Mol ziet verschil in slimmigheid met Verstappen: 'Russell kan lullen wat hij wil' Formule 1
Formule 1

Mol ziet verschil in slimmigheid met Verstappen: 'Russell kan lullen wat hij wil'

Mol ziet verschil in slimmigheid met Verstappen: 'Russell kan lullen wat hij wil'

Olav Mol heeft in het Race Café van Ziggo Sport het optreden van de drie podiumklanten uit Canada besproken. George Russell, Max Verstappen, en Lando Norris startten in de top drie en eindigden daar ook, weliswaar in een andere volgorde. De drie coureurs hadden allemaal de leiding op een gegeven moment in handen, maar uiteindelijk schudde Verstappen zijn uitdagers in de slotfase af.

Het is maar zeer de vraag of de Nederlander wel over de snelste bolide beschikte in het Noord-Amerikaanse land. Na de kwalificatie sprak Verstappen zijn vrees al uit: Mercedes zag wel héél snel uit. Ook polesitter Russell ging de favorietenrol niet uit de weg, en erkende dat hij in Canada de snelste auto had. Zo'n 24 uur later stond Verstappen toch weer op het hoogste treetje van het podium, geflankeerd door Norris en Russell.

Verstappen van buitencategorie

De zege van Verstappen is extra bijzonder omdat Canada juist een circuit was waarbij enige herhaling van de problemen uit Monaco verwacht werd. Dit bleek ook uit de boordradio's van de Nederlander, die klaagde dat zijn auto extreem stijf afgesteld was, en hij de kerbstones niet kon nemen. Toch reed hij bij de rest weg. 'Hij rijdt eromheen. Hij weet ook: dit is wat ik ermee kan, en dat haalt hij er ook uit. Dat is echt rete-knap', oordeelt Mol.

De commentator heeft nog enkele leuke statistiekjes over de Nederlander. Nog even een mooi dingetje: het is zijn zestigste overwinning, en zijn vijftigste van de laatste 75 Grands Prix', een statistiek die vanaf de seizoensopener van 2021 geteld wordt, die Verstappen overigens niet op zijn naam schreef. Verstappen won in 2021 tien Grands Prix, in 2022 vijftien stuks, en in 2023 maar liefst negentien, en dit seizoen staat de Verstappen-teller alweer op 6.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen win canada 2024
Verstappen moet de laatste weken hard werken voor zijn overwinningen.

Russell onder grote druk

De wisselende omstandigheden zorgden voor meer dan voldoende materiaal om te analyseren. Mol ging dan ook dieper in op de onderlinge verschillen tussen de drie toppers. 'Op die intermediates heeft niet elke auto - of het nu nat of droog is - optimale grip. Op het moment dat het droger wordt, zie je toch het onderlinge verschil, van wie net wat meer of net wat minder van de banden heeft gevergd. Russell kan lullen wat hij wil', zegt Mol over het feit dat Russell op de opdrogende baan van de eerste naar de derde plek terugviel.

'Hij zegt dat hij de snelste was in het begin op die intermediates, maar dat is gewoon niet waar.' Verstappen hield de Brit constant in het vizier in de openingsfase en was tussendoor ook nog de banden aan het managen. 'Verstappen was al heel slim vier ronden eerder die banden aan het koelen, eerst aan de linkerkant, en dan aan de rechterkant, terwijl Russell daar gewoon rechtdoor rijdt.'

De drie podiumcoureurs vormen onderdeel van een extreem getalenteerde generatie, waarbij Russell een veel beter cv uit opstapklassen heeft dan Norris, met titels in de Formule 3 en de Formule 2 in achtereenvolgende jaren. 'In de Formule 2 was Lando Norris de minste van de drie, toen waren George Russell en Alexander Albon de grote talenten', zegt Mol over 2018, waarin die drie mannen de top drie van het kampioenschap vormden in de Formule 2.

'Norris groeit in de Formule 1, terwijl Russell dacht: ik ga hier even de boel oprollen. Dat is niet gelukt', gaat Mol verder, die vervolgens ook uitlegt waarom. 'Ik denk dat hij zichzelf te veel druk oplegt. Als je je eerste podium van het jaar pakt, en je bent zo teleurgesteld... Hij stond half te janken voor die microfoon open werd gezet. Ja vriend, als je de lat voor jezelf zó hoog legt. Hij zegt dan ook: ik was toen de snelste, en daar was ik ook het snelste.'

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws