Overzicht tijden Grand Prix van Azerbeidzjan 2022 Formule 1
Formule 1

Overzicht tijden Grand Prix van Azerbeidzjan 2022

Overzicht tijden Grand Prix van Azerbeidzjan 2022

De Grand Prix van Azerbeidzjan staat om de hoek en de sessies volgen wederom min of meer een Europees tijdschema. Alle sessies vinden 's middags plaats, met de race een paar uurtjes eerder dan gebruikelijk voor de Formule 1. De wedstrijd begint op zondag namelijk om 13.00u Nederlandse tijd vanwege een klein tijdsverschil van twee uur tussen het circuit en Nederland.

Het schema ziet er vrij traditioneel uit, al liggen alle sessies iets later dan gebruikelijk. Zo zijn de eerste en derde vrije training niet 's ochtends, maar 's middags. Beide dagen beginnen de F1-heren om 13.00u, en zijn ze logischerwijs een uurtje later al klaar. De Grand Prix start dus eveneens vlak na het middaguur.

Tijdschema F1 GP Azerbeidzjan 2022

Sessie Dag Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 13.00u - 14.00u
Tweede vrije training Vrijdag 16.00u - 17.00u
Derde vrije training Zaterdag 13.00u - 14.00u
Kwalificatie Zaterdag 16.00u - 17.00u
Race Zondag 13.00u - 15.00u

Er zitten vanwege de late eerste en derde vrije trainingen slechts twee uurtjes tussen sessie één en twee op vrijdag en zaterdag, wat te verklaren valt middels het feit dat er op een straatcircuit geracet wordt dit weekend. Men moet in Baku de straten afzetten om het Formule 1-feest plaats te laten vinden, wat betekent dat het tijdschema ietwat samengeperst is.

Verstappen op zoek naar eerste zege

Max Verstappen gaat dit weekend op zoek naar zijn eerste zege. In 2021 lag hij lang op koers om die eerste Azerbeidzjan-zege te pakken, maar het mocht niet baten: zijn Pirellibanden begaven het voordat hij de eindstreep bereikte, en op volle snelheid raakte zijn Red Bull de muur op het rechte stuk. Verstappen bleef ongeschonden, maar zag wel een overwinning in rook opgaan.

De man die de race wél won, Sergio Pérez, is de man die vorig raceweekend in vorm was. Op het stratencircuit van Monaco begon de Mexicaan vanaf de derde plek, maar wist hij zich middels een fout van Ferrari en een goed getimede pitstop van Red Bull naar de bovenste trede van het ereschavot te werken. Ook in Baku kan de Mexicaan dus verrassen.

Sergio Pérez won de afgelopen Grand Prix in Monaco voor Red Bull Racing.
Sergio Pérez won de afgelopen Grand Prix in Monaco voor Red Bull Racing.

Leclerc en stratencircuits geen goed huwelijk

Charles Leclerc heeft minder goede herinneringen aan Baku. Enkele jaren geleden strandde hij in de Ferrari in de muur in sector 2. Hij schoot rechtdoor en gooide daarmee zijn race min of meer weg. Wel heeft de Monegask dit jaar laten zien te excelleren op zaterdag en had hij geregeld de snelheid om voor de zege te vechten. Schrijf hem voor aankomend weekend dus ook zeker niet af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws