Lammers en Dekker zien 'het brandje van Monaco dat nog niet geblust was' waaronder het team moest lijden Formule 1
Formule 1

Lammers en Dekker zien 'het brandje van Monaco dat nog niet geblust was' waaronder het team moest lijden

Lammers en Dekker zien 'het brandje van Monaco dat nog niet geblust was' waaronder het team moest lijden

Oud-coureur en Formule 1-journalist Jan Lammers en Formule 1-verslaggever Louis Dekker denken dat de onderlinge strijd bij Red Bull Racing het resultaat was van de ongebluste brand van Monaco. Het belang van het team werd daarbij aan de zijkant geschoven door Max Verstappen. Lammers kon zich niet vinden in de actie van de Nederlander, maar denkt ook dat Pérez niet had moeten beginnen met persoonlijke aantijgingen na de race. De strijdbijl is begraven, en hoe dan ook zal de tweevoudig wereldkampioen in Abu Dhabi wel zijn teamgenoot ondersteunen.

In de NOS Formule 1-podcast bespreken Jan Lammers en Formule 1-verslaggever Louis Dekker de Grand Prix van Brazilië. De podcast staat vanzelfsprekend in het teken van de nieuwe rel bij Red Bull. In de slotfase van de inhaalrace van de Nederlander wilde hij niet zijn P6 opgeven om Pérez voor te laten gaan. Pérez kan alle extra punten goed gebruiken, hij strijdt immers nog steeds met Charles Leclerc om de tweede plek in het kampioenschap. Na afloop van de race doken de twee coureurs direct de hospitality in, er moest eerst een goed gesprek gevoerd worden binnen het team.

Toen kwam het naar buiten dat Verstappen nog een appeltje te schillen had met Pérez. De Mexicaan zou in Monaco bij de kwalificatie expres gecrasht zijn. Op dat moment was zijn teamgenoot sneller en leek hij te beginnen aan een poleronde. Verstappen moest zijn ronde afbreken, de crash van Pérez beëindigde de kwalificatie. Pérez won uiteindelijk de Grand Prix van Monaco, Verstappen liep daar een podium mis. En dat was hij nog niet vergeten. 'Het is ongebruikelijk, maar denkbaar', begint Lammers over de opzettelijke crash van de Mexicaan.

'Wat de feiten zijn, doet er niet toe, wel wat Verstappen denkt dat de feiten zijn. Als dit een principieel ding is, dan gaat hij misschien de boeken in als de coureur die ervoor zorgde dat Red Bull niet één-twee in het kampioenschap ligt', vervolgt de oud-coureur. 'Hij had de kans om een gedeelte van de één-twee van het team op zijn conto te zetten. Hij heeft een keuze gemaakt. Dan maak je toch wel het individuele belang groter dan het belang van het team', is Lammers van mening. 'Dan zegt Pérez dat Verstappen die twee titels aan hem te danken heeft, dan denk ik, ja, Pérez had veel vaker achter Verstappen moeten finishen. Tel je zegeningen is toch wel heel snel verlopen voor Pérez.'

Dekker: 'Het brandje van Monaco had eerder geblust moeten worden'

Dekker sluit zich aan bij de mening van Lammers. 'Het is ook een teamsport', begint Dekker. 'Het enige doel dat ze nog hebben is P2 voor Pérez. Alles winnen in een seizoen is het team nog nooit gelukt. Het is ook een breuk in de relatie onderling', vervolgt de Formule 1-verslaggever. 'Ze hebben het zo goed voor elkaar. Ze laten alles overschaduwen door de dingen die er gebeuren. Eerst de budgetcaprel, nu het Monaco-verhaal. Het brandje van Monaco had eerder geblust moeten worden', stelt Dekker.

'Hoe Verstappen over de boordradio sprak was de taal van een directeur. Verstappen is niet de baas, maar zo gedraagt hij zich wel. Wie heeft nu dan de touwtjes in handen? Verstappen is zo belangrijk binnen dat team', gaat Dekker verder. De tweevoudig wereldkampioen klonk volgens de heren van de NOS Formule 1-podcast dus behoorlijk bazig, maar ook Pérez zijn taal was niet helemaal correct. 'Dat was nogal persoonlijk', vindt Lammers. Na afloop van de race vertelde Pérez aan zijn engineer dat hij nu het ware aard van Verstappen heeft gezien, met andere woorden, iemand die niks voor zijn teamgenoot over zou hebben.

'Het was een persoonlijke aantijging op het karakter van Max. Dat was onnodig en onder de riem. Ik denk niet dat iemand anders in zijn positie het veel beter had gedaan, denk maar aan Pierre Gasly, Alex Albon. Als Red Bull in zijn contract had geëist dat hij derde zou worden, dan had hij alsnog met een dikke, vette stift getekend', stelt Lammers fel. 'Aan de andere kant is een één-twee een mooi gebaar richting Dietrich Mateschitz. Verstappen zal in zijn hoofd meer bij Pérez geweest zijn dan bij het team.'

Lammers: 'Verstappen gaat in Abu Dhabi helpen, maar hoe dan? Door Leclerc er af te tikken of zoiets?

Red Bull-teambaas Christian Horner en Verstappen zelf waren bij de internationale media stellig dat alles is uitgesproken en de strijdbijlen zijn begraven. In Abu Dhabi zal de Limburger er alles aan doen om zijn teamgenoot te helpen in het gevecht voor P2 in het kampioenschap. 'Verstappen gaat in Abu Dhabi helpen, maar hoe dan? Door Leclerc er af te tikken of zoiets?' Vraagt Lammers zich af.

'Als Verstappen eerste ligt, en Leclerc tweede, en Pérez derde. En dan?' Voor de oud-coureur is het idee om Pérez dan voorbij te laten echt absurd. 'Ik heb nog nooit een Grand Prix gewonnen, maar ik zou een overwinning absoluut niet willen krijgen. Als het zo moet, dan lijkt het net alsof je een klein kind een ballon geeft', vervolgt Lammers. 'Pérez was in Brazilië inderdaad gewoon te langzaam. Hij reed met een vrachtwagen over de baan. Dan moet je niet op vier seconden zitten maar op een halve seconde', voegt Dekker toe.

'Verstappen - Hamilton botsing was een race-incident'

Terwijl na de race voornamelijk werd gesproken over de onderlinge strijd bij Red Bull, bespraken Lammers en Dekker ook nog kort het incident van Verstappen en Lewis Hamilton. De twee titelrivalen van 2021 kwamen elkaar tegen en gaven elkaar geen ruimte, daardoor beschadigde Verstappen zijn voorvleugel en kostte het hem vrijwel zijn race. 'Het was een race-incident', zegt Lammers. 'Hamilton wilde Max daar afknijpen, dan kom je tegen elkaar aan. Het is net eitje-tik. Die tijdstraf was gewoon volstrekt onnodig', vindt de oud-coureur. 'Hamilton heeft aangegeven al zo vaak aan de kant te zijn gegaan. Hij doet het nu niet meer. Die vete is er nog steeds tussen Hamilton en Verstappen', aldus Dekker.

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws