Onder de loep | Alle ogen gericht op Red Bull: hoe goed is het gewaagde concept van de RB20? Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Alle ogen gericht op Red Bull: hoe goed is het gewaagde concept van de RB20?

Onder de loep | Alle ogen gericht op Red Bull: hoe goed is het gewaagde concept van de RB20?

De Formule 1-teams hebben hun bolides inmiddels aan het publiek gepresenteerd en aan een shakedown onderworpen. Maar deze week krijgen de teams eindelijk de kans om hun nieuwe bolides voor het 2024-seizoen uitvoerig op het circuit te testen. Tijdens de driedaagse test, die net als vorig jaar weer plaatsvindt in Bahrein, zullen de onderlinge verhoudingen voorzichtig duidelijk worden, al zullen de meeste teams naar verwachting nog niet het achterste van hun tong laten zien. In Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf belangrijkste verhaallijnen richting de driedaagse test op het Bahrain International Circuit.

1. Red Bull Racing test 'gefaald' Mercedes-concept

Mercedes introduceerde twee jaar geleden het zeropod-concept, maar besloot medio 2023 om het concept wegens tegenvallende resultaten in de ban te doen. Het Duitse merk koos er, net als enkele andere teams, voor om op te schuiven naar het ontwerp van Red Bull. Maar tot ieders verbazing presenteerde het Oostenrijkse team vorige week met de RB20 een bolide, die qua concept richting het 'gefaalde' concept van Mercedes beweegt.

Waar Ferrari en Mercedes veel conservatiever te werk zijn gegaan, daar heeft Red Bull gekozen voor een agressieve aanpak. En die aanpak kan op de goedkeuring van Max Verstappen rekenen. 'Het is niet zo dat we dachten: de auto was vorig jaar heel goed, we voegen een paar dingen toe en maken de auto een klein beetje sneller. Ik denk echt dat het team gewaagde keuzes heeft gemaakt', sprak de regerend wereldkampioen afgelopen week.

Niet iedereen is er overigens van overtuigd dat Red Bull in 2024 echt met het gepresenteerde concept gaat racen, maar teambaas Christian Horner stelde dat het geen tactische zet was. 'Het is gebaseerd op performance en op wat we zien aan de hand van onze simulaties', zei de vijftigjarige Brit tijdens de presentatie van de RB20. In Bahrein zullen we ongetwijfeld zien of Red Bull daadwerkelijk voor een Mercedes-achtig concept heeft gekozen. En zo ja, dan zal het zeer interessant zijn om te zien of de Oostenrijkers het ontwerp wel kunnen laten werken. Heeft Adrian Newey zichzelf opnieuw overtroffen? Deze week zullen we in ieder geval een eerste indicatie krijgen.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

rb20 max verstappen red bull racing 2024 2
Op de foto is te zien dat de bovenzijde van de sidepods ver naar voren uitsteekt. Het is in principe hetzelfde idee dat Mercedes in de ban deed.

2. Horner ondanks onderzoek aanwezig in Bahrein

Enkele weken geleden kwam het bericht naar buiten dat Horner zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en dat Red Bull een onafhankelijk onderzoek heeft ingesteld naar de teambaas van de kampioensformatie. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar Horner heeft al wel laten weten zich niet in de beschuldigingen aan zijn adres te herkennen.

Er werd in de media veel gespeculeerd over de toekomst van de vijftigjarige Brit, die al sinds 2005 de rol van teambaas vervult bij Red Bull. Zeker nu de uitkomst van het onderzoek naar alle waarschijnlijkheid nog even op zich laat wachten. Horner was vorige week desondanks 'gewoon' aanwezig bij de presentatie van de RB20 en aan onder meer ESPN heeft de succesvolle teambaas ook al bevestigd deze week naar Bahrein af te zullen reizen om de werkzaamheden van de Oostenrijkse renstal tijdens de driedaagse test te overzien.

3. Hoe representatief zijn de tijden en onderlinge verhoudingen?

Na de lange wintermaanden kijken vele kenners en liefhebbers reikhalzend uit naar de wintertest. Voor het eerst sinds Abu Dhabi zullen de F1-teams zich namelijk weer tegelijkertijd op hetzelfde circuit bevinden en kunnen de tijden met elkaar vergeleken worden. Toch is het over het algemeen verstandig om niet al te veel waarde te hechten aan de tijden. De meeste teams halen doorgaans namelijk nog niet het onderste uit de kan tijdens de wintertest en proberen de concurrentie zand in de ogen te strooien. Zo kan een team bijvoorbeeld met veel brandstof aan boord rijden of een lagere motorstand hanteren.

Toch valt er vaak wel wat over de onderlinge verhoudingen te zeggen. Vorig jaar maakte Red Bull bijvoorbeeld veel indruk tijdens de testdagen en kenners voorspelden dat de Oostenrijkse renstal met afstand de titelfavoriet zou zijn. Met 21 zeges uit 22 wedstrijden is die voorspelling toch aardig uitgekomen. Ook de hoge verwachtingen die men had van Aston Martin kwamen uit. Fernando Alonso mocht immers de weg naar het podium maken tijdens de eerste drie races van het seizoen.

4. Interessante bandenkeuzes Red Bull en McLaren

Bandenleverancier Pirelli heeft dinsdag bekendgemaakt welke bandenkeuzes de tien Formule 1-teams hebben gemaakt voor de driedaagse test op het Bahrain International Circuit. De teams hebben 35 bandensets tot hun beschikking en ze kunnen kiezen uit de C1, de C2, de C3, de C4 en de C5, waarbij de C1 de hardste en de C5 de zachtste variant is.

Wat meteen opvalt aan het lijstje, is dat de C5-band niet populair is bij de teams. Enkel Mercedes, Ferrari, Williams en Stake F1 hebben twee setjes van het zachtste rubber besteld. Ook de C4 zal niet door iedereen worden gebruikt. McLaren en Alpine zullen de komende dagen namelijk enkel op de drie hardste in actie komen. Dit zijn overigens de compounds die volgende week tijdens de seizoensopener op hetzelfde circuit worden gebruikt.

5. Nieuwe kleurstellingen en nieuwe teamnamen

Aan het startveld is ten opzichte van een jaar geleden vrijwel niets veranderd, enkel Nyck de Vries heeft zijn plekje dit jaar af moeten staan aan Daniel Ricciardo. Voor de rest zitten alle coureurs nog steeds op dezelfde plek. Ook staan dezelfde teams weer op de grid, al heeft een tweetal teams een aantal veranderingen ondergaan. Zo keren de namen van AlphaTauri en Alfa Romeo in 2024 niet meer terug. Het zusterteam van Red Bull zal vanaf dit seizoen namelijk door het leven gaan als Visa Cash App RB F1 Team (VCARB) en Alfa Romeo draagt in 2024 de naam Stake F1 Team.

Voor beide teams heeft dit ook tot een compleet gewijzigde livery geleid. Toch is de kleurstelling van VCARB niet helemaal nieuw in de F1. De nieuwe look van het zusterteam heeft namelijk wel wat weg van de kleurstelling waarmee Toro Rosso, de voorganger van AlphaTauri, tussen 2017 en 2019 reed. Stake F1 heeft de vertrouwde rood-witte kleurstelling ingeruild voor een groen-zwarte versie.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

c44 stake f1 team 2024
Stake F1 Team heeft misschien wel de meest opvallende nieuwe livery van 2024.

Ook enkele andere teams hebben een licht aangepaste livery, waarvan die van Mercedes wellicht de meest opvallende is. In de afgelopen jaren reed het Duitse merk afwisselend met een zilveren en een zwarte kleurstelling, maar in 2024 zijn beide kleuren op de W15 terug te vinden. Bij Ferrari, McLaren en Aston Martin gaat het echt om details. Aan de bolide van Red Bull is volgens Verstappen zelfs helemaal niets veranderd. Nog voordat de presentatie van de RB20 had plaatsgevonden, verklapte de drievoudig wereldkampioen al tijdens een livestream dat de Red Bull-bolide van 2024 er 'precies hetzelfde uit zou zien' als die van een jaar geleden. Daar bleek niets aan te zijn gelogen.

Niets missen van Verstappen en Red Bull in 2024? Bekijk hier de opties om de Formule 1 live te volgen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws