Onrust Red Bull nog lang niet afgelopen, zegt Doornbos: 'Newey verlengt contract niet' Formule 1
Formule 1

Onrust Red Bull nog lang niet afgelopen, zegt Doornbos: 'Newey verlengt contract niet'

Onrust Red Bull nog lang niet afgelopen, zegt Doornbos: 'Newey verlengt contract niet'

De mannen van Ziggo Sport namen ook na de Grand Prix van Japan weer plaats aan de tafel van het Race Café. De volledige race werd met de nodige humor besproken, maar dat betekende niet dat er geen serieuze zaken te melden waren. Zo kwam Robert Doornbos met een foto waarop het volledige Red Bull Racing team te zien was, behalve Helmut Marko. Volgens Doornbos is de storm binnen het Oostenrijkse team namelijk nog lang niet gaan liggen.

Twee maanden na dato lijkt de onrust binnen het team van Red Bull nog altijd het grootste verhaal binnen de Formule 1 te zijn. Begin februari kwam naar buiten dat teambaas Christian Horner grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond. Uiteindelijk werd er Horner niets ten laste gelegd, maar achter de schermen zou de zaak nog steeds volop spelen.

Marko ontbreekt op foto

De Oostenrijkse renstal wist dit weekend een één-tweetje binnen te halen op het circuit van Suzuka. Niet alleen kwalificeerden beide rijders zich op de voorste rij, Verstappen en Pérez kwamen ook respectievelijk als eerste en tweede over de eindstreep. Volgens goed gebruik werd er na afloop van de race een groepsfoto gemaakt met daarop ieder lid van het Red Bull-team. Maar niets is minder waar, want de grote afwezige is team-adviseur Helmut Marko.

'Ondanks al het succes steeds bij Red Bull is het nog steeds onwijs onrustig achter de schermen', licht Doornbos toe. 'Wij krijgen via de media het topje van de ijsberg mee, maar wat zich daar nu afspeelt... Marko is niet blij met Horner en Horner ook niet met Marko.' Toch blijft het daar niet bij. 'Er speelt daar het een en ander. Bijvoorbeeld, Pérez is gisteren naar dat team gegaan en heeft gezegd: ik wil een deal voor drie jaar hebben. Aan tafel wordt er lachend gereageerd op de anekdote.

'Lachwekkend, inderdaad', zegt Doornbos. 'Dat verzoek wordt afgeschoten door Marko. Hij zegt: No way, je moet hem een deal geven voor een jaar maximaal. Want als je hem een deal geeft voor twee jaar gaat hij achterover zitten en kakt hij weer in. Laat hem maar rennen elk jaar', vindt Doornbos.

Zaak Horner speelt nog steeds

Volgens Doornbos is de onrust binnen het Oostenrijkse team dus nog lang niet verleden tijd. 'Achter de schermen gaat de rechtszaak met dat personeelslid tegen Horner nog steeds door', zegt hij. Volgens Doornbos zouden bepaalde mensen binnen het team willen dat er een arbeidsrechtszaak van gemaakt wordt. Zo'n rechtszaak zou richting de buitenwereld voor meer opheldering kunnen zorgen.

Verder lijkt het nog niet gedaan met de gevolgen die de affaire heeft voor het team. 'Adrian Newey is er helemaal niet meer van gecharmeerd', vertelt de voormalig Formule 1-coureur. 'Iedereen denkt dat dat de beste vriend is van Christian Horner en ja, hij heeft hem naar binnen gehaald voor de grote successen. Maar hij wil zich hier ook niet meer in mengen.'

Vervolgens doet Doornbos een opvallende uitspraak. 'Wat ik heb gehoord is dat Adrian Newey zijn contract niet meer gaat verlengen. En dat is wel een dingetje, want als hij eind 2025 stopt zit je daar dan (als coureur, red.) nog wel goed voor het nieuwe tijdperk?' Het succesverhaal van Red Bull lijkt achter de schermen nog altijd een andere kant te kennen. 'Er zijn allemaal kampjes aan het ontstaan ondanks dat het succes op het circuit gewoon van topniveau is', vat Doornbos samen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws