Marko deelt masterplan van Red Bull: 'Daarom zetten we in Abu Dhabi twee junioren in' Formule 1
Formule 1

Marko deelt masterplan van Red Bull: 'Daarom zetten we in Abu Dhabi twee junioren in'

Marko deelt masterplan van Red Bull: 'Daarom zetten we in Abu Dhabi twee junioren in'

Enkele weken geleden maakte Red Bull Racing de opvallende keuze om niet één, maar twee coureurs aan de kant te houden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix in Abu Dhabi. Dat leek vooral ook een noodgedwongen samenloop van omstandigheden, maar teamadviseur Helmut Marko heeft nu te kennen gegeven dat het juist zeer goed doordacht is.

In aanloop naar de Grand Prix in Las Vegas uitte Max Verstappen al zijn onvrede over verschillende aspecten, waaronder het show-gehalte in Las Vegas, en de onlogische Formule 1-kalender, waarbij er twee double headers met veel tijdsverschil terug te vinden waren. Eerder dit seizoen reisde het Formule 1-circus van Azerbeidzjan naar Miami, en nu gaat de reis van het westen van de Verenigde Staten naar het Midden-Oosten.

Dat eist zijn tol van het personeel, en ook van de coureurs. 'Veel van onze mensen vliegen via Europa naar Abu Dhabi, of nee, naar Dubai. Ah, toch Abu Dhabi, ik ben nu al in de war', geeft Marko toe in gesprek met ServusTV toe na een lang weekend in Las Vegas. 'Er is een tijdsverschil van twaalf uur, en je moet zorgen dat je van de jetlag afkomt en weer helemaal scherp bent.'

Red Bull tovert verplichting tot een voordeel om

Verstappen gaf al aan dat dit tijdsverschil vermoeiend is, en dus greep Red Bull de plicht om iedere vaste coureur eenmalig te laten vervangen door een rookie aan om Verstappen en Sergio Pérez meer rust te geven. 'Daar waren we ons van bewust, en daarom zetten we op vrijdag juniorcoureurs in bij beide auto's.' Red Bull jaagt in Abu Dhabi op de 21e zege van het seizoen, en heeft alle prijzen al binnen, nu Pérez ook zeker is van de tweede plek in het coureurskampioenschap.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hadjar mexico2023 alphatauri
Isack Hadjar mag in Abu Dhabi de RB19 besturen.

De 80-jarige Oostenrijker gaat vervolgens verder in op wie die vervangers van Verstappen en Pérez dan zijn. 'De ene is Isack Hadjar, en die andere, dat is die Formule E-kampioen', zegt Marko, die de naam van Jake Dennis even kwijt is. 'Hij is geen juniorcoureur, maar hij brengt de meeste tijd door in onze simulator. Nu krijgt hij beter het gevoel tussen de simulator en de realiteit. De vaste coureurs verliezen daardoor wat trainingstijd, maar we dachten dat we dat wel goed kunnen maken.' Hadjar reed al een vrije training voor AlphaTauri in Mexico, en was dolgelukkig met de kans om de RB19 te mogen besturen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws