Onder de loep | Verstappen moet in Miami antwoord hebben op profiterende Pérez Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Verstappen moet in Miami antwoord hebben op profiterende Pérez

Onder de loep | Verstappen moet in Miami antwoord hebben op profiterende Pérez

De Formule 1 dendert vrolijk verder na de weinig spectaculaire Grand Prix van Azerbeidzjan. Al een week later staat de Grand Prix van Miami op de planning en men hoopt dat deze race een stuk enerverender wordt dan de voorgaande editie. In Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf meest belangrijke verhaallijnen richting de aankomende race.

1. De tweede Grand Prix van Miami

Zoals vermeld in de inleiding is het aankomend weekend tijd voor de tweede editie van de Grand Prix van Miami. Vorig jaar werd de eerste editie gewonnen door Max Verstappen, die tijdens de race simpelweg sneller was dan polesitter Charles Leclerc en zodoende zijn weg naar de tweede titel een kickstart gaf. Die kickstart heeft Verstappen dit jaar niet echt nodig, al is een overwinning natuurlijk altijd welkom.

Wat ook welkom is, is een spannendere race. Verstappen moest vorig seizoen dan wel het gevecht aangaan met Leclerc, maar echt heel moeilijk had de Limburger het nou ook weer niet. Een heel spannend gevecht kwam er dan ook niet en het is te hopen voor de toeschouwers dat dat dit jaar anders is. Wat sowieso anders is dan vorig jaar: er is nu echt water bij het haventje.

2. Hoe antwoordt Verstappen op Pérez?

Verstappen kende niet het meest gelukkige weekend in Azerbeidzjan. In de sprintrace - en ook erna - kwam hij meermaals in aanraking met George Russell en werd hij met schade derde. Vervolgens had de coureur van Red Bull Racing pech met de timing van een safetycar in de Grand Prix op zondag. Het werd een tweede plaats voor de Nederlander, maar wel achter teamgenoot Sergio Pérez.

Zodoende is het gat tussen de twee Red Bull-coureurs nog maar zes punten en in Miami gaat die strijd vrolijk verder. Ja, Pérez had wel een gelukje in Bakoe, maar wist daarna toch ook knap voor Verstappen te blijven om de race naar zich toe te trekken. Het is daarom de grote vraag hoe Verstappen antwoordt op de druk die Pérez hem nu oplegt, want dit moet de Mexicaan ook wel vertrouwen geven. Maar goed, het is en blijft wel Verstappen waar we het over hebben en hij heeft niet voor niets al twee titels op zak.

3. Tijd begint te dringen voor De Vries

Nyck de Vries had een nog minder weekend in Azerbeidzjan dan zijn landgenoot. Hoewel hij er in de vrije training nog erg goed bijzat, ging het daarna eigenlijk alleen maar mis. Een crash in de kwalificatie, laatste in de Sprint Shootout, geen geweldig tempo in de sprintrace zelf en vervolgens nog een ongelukje in de Grand Prix. De teller staat nog altijd op nul punten en dat terwijl teamgenoot Yuki Tsunoda zich steeds duidelijker profileert als teamleider.

Laat dat nou net de rol zijn die De Vries volgens onder meer Helmut Marko voorafgaand aan dit seizoen moest invullen. Zo zie je maar weer: de schat aan ervaring die Nederlandse AlphaTauri-coureur heeft opgedaan in andere raceklassen zegt absoluut niet alles. De Formule 1 is andere koek en daarom begint de tijd te dringen voor De Vries om te presteren. We weten ook allemaal hoe Red Bull om kan gaan met zijn coureurs wanneer resultaat uitblijft.

4. Houdt Ferrari deze vorm vast?

Charles Leclerc en Ferrari kenden daarentegen een uitstekend weekend in Azerbeidzjan. De Monegask pakte tweemaal pole en hoewel hij deze niet wist te verzilveren, werden eerste tekenen van herstel toch wel duidelijk. Leclerc kende immers een verschrikkelijke seizoenstart en de prestaties in Bakoe moeten de 25-jarige en zijn team toch wel vertrouwen geven voor de komende races.

We gaan nu naar banen die Ferrari best gunstig moeten liggen. Zo pakte Leclerc vorig seizoen ook al pole in Miami en Monaco. Daarom kunnen we niet uitsluiten dat hij aankomend weekend er weer goed bijzit, met name op de zaterdag. In de race laat de snelheid van de SF-23 nog wel te wensen over - vraag dat maar aan Carlos Sainz - maar we zien in ieder geval wat potentie. Nu is het de taak aan de Scuderia om deze vorm vast te houden.

5. Blijft Aston Martin tweede team na uitschieter in Bakoe?

Aston Martin heeft een wat lastiger weekend achter de rug en zal hopen dat het in Miami een stuk beter gaat. Fernando Alonso kwam op de zondag nog wel goed naar voren en flirtte even met een vierde podiumplaats op rij, maar toch kwam het er niet van. De AMR23 had zo zijn problemen met de DRS en het Baku City Circuit lag de bolide ook niet zo goed als de voorgaande banen van dit seizoen.

De topsnelheid laat nog een beetje te wensen over en dat zal in Miami in ieder geval niet de grootste zorg zijn. Bovendien heeft Aston Martin uiteraard het een en ander geleerd over dat gebrek aan topsnelheid, dus voor dat lange rechte stuk in de laatste sector heeft het team mogelijk oplossingen bedacht. Alonso en Lance Stroll kunnen die goed gebruiken, wil Aston Martin ook na komend weekend het tweede team zijn achter Red Bull.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws