Croft vindt Horner de beste teambaas: 'Horner en Red Bull passen perfect bij elkaar' Formule 1
Formule 1

Croft vindt Horner de beste teambaas: 'Horner en Red Bull passen perfect bij elkaar'

Croft vindt Horner de beste teambaas: 'Horner en Red Bull passen perfect bij elkaar'

Sky Sports-analist David Croft vindt Christian Horner de beste teambaas van 2023 en denkt dat Red Bull Racing en Horner voor elkaar zijn gemaakt. Volgens Croft was de Brit een inspirerende teambaas die het beste in zijn personeel naar boven haalde. Ted Kravitz denkt toch dat Horner het beter had kunnen doen door Helmut Marko onder controle te houden.

Red Bull Racing opereerde in het 2023-seizoen als een goedgeoliede machine en dat had het team natuurlijk ook te danken aan haar teambaas. De Brit zit inmiddels al bijna twintig jaar lang op de Red Bull-troon en is uitgegroeid tot een goede teambaas. 'Wat mensen buiten Red Bull dan ook denken, er is geen betere teambaas voor Red Bull dan Christian Horner', zegt Croft in de Sky Sports-podcast. 'Die twee passen perfect bij elkaar. Hij heeft ze getransformeerd van een redelijk team naar wereldleiders en daarvoor moet hij een applaus krijgen.' Horner is sinds 2005 de teambaas van de Oostenrijkse renstal. Onder zijn leiding won het team zeven rijderstitels, waarvan vier met Sebastian Vettel en drie met Max Verstappen, en zes keer de constructeurstitel.

De laatste vier titels werden achter elkaar gewonnen in 2022 en 2023 doordat het team zo'n ongelofelijk goede auto had. 'Maar Horner is niet verantwoordelijk voor het ontwerpen van die auto, maar hij zorgt er wel voor dat het designteam, het aeroteam, het chassisteam hun taken heel goed kunnen uitvoeren', gaat Croft verder. 'Je moet hem een tien geven. Er was een tijd waarin we zeiden: Red Bull gaat in de problemen komen. Maar Horner zag een plan voor de lange termijn met Honda en de powertrains. Hij heeft Ford teruggebracht naar de F1. En de manier waarop hij omgaat met partners en sponsoren, met de crew, de mensen in de fabriek, hij is een man waar je gewoon naartoe kan lopen en mee kan praten. Hij praat met de media alsof het oude vrienden zijn', somt Croft op.

Tekst gaat verder onder de foto.

Croft vindt Horner de beste teambaas: 'Horner en Red Bull passen perfect bij elkaar'
Horner vinkt voor Croft alle vakjes aan. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Situatie met Marko's opmerkingen over Pérez had Horner beter aan moeten pakken

Daarbij is Horner alsnog maar een mens en hij doet dan ook niet alles perfect, maar hij komt wel erg dicht bij perfectie. 'Hij is absoluut de juiste persoon voor Red Bull, en dat moet je toegeven', zegt de Brit. Sky Sports-collega Kravitz sluit zich aan bij de mening van Croft, maar benoemt nog wel een situatie die Horner anders aan had moeten pakken. 'De enige minpunten die Horner kreeg komen door die situatie met Sergio Pérez en Helmut Marko', zegt Kravitz. 'Marko is niet onder controle te krijgen.' Marko maakte een aantal opmerkingen over de Mexicaan die racistisch opgevat konden worden. De 81-jarige kwam er uiteindelijk wel op terug, maar een statement van het team kwam er niet van.

'Maar Horner jongleert met situaties waarvan niemand een idee heeft hoe moeilijk ze zijn: Max Verstappen als de auto niet naar zijn zin is, Helmut Marko, Oliver Mintzlaff, zijn nieuwe baas, en Checo Pérez. En dan ook nog eens de politieke kant van de Formule 1. Hij levert een geweldige prestatie gezien de hoeveelheid waar hij mee te maken heeft', looft Kravitz. 'Kon Pérez niet gewoon zeggen: kun je nu stoppen met gemeen tegen me te zijn? Ik ben er zeker van dat Horner tegen Helmut zou zeggen: ik denk dat we Checo een beetje rust moeten geven. Dat is de enige reden waarom ik hem iets lager beoordeel', sluit Kravitz af.

Daar kan Croft zich niet helemaal in vinden. 'Wat Horner achter de schermen aan het doen was, was correct', denkt de Brit. 'Hij had niet de macht om het merk (Red Bull, red.) te overrulen en statements te plaatsen. Helmut gaat toch niet luisteren, dus daarop liep Horner een beetje vast. Maar wat ik heb begrepen is dat Horner een statement wilde plaatsen, maar dat Red Bull dat niet wilde. Vergeet niet dat Helmut technisch gezien geen Red Bull Racing-medewerker is, maar een Red Bull-medewerker. Omdat hij achterin de garage staat met een Red Bull-jas denken mensen al gauw dat hij bij het team hoort, maar op papier is dat niet zo', aldus Croft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws