F1 Live 00:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico 2023 Formule 1
Formule 1

F1 Live 00:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico 2023

F1 Live 00:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico 2023

Enkele dagen na de Grand Prix van de Verenigde Staten komen de coureurs alweer in actie in de vrije trainingen voor de Grand Prix van Mexico. Als enige evenement in de huidige triple header wordt er in Mexico gebruikgemaakt van het traditionele weekendformat, zonder sprintrace en met dus 'gewoon' twee vrije trainingen op de vrijdag. In de eerste vrije training opende Max Verstappen met de snelste tijd.

Totdat de wintertijd op zondag ingaat is het tijdsverschil tussen Mexico en Nederland maar liefst acht uur, en dat betekent dat de sessies weer laat in het weekend zullen plaatsvinden. Om 20:30 uur Nederlandse tijd zochten de coureurs voor het eerst het asfalt op in Mexico-Stad, terwijl de tweede vrije training pas om middernacht van start zal gaan.

VT1: Nieuwe namen, nieuwe banden, en een verrassende nummer twee

In de eerste vrije training namen vijf rookies deel. De vaste coureurs moeten één keer in 2023 hun plekje afstaan in VT1, en in Mexico is dat bij vijf teams het geval, waardoor Théo Pourchaire, Frederik Vesti, Oliver Bearman, Jack Doohan, en Isack Hadjar een uurtje de kans kregen om een Formule 1-bolide te besturen voor respectievelijk Alfa Romeo, Mercedes, Haas, Alpine, en AlphaTauri. Voor Pourchaire liep het vanwege remproblemen op een teleurstelling uit, terwijl de andere vier coureurs onderin de tijdenlijsten stonden, mede omdat ze een testprogramma afwerkten voor hun teams.

Verder staat de vrijdag in Mexico in het teken van het testen van Pirelli-banden. De Italiaanse bandenfabrikant geeft de coureurs en teams twee setjes van een aangepaste C4-band. Dat staat op het Autódromo Hermanos Rodríguez gelijk aan de mediumbanden. Deze banden mogen enkel op vrijdag ingezet worden, en aangezien de kans groot is dat deze banden in 2024 gebruikt worden, werd het eerste setje in VT1 dan ook al veelvuldig gebruikt, en de verwachting is dat dit in de tweede training opnieuw het geval zal zijn.

Verstappen zette in de eerste vrije training de snelste tijd neer, maar had slechts één tiende voorsprong op oud-teamgenoot Alexander Albon, die op elk bandentype in de top drie terug te vinden was. Die top drie werd afgesloten door thuisrijder Sergio Pérez, terwijl McLaren en Ferrari de plekken vier tot en met zeven verdeelden. Bij Mercedes en Aston Martin werd er minder gefocust op snelle tijden.

Pérez en Verstappen in de schijnwerpers

Veel ogen zullen tijdens de rest van het weekend gericht zijn op de beide Red Bull Racing-coureurs. Pérez is ongekend populair in eigen land, en zal dus het maximale willen halen uit de Grand Prix op zondag. Pérez eindigde in 2021 en 2022 nog als derde achter Max Verstappen en Lewis Hamilton in zijn thuisrace, maar verscheen in de afgelopen vier Grand Prix-weekenden niet meer op het podium, met vooral een reeks teleurstellingen in het Aziatische drieluik.

Verstappen komt met een ongekend vertrouwen naar Mexico. De Nederlander won vier van de vijf races in Mexico, en pakte ook in 2023 dertien zeges in de laatste veertien weekenden. In Austin zegevierde de Limburger ondanks een naar eigen zeggen te hoog afgestelde auto, en problemen met de remmen. Als Verstappen wint, komt hij met 51 overwinningen op gelijke hoogte met viervoudig wereldkampioen Alain Prost. Daarnaast zou het record van de meeste overwinningen in een seizoen aanscherpen, dat hij zelf in 2022 al vestigde.

Bekijk de Grand Prix van Mexico live via F1TV of Viaplay!

F1 Live 00:00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws