Hamilton openhartig over hét moment dat gedachtegoed veranderde: 'Het was shockerend' Formule 1
Formule 1

Hamilton openhartig over hét moment dat gedachtegoed veranderde: 'Het was shockerend'

Hamilton openhartig over hét moment dat gedachtegoed veranderde: 'Het was shockerend'

Lewis Hamilton blikt openhartig terug op een aantal momenten in zijn carrière die zijn gedachtegoed veranderde. De 38-jarige Brit was altijd al bezig met gelijkheid, diversiteit en mensenrechten, en benoemt daarom opnieuw dat hij gelooft dat de Formule 1 veel diverser moet worden. De zevenvoudig wereldkampioen wil daar graag aan werken in de toekomst.

Hamilton staat er om bekend dat hij actief strijdt voor mensenrechten en komt daar ook regelmatig voor uit op zijn socialemediakanalen. Op verschillende momenten droeg de Mercedes-coureur shirts met bepaalde statements of droeg hij helmen met een speciaal bericht, iets wat inmiddels is verboden door de FIA. Terwijl er veel zaken zijn die Hamilton zijn manier van denken en doen veranderen, bespreekt hij in een interview met Mercedes-sponsor UBS wat er echt doorslaggevend was. 'Ik ben nooit goed geweest in het opvolgen van de regels', trapt Hamilton af. 'Als iemand me vertelde dat ik iets niet kon doen, probeerde ik hen altijd het tegendeel te bewijzen. Mijn eerste droom was om in de Formule 1 terecht komen, als enige zwarte man.'

Hamilton legt uit dat hij vaak naar andere atleten keek, zoals de tennissters Serena en Venus Williams en Tiger Woods. 'Toen was ik tien jaar oud, en ik zag hen het waarmaken', vertelt de 38-jarige. 'Meer jonge mensen probeerden het, dus ik dacht dat we ook wat konden doen, iets doen om het allemaal te veranderen.' Hamilton benoemt de situatie in de Verenigde Staten rondom de dood van George Floyd als een doorslaggevend moment in zijn manier van denken. 'Toen begon er echt een soort overgang. Het was wat shockerend voor me, want het herinnerde me een beetje aan vroeger en de dingen die ik heb meegemaakt in het Verenigd Koninkrijk', legt de Brit uit. 'We hebben daar niet hetzelfde soort wapengeweld als in de Verenigde Staten, maar er is nog steeds discriminatie, overal. En zwarte mensen komen meer obstakels tegen als ze een goede baan of educatie willen.'

Hamilton nog steeds gefocust op een diversere versie van de Formule 1

De zevenvoudig wereldkampioen heeft veel vaker aangegeven dat hij de koningsklasse veel diverser wil maken. Zijn project met Mercedes heeft zo zijn vruchten afgeworpen om meer vrouwen en meer nationaliteiten en afkomsten binnen het team op te nemen. 'In deze sport is er geen piramide van diversiteit. Er zijn maar twintig coureurs, je hebt geen team dat voor je in dienst is, maar je bent in dienst voor het team', vervolgt Hamilton.

'Mijn doel is om dat te veranderen. Ik geloof dat meer diverse teams altijd beter zijn voor de organisatie, voor de creativiteit en voor de ideeën. En dat is bewezen in de performance. Toen ik vijf jaar oud was en naar een Grand Prix keek, waren er geen zwarte mensen, en dat kon een obstakel vormen, maar het was alsnog mijn droom. Ik had gelukkig de steun van mijn vader', aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws