Media maken deel uit van Ferrari: 'Je moet de kritiek naast je neerleggen' Formule 1
Formule 1

Media maken deel uit van Ferrari: 'Je moet de kritiek naast je neerleggen'

Media maken deel uit van Ferrari: 'Je moet de kritiek naast je neerleggen'

Ferrari presteerde tijdens de eerste drie Grand Prix-weekenden van 2023 ondermaats en in de Italiaanse media wordt de druk op het team en de nieuwe teambaas Frédéric Vasseur flink opgevoerd. Volgens Pedro de la Rosa en Rob Smedley, die beiden een verleden hebben bij de Italiaanse renstal, is dit echter heel normaal bij Ferrari. In de F1 Nation-podcast vertelt het duo over hun eigen ervaringen met de Italiaanse media en heeft het een tip voor de teambaas van Ferrari.

Dat de uitlatingen van de Italiaanse media een behoorlijke invloed kunnen hebben op Ferrari, is niet zo verwonderlijk. Als het team slecht presteert, dan houden de media zich maar zelden in. 'De media maken bijna deel uit van het team. De kracht van de Italiaanse media gaat samen met de geest van het team. Als je een goede race hebt, dan zullen ze briljante dingen over je schrijven. En als het wat minder gaat, dan krijg je bijvoorbeeld een situatie zoals nu met Elkann, die zegt dat Ferrari wakker moet worden. Dat wordt echt een dingetje binnen het team', legt Smedley uit.

'Maandag kregen we een samenvatting van wat er was geschreven'

Smedley weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om met de kritiek van de Italiaanse media om te gaan. 'Het kan een afleiding zijn en het is afhankelijk van de mate waarin Fred (Vasseur, red.) het team daartegen kan beschermen. Toen ik bij Ferrari zat, kregen we elke maandagochtend een samenvatting van wat er was geschreven. Ik denk dat Ross Brawn er eindelijk vanaf stapte, omdat het een afleiding is.'

De la Rosa heeft een soortgelijke ervaring als Smedley. 'Ik herinner me dat ik het Italiaanse tijdschrift op het bureau in het kantoor van Stefano (Domenicali, red.) zag liggen wanneer ik op maandagochtend naar de fabriek ging, nadat we een slecht resultaat hadden behaald. Ik besefte dat we in de problemen zaten. Zo is Ferrari, het is een moeilijk team met enorme druk van de pers', aldus de Spanjaard.

Smedley over druk media: 'Tegen het einde liet ik het gaan'

De druk van de Italiaanse media kan dus enorm heftig zijn voor medewerkers van Ferrari, zo ook voor Smedley. 'Tegen het einde liet ik het gewoon gaan. Maar toen ik daar voor het eerst kwam, las ik alles over mij. Na twee jaar realiseer je je dat het maar een cyclus is. Soms zijn ze positief en soms zijn ze negatief. Je moet het naast je neerleggen en het naar de achtergrond schuiven', aldus de Brit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws