Greenpeace eist meer klimaatbescherming van F1: 'Autosport kan als rolmodel dienen' Formule 1
Formule 1

Greenpeace eist meer klimaatbescherming van F1: 'Autosport kan als rolmodel dienen'

Greenpeace eist meer klimaatbescherming van F1: 'Autosport kan als rolmodel dienen'

Greenpeace roept de Formule 1 op om meer te doen voor klimaatbescherming. Ursula Bittner, economisch expert van de milieuorganisatie, pleit ervoor dat de koningsklasse van de autosport niet meer van het ene naar het andere continent vliegt, zonder dat daar een logische structuur in zit.

Zo vliegt de Formule 1 dit seizoen onder meer van Azerbeidzjan naar Miami en vervolgens naar Italië. In juni komt daar ook nog een uitstapje van Europa naar Canada en weer terug bij en aan het einde van het seizoen verhuist de F1 van Las Vegas naar Abu Dhabi. Daar moet een einde aan komen, wil de sport zijn ecologische voetafdruk sterk verkleinen, meent Bittner.

'De reiskosten moeten zoveel mogelijk omlaag', vertelt de Oostenrijkse aan Der Standard. 'Dat zou een complete herstructurering van de racekalender betekenen, zodat de races op het ene continent na het andere plaatsvinden en je in een seizoen zoals voorheen niet meerdere keren tussen de continenten zou wisselen', wijst ze op de onlogische kalenderindeling.

Bittner wijst ook de individuen in de sport op hun verantwoordelijkheid om meer te doen tegen milieuvervuiling. 'Privévliegtuigen mogen niet meer worden gebruikt en de komst van toeschouwers moet veel meer op het openbaar vervoer worden gericht', vervolgt de economisch expert. Bittner zou het ook 'ecologisch voordelig' vinden als de Formule 1 volledig afstapt van verbrandingsmotoren, maar dit zit er op korte termijn niet in.

'Formule 1 moet voortrekkersrol nemen in klimaatbescherming'

Vanaf 2026 rijdt de Formule 1 met motoren die voor de helft elektrisch aangedreven zijn en voor de helft op biobrandstoffen rijden. De impact op het klimaat zal hiermee echter nihil zijn, omdat reisbewegingen van fans een deelnemers met zeer grote afstand voor de meeste uitstoot zorgen. Het verbranden van brandstof, zo blijkt uit een onderzoek, draagt nog niet eens een volledig procent bij aan de volledige uitstoot over een heel seizoen.

De Formule 1 moet daarom compenseren, door bijvoorbeeld meer te doen aan bebossing. Bittner ziet daarom wel een voortrekkersrol weggelegd voor de sport. 'Als met name de autosport zou bewijzen dat het klimaatbescherming echt serieus neemt, zou het als rolmodel kunnen dienen voor veel mensen voor wie het onderwerp anders geen topprioriteit heeft.'

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws