oliver bearman haas max verstappen red bull racing george russell mercedes gp groot brittannie 2025 Formule 1
Formule 1

FIA-richtlijnen zorgen voor ‘onnatuurlijk’ racegedrag volgens Bearman

oliver bearman haas max verstappen red bull racing george russell mercedes gp groot brittannie 2025

De afgelopen maanden is er in de Formule 1 veel discussie over het gedrag van coureurs tijdens gevechten op de baan. De autosportbond FIA publiceerde recent richtlijnen die duidelijk moeten maken wat wel en niet mag bij inhaalacties. In plaats van rust te brengen, hebben deze regels vooral voor verwarring en onvrede gezorgd onder coureurs en fans, die beiden het systeem als onlogisch en onpraktisch ervaren.

Max Verstappen uitte zijn ongenoegen over de wisselende straffen en het gevoel dat sommige duels nu geforceerd aanvoelen. De FIA publiceerde eind juni 2026 een document waarin werd uitgelegd hoe aanvallers en verdedigers zich op verschillende plekken op de baan moeten gedragen, zoals bij aanvallen aan de binnenkant en buitenkant, in chicanes en S-bochten. Deze richtlijnen waren bedoeld om het racen veiliger en eerlijker te maken en de fans duidelijkheid te bieden. Toch benadrukte de FIA dat het niet om harde regels ging, maar slechts om aanbevelingen. Dit gaf juist ruimte voor interpretatie, waardoor de stewards per race wisselende beslissingen namen. Dit leidt tot inconsistenties waar Max zich aan stoort.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

FIA-richtlijnen zorgen voor ‘onnatuurlijk’ racegedrag volgens Bearman
Verstappen en Bearman zijn het eens: regels voor inhalen voelen onnatuurlijk aan.

Inconsistente straffen en het effect op de coureurs

Oliver Bearman, de jonge Haas-coureur en Ferrari-talent, herkent Verstappens frustratie. In een media-interview met onder andere Speedweek.com geeft hij aan: ‘Ik ben het eens met Verstappen. Een goed voorbeeld is de raceban van Kevin Magnussen in 2024. Zijn overtredingen waren toen vrij klein, maar omdat de strafpunten zich opstapelden, moest hij een race missen.’ Bearman gaat verder: ‘Ik vond dat best wel streng. Er waren situaties waarin een aanval mislukte en beide coureurs rechtdoor gingen. Niemand werd daardoor geschaad. Voor zo’n actie, die nooit gevaarlijk was, kreeg hij twee strafpunten.’ De Haas-coureur benadrukt dat zulke straffen snel kunnen oplopen en dat dit het wheel to wheel-racen belemmert. ‘Wij coureurs willen vechten voor elke meter, want dat is ook wat de fans willen zien. Als een actie echt onsportief is, moet die bestraft worden, maar een goede balans is belangrijk.’

Verstappen liet al vaker doorschemeren dat de huidige richtlijnen het instinct van coureurs tegenwerken. Bearman vult aan: ‘Het verstand en het instinct botsen soms. Dan denk je aan een regel en laat je je tegenstander zomaar voorbij. Dat voelt onnatuurlijk.’ Hij legt uit dat in het heetst van de strijd geen tijd is om een vijf pagina’s lang FIA-document te bestuderen. ‘Je beslist binnen een fractie van een seconde, niet met het document in je hoofd.’ De wisselende samenstelling van de stewards maakt het er volgens beide coureurs niet makkelijker op. De FIA wil wel gelijkheid in oordelen, maar dat blijkt in de praktijk lastig te realiseren met constant wisselende stewards.

Deze inzichten van de coureurs laten zien dat de FIA-richtlijnen op dit moment vooral tot onduidelijkheid leiden. Zowel Verstappen als Bearman pleiten voor een aanpak die coureurs meer vrijheid geeft om op instinct te rijden, terwijl gevaarlijke en onsportieve acties wel streng worden bestraft. Alleen zo kan het publiek blijven genieten van een spannende en eerlijke race.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws