'Gegevens uit de longruns en de topsnelheid van de RB19 gaan Verstappen naar voren helpen' Formule 1
Formule 1

'Gegevens uit de longruns en de topsnelheid van de RB19 gaan Verstappen naar voren helpen'

'Gegevens uit de longruns en de topsnelheid van de RB19 gaan Verstappen naar voren helpen'

Voor Max Verstappen staat er een inhaalrace op de planning in Miami. Nadat de kwalificatie vroegtijdig werd beëindigd vanwege de crash van Charles Leclerc kon de Nederlander geen poging meer doen om er meer uit te halen dan P9. Er zijn een aantal punten die echter in het voordeel zijn van de tweevoudig wereldkampioen, zo analyseerde de Nederlandse tak van Motorsport.com.

Het vooruitzicht van de Grand Prix van Miami toont een aantal overeenkomsten met de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Verstappen moest daar starten op P15 nadat hij problemen had met de aandrijfas. In Florida start de Red Bull Racing-coureur op de negende stek en zal de inhaalrace er ongeveer net zo uit gaan zien. Verstappen stelde na afloop van de teleurstellende Q3-sessie in de Verenigde Staten dat P2 minimaal mogelijk zou moeten zijn, en dus lijkt het erop dat zijn teamgenoot Sergio Pérez, die vanaf P1 zal starten, zijn grootste concurrent zal zijn.

De longruns zien er rooskleurig uit voor Verstappen

Een gegeven dat hoop zal geven, is het feit dat de longruns van Verstappen er erg goed uit zagen. In de tweede en derde vrije training van het raceweekend stond de Nederlander bovenaan de tijdentabel en verpletterde hij het ronderecord van het Miami International Autodrome met zeker anderhalve seconde. Ook in Q2 reed de Limburger een ronde die goed genoeg was geweest om de pole te pakken. Op de vrijdagmiddag was de tweevoudig wereldkampioen het snelst op de gele band en pakte daarmee een voorsprong van vier tienden op zijn Mexicaanse teamgenoot.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de gele band klokte Verstappen de snelste longruns (foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Op de gele band klokte Verstappen de snelste longruns (foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Op de mediumband klokte Verstappen tijdens VT2, die ook was verstoord door een crash van Leclerc, een gemiddelde rondetijd van 1.32,323. Dat zijn voorspoedige data voor de race, maar op de vrijdag zat Pérez nog niet lekker in zijn vel tijdens de trainingen. De Mexicaan gaf aan dat 'Verstappen dingen deed die hij absoluut niet kon', waardoor het beeld van Pérez zijn longruns op de vrijdag wellicht niet helemaal correct is. Daarnaast is het een feit dat de rode vlag ook de longruns hinderde van andere coureurs zoals Fernando Alonso.

Topsnelheid van de RB19 zal Verstappen opnieuw gaan helpen

Als het aankomt op de race pace, gaat Verstappen dus met het beste pakket richting de Grand Prix van zondag. Echter heeft het op zaterdagavond in Miami behoorlijk geregend, en dat heeft weer invloed op de balans van de auto en de race pace. Daardoor kan het allemaal wat lastiger worden voor de Nederlander. Hoe dan ook zal de topsnelheid van de RB19 weer een voordeel opleveren, want de Nederlandse tak van Motorsport.com heeft geanalyseerd dat Verstappen een marge heeft van zo'n zeven kilometer per uur aan het einde van het lange rechte stuk richting bocht zeventien.

Dat is de marge als beide auto's DRS hebben, dus dat verschil zal nog groter zijn als de voorganger van de Nederlander geen DRS heeft. Daar baseerde Verstappen dan ook zijn P2-voorspelling op, aangezien hij door het veld kan snijden als de auto's voor hem geen DRS in kunnen zetten, zelfs in de kortere DRS-zones. Alonso voorspelde al dat Verstappen in de 25ste ronde van de race op de deur gaat kloppen, en wellicht zal de tweede helft van de race dan een tweestrijd worden tussen Pérez en Verstappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws