Newey over 2023: 'Dit is zeker het grootste succes dat ik ooit heb gekend' Formule 1
Formule 1

Newey over 2023: 'Dit is zeker het grootste succes dat ik ooit heb gekend'

Newey over 2023: 'Dit is zeker het grootste succes dat ik ooit heb gekend'

Adrian Newey wist in zijn lange carrière in de Formule 1 al een flink aantal successen te behalen, maar volgens de Britse ontwerper van Red Bull Racing is het huidige seizoen de meest succesvolle uit zijn loopbaan. Max Verstappen en Sergio Pérez wonnen samen vijftien van de zestien races in 2023 en dit jaar viel er geen bolide van het Oostenrijkse team uit met technische problemen. Red Bull lijkt het erg makkelijk te hebben en vrijwel ieder weekend redelijk eenvoudig de zege op te rapen, maar het is volgens Newey absoluut geen vanzelfsprekendheid.

Tijdens zijn lange carrière in de koningsklasse van de autosport leverde de topontwerper al een bijdrage aan twaalf constructeurstitels met Williams, McLaren en Red Bull. Hij werkte onder meer samen met grootheden als Ayrton Senna, Alain Prost en Sebastian Vettel, maar het meest succesvolle seizoen beleefde hij met Verstappen. Met nog zes raceweekenden op de planning heeft Red Bull de constructeurstitel van 2023 al binnen en Verstappen kan de coureurstitel tijdens het komende raceweekend in Qatar ook al veiligstellen. Newey kan dan ook niet anders dan concluderen dat het huidige seizoen de meeste succesvolle uit zijn carrière is.

'Dit is zeker het grootste succes dat ik ooit heb gekend', zegt de 64-jarige Newey inThe Beyond The Grid-podcast. 'Ik heb het geluk gehad om betrokken te zijn bij auto's die in het verleden dominant waren, maar deze waren niet zo constant. Mensen denken nu dat het gegarandeerd is dat alles soepel verloopt, maar in werkelijkheid kan er zoveel misgaan tijdens een race. Het is altijd het doel om beide auto's te laten finishen en dan ook nog bij voorkeur vooraan.'

Dat laatste lukte dit jaar al vijftien keer. Enkel Ferrari-coureur Carlos Sainz wist dit jaar een keer te zegevieren. Ook voor de resterende races wordt Red Bull als de topfavoriet bestempeld. Newey wil echter benadrukken dat het geen zekerheid is dat de Oostenrijkse renstal de komende wedstrijden weer winnend af zal sluiten. 'Er kan zoveel misgaan. Betrouwbaarheidsproblemen, ongelukken, strategie en natuurlijk de performance. Dat we dit hebben bereikt, is een eerbetoon aan iedereen.'

Pensioen niet aanstaande

Ondanks het feit dat Newey 2023 als zijn meest succesvolle seizoen bestempelt, is hij voorlopig nog niet van plan om met pensioen te gaan. 'Toen ik vijftig was, dacht ik: ik ga bijna met pensioen. Maar ik ben er nog. Ik vind het ontzettend leuk', vertelt de Britse topontwerper. 'Ik geniet er nu nog meer van om met het team te werken. Het is erg prettig om met alle ingenieurs samen te werken en ik geniet er in het bijzonder van om ze te zien groeien. Ik hou me ook met andere projecten bezig en ik probeer wat meer vakantie te houden. Sommige dingen veranderen dus wel enigszins. Maar of het nu de Formule 1 of iets anders is, ik moet iets hebben om me mee bezig te kunnen houden', aldus Newey.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws