Longrun analyse | Sainz sneller dan Verstappen, maar Red Bull hoeft niet bang te zijn Formule 1
Formule 1

Longrun analyse | Sainz sneller dan Verstappen, maar Red Bull hoeft niet bang te zijn

Longrun analyse | Sainz sneller dan Verstappen, maar Red Bull hoeft niet bang te zijn

Max Verstappen lijkt de gedoodverfde favoriet te zijn voor de Grand Prix van Canada. De coureur van Red Bull Racing was in zowel de eerste als tweede vrije training op vrijdag de snelste man over één ronde. Ook in de longruns was de Nederlander in feite de te kloppen man, ook al bleek Carlos Sainz nog iets sneller. Echter komt dat voort uit het feit dat Ferrari haar eigen plan trok.

Sainz was op de mediumband sneller dan Verstappen als het gaat om de longruns, zo valt te lezen op Auto, Motor und Sport. Op de zachte band noteerde de Ferrari-coureur tevens een 1:18,237 en was daarmee een kleine tiende sneller dan de op-één-na snelste man op de softs: Sebastian Vettel, die zelfs sneller wist te gaan dan Charles Leclerc. Ook op de mediums, waar Leclerc niet mee heeft gereden, staat Vettel er goed bij.

De routinier van Aston Martin moest wel bijna een seconde toegeven op Sainz (1:18,598 tegenover 1:17,604), maar er was een belangrijk verschil. Sainz reed tijdens zijn longruns met minder brandstof dan zijn concurrenten. Dat is ook meteen de reden waarom hij sneller was dan Verstappen op de mediums. De Nederlander noteerde een 1:18,087 op die banden. Daarmee was hij drie tienden sneller dan teamgenoot Sergio Pérez.

Leclerc focust op zachte band, Verstappen zet Mercedes op achterstand

Terug naar Leclerc dan. De Monegask start zondag tijdens de race mogelijk achteraan en daarom is het van belang dat hij snel naar voren komt. Dat is waarschijnlijk ook de achterliggende gedachte achter het feit dat de mediums in z'n geheel werden overgeslagen tijdens de longrun-simulaties op vrijdag. Leclerc verreed zijn longruns op de zachte banden en noteerde een 1:18,464. Daarmee was hij twee tienden langzamer dan teamgenoot Sainz, maar nogmaals: laatstgenoemde had minder brandstof in zijn auto.

Lewis Hamilton en George Russell staan er qua positie ook wel goed bij. Het Mercedes-duo verreed hun longruns op de mediums en respectievelijk werden ze vierde en zesde. Het verschil met Verstappen, om het zo representatief mogelijk te houden, bedroeg een kleine halve seconde voor Hamilton. Voor Russell bedroeg hat gat bijna zes tienden en bovendien was hij langzamer dan Vettel.

Verstappen vol vertrouwen richting GP van Canada

Verstappen kan dus vol goede moed verdergaan met zijn weekend. De twee eerste plekken in de vrije trainingen en de snelheid op de longruns zal de regerend wereldkampioen waarschijnlijk positief stemmen. Er zijn nog twee punten waar veel vertrouwen uit mag worden geput: de grip aan de voorkant, wat Verstappen erg belangrijk vindt, lijkt immers teruggekeerd te zijn. Het hele seizoen heeft de 24-jarige al moeite om de voorkant van zijn RB18 te laten werken, maar in Canada schijnt hij er minder tot geen problemen mee te hebben.

Ten slotte is er ook nog het aantal ronden dat Verstappen verreed tijdens zijn longrun. De Nederlander verreed namelijk zeventien ronden, wat meer is dan iedere andere F1-coureur. Verstappen lijkt zodoende lang door te kunnen gaan op zijn banden wanneer de race aan de gang is op zondag. Wie de grootste concurrent van Verstappen zal zijn, is nog de vraag.

Pérez kende een goede stint op de mediums, maar is niet snel over één ronde. Wanneer de Mexicaan een tegenvallende kwalificatie kent, kan dat gevolgen hebben voor zijn race. Dan zou hij van verder weg moeten komen en dan kan hij Verstappen, mocht het nodig zijn, geen rugdekking bieden. Dan kan Sainz eventueel toeslaan, maar ook dat is lastig te voorspellen: zijn longruns waren immers niet heel representatief.

Geen enkele twijfel bij de wedkantoren: ook in Canada zal Verstappen zegevieren! Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws