F1-coureurs staan nog niet honderd procent achter de Pirelli-tests zonder bandenwarmers Formule 1
Formule 1

F1-coureurs staan nog niet honderd procent achter de Pirelli-tests zonder bandenwarmers

F1-coureurs staan nog niet honderd procent achter de Pirelli-tests zonder bandenwarmers

De coureurs van de Formule 1 staan nog niet honderd procent achter het nieuwe idee van Pirelli om de bandenwarmers weg te doen. Er zal nog een aantal keer met het nieuwe concept getest worden, voordat er over gestemd zal worden. Mercedes heeft bijvoorbeeld al een aantal testen gedaan en ook Ferrari, Alfa Romeo en AlphaTauri zijn het aan het uitproberen. Tot nu toe is het alleen nog geen succes, melden de coureurs achteraf bij Formularapida.net.

Het idee is om de bandenwarmers af te schaffen in de toekomst, dus sommige teams en coureurs zijn hier al een beetje mee aan het testen. Mercedes heeft het bijvoorbeeld al in Paul Ricard gedaan in de aanloop van het 2023-seizoen met Lewis Hamilton, en even later ook in februari met George Russell.

F1-teams moeten nog gaan stemmen

Veelbelovend was het niet en de zevenvoudig wereldkampioen noemde het zelfs 'erg gevaarlijk'. Pirelli is meermaals aan het testen, zo hebben ze naast Paul Ricard ook in Portimão, Jerez en Fiorano getest. Ook in Bahrein zijn de tests uitgevoerd. Ferrari, Alfa Romeo en AlphaTauri waren hierbij de teams die aanwezig waren.

Ook die drie teams vonden het niet geweldig. Bahrein is een circuit dat bekend staat om de hoge temperaturen, en alsnog ondervonden de teams problemen met het opwarmen van de banden. Dat maakt het lastig om in te beelden hoe de banden dan zouden zijn op circuits met koudere omstandigheden. Pirelli heeft nog hoop dat het beter wordt, want 'de tests zijn nog in de beginstadia', maar toch moet er dan snel wat verbeteren. De teams gaan stemmen tijdens de Grand Prix in Groot-Brittannië over het afschaffen van de warmtedekens vanaf 2024.

Bottas: 'Ik zou het niet doen, het afschaffen van de dekens.'

Alfa Romeo-coureur Valtteri Bottas is geen fan van het afschaffen van de bandenwarmers. 'Er moet nog erg veel gebeuren willen ze dit echt doorzetten', is de Fin van mening. 'Ik denk dat ze er hard mee bezig zijn en de testdagen zijn dan ook vooral voor het verzamelen van data, maar ja, Bahrein is wel de makkelijkste baan om de banden warm te krijgen dus het ging daar verder wel prima.' Toch is Bottas niet van mening dat Pirelli dit moet doorzetten. 'Als de banden koud beginnen en dan opeens zo hoog als honderd graden worden, dat is gewoon niet goed. Ik zou het niet doen, het afschaffen van de bandenwarmers.'

Ook AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda en Ferrari-coureur Charles Leclerc zijn niet echt te spreken van het idee van Pirelli om de bandenwarmers weg te doen. 'In Bahrein was het te doen omdat het daar sowieso al ongelooflijk heet is', zegt Tsunoda, ' maar ik betwijfel of het echt gaat werken op koudere circuits zoals in Imola bijvoorbeeld.' Leclerc durft nog niet veel te zeggen. 'De test in Bahrein ging prima, maar de baan was al heet en ik denk dat we pas echt kunnen zeggen of het werkt als het op alle circuits goed gaat.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws