. Dat bouwde hij langzaam weer op, maar ook in de race was hij niet constant. Soms was hij snel, maar soms ook een paar tienden te langzaam. Daardoor maakte Norris tien punten goed in de titelstrijd.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'De grootste dreiging kwam van een mogelijke rode vlag. Als de race in de laatste 28 ronden was stilgelegd, zou Max Verstappen de winnaar geweest zijn', vervolgt de Duitse journalist. 'De wereldkampioen probeerde Norris onder druk te zetten door langzaam te rijden. Leclerc en Piastri dichtten het gat, maar Norris liet zich niet nerveus maken. Norris verdient dus duidelijk de maximale score.' De Brit staat nu nog maar drie punten achter Piastri.
Schmidt was echter het meest onder de indruk van Leclerc. 'Ferrari zou in Monte Carlo op achterstand moeten staan, want de auto is niet eens goed in langzame bochten. Het ging echter beter dan verwacht, omdat er nu alleen maar langzame bochten waren, zodat ze geen compromissen hoefden te maken met de afstelling. Leclerc is altijd goed voor twee tienden extra op zijn thuiscircuit. Hij domineerde alle vrije training, maar in Q3 had Norris het voordeel.'
The Race (Groot-Brittannië) - 6e plek
The Race deelt geen cijfers uit aan de coureurs, maar rangschikt ze van goed naar slecht. Edd Straw vond dat vijf coureurs beter presteerden in Monaco. Norris en Leclerc pakten net als in de race de eerste posities. 'Norris was het hele weekend de sterkste McLaren-coureur. Leclerc was terecht teleurgesteld nadat hij na de poleposition greep, aangezien hij wel de snelste coureur was in de drie vrije trainingen.' Debutant Isack Hadjar krijgt na zijn geweldige optreden de vijfde plek. 'Hij had niet hoger kunnen kwalificeren of hoger kunnen eindigen in de race.'
Oud-teamgenoten Esteban Ocon en Fernando Alonso maken de top vijf vol, voor Verstappen. 'De problemen van Red Bull op lage snelheid zorgden ervoor dat Verstappen nooit een rol kon spelen in Monaco, al liet hij in zijn laatste Q3-ronde ogenschijnlijk wel wat tijd liggen. Dat was echter niet genoeg om van invloed te zijn op zijn startpositie, zeker ook gezien de gridstraf voor Lewis Hamilton.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Britse journalist prijst de verwoede pogingen van Verstappen om het podium toch nog te halen. 'Hij deed wat hij kon doen in de race om plekken te winnen, inclusief een lange middelste stint in de hoop op een rode vlag. Daarbij hield hij ook Norris op voor Leclerc, maar er was geen kans om hoger te eindigen dan de vierde plek', weet Straw, die Piastri en Liam Lawson op plekken zeven en acht zette. Alexander Albon en George Russell maken de top tien vol, voor Hamilton en Sainz. Yuki Tsunoda kwam niet verder dan P15, terwijl Kimi Antonelli na zijn kwalificatiecrash als negentiende eindigde, voor Pierre Gasly.
La Gazzetta dello Sport (Italië) - 7
La Gazzetta dello Sport deelde na de strategische race in het prinsdom geen hoge cijfers uit, omdat geen enkele coureur in de Grand Prix echt de kans kreeg om uit te blinken. Verstappens race werd met een 7 beoordeeld. 'Het lijkt erop dat hij wederom het maximale uit zijn materiaal heeft gehaald, ook al leverde dat ditmaal minder op', zo maken de Italianen nog even een verwijzing naar de overwinning van Verstappen in Imola.
'Aan het einde van de race lag hij ook nog dwars bij Lando Norris. Hij liet Norris zweten, omdat hij ook aan de wereldtitel denkt.' In de titelstrijd zijn er nog drie serieuze kanshebbers over. Norris bezweek in Monaco niet onder de druk van Verstappen en Charles Leclerc en kreeg met een 8 dan ook het hoogste cijfer. Leclerc verdiende een 7,5, terwijl Oscar Piastri net als Verstappen een 7 kreeg. Verder kreeg niemand meer dan een 6,5.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Autosport (Groot-Brittannië) - 7
Het Britse Autosport gaf niemand meer dan een 8. Zes coureurs ontvingen de hoogste score met een 8: Norris, Leclerc, Hadjar, Ocon, Lawson, en Alonso. Verstappen kreeg net als Piastri een 7. 'Zijn beste kans was om op een rode vlag te hopen, en Red Bull bepaalde haar hele strategie op basis hiervan. Hij was iets te overijverig om Piastri in te halen bij de vroege gele vlaggen, en daarna koos hij voor twee lange stints.'
'Verstappen probeerde Norris in de schoot van Leclerc te laten vallen in een poging om chaos te creëren, want zijn strategie zou zonder rode vlag niet werken. In de kwalificatie was hij een schrikbarende zeven tienden langzamer dan Norris.' De Britten gaven Hamilton en Oliver Bearman een 6, terwijl George Russell een 5 kreeg. 'Hij overtrad de regels op cynische wijze en kreeg een drive-through penalty, maar dat hielp hem alsnog. Je moet het lef hiervoor bijna prijzen', vindt men.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties