De Formule 1-race op Circuit Zandvoort staat nog steeds op de agenda, maar er moet wel een juridische horde genomen worden voordat deze definitief door kan gaan. Er lopen namelijk nog twee juridische processen, geïnitieerd door milieuorganisaties, waardoor het evenement er anders uit zou kunnen komen te zien dan zoals het nu gepland is.
Het enige wat de Formule 1-race met volle tribunes en volledige capaciteit nog in de weg zou kunnen staan is een juridische strijd die op 1 juli gestreden zal worden. In de rechtbank in Haarlem wordt dan een uitspraak gedaan over twee vergunningen die afgegeven zijn om een Grand Prix met publiek mogelijk te maken op Circuit Zandvoort.
Enkele milieuorganisaties zijn het namelijk niet eens met de vergunningen die afgegeven zijn door de provincie Noord-Holland, weet RTL Nieuws te melden. Twee organisaties specifiek, Mobilization for the Environment en Stichting Duinbehoud, staan met de hielen in het zand en eisen dat er gekeken wordt naar hoe de bouw van enkele tribunes de rustplaats van diverse diersoorten verstoort.
Daarnaast kijken de milieuorganisaties ook naar de stikstof-uitstoot die het evenement met zich meebrengt. Na zelf een onderzoek te starten naar de stikstof die men verwacht dat er vrijkomt tijdens het evenement, is men tot de conclusie gekomen dat de ware stikstof-uitstoot vijftien procent hoger ligt dan in eerste instantie verwacht.
Tegenargument voor race in Zandvoort
Of de rechtszaak beslist zal worden in het voordeel van de Formule 1-race zal veelal afhangen van hoe de rechter het sportevenement ziet. In eerste instantie zijn de vergunningen afgegeven onder het mom 'maatschappelijk belang'. De F1-race zou de lokale bevolking ten goede komen middels extra inkomsten. Dit economische belang wordt gezien als een argument ten faveure van het houden van de wedstrijd.
Kan F1-race gedwarsboomd worden?
Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze lopende juridische processen? Mochten de milieuorganisaties gelijk krijgen in het verdedigen van de betreffende diersoorten dan kan de race nog steeds doorgang vinden, maar met minder toeschouwers. De vergunning die afgegeven is, geldt namelijk voor het bouwen van extra tribunes. De tribunes die er al staan kunnen dus gewoon gebruikt worden.
Mocht het stikstof-verhaal gesteund worden door de rechtbank dan kan besloten worden om de vergunning in te trekken. Een Formule 1-race zou dan theoretisch niet mogelijk zijn. Er zijn echter ook andere opties. Zo kan de race doorgaan, mits er geen andere evenementen gehouden worden gedurende de rest van het jaar, bijvoorbeeld.
'We zijn benieuwd hoe ver de rechter zijn nek uit durft te steken', stelt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud uit. Het hoofddoel van de milieuorganisatie is niet het dwarsbomen van het evenement. Wat ze wél willen is de stikstofbelasting en de geluidsoverlast naar beneden. Als het evenement aangepast wordt op de wensen van de organisatie dan is dat voor Stichting Duinbehoud al voldoende.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties