Ralf Schumacher wijst de boosdoener aan: 'Wolff is fundamenteel niet gewend om te verliezen' Formule 1
Formule 1

Ralf Schumacher wijst de boosdoener aan: 'Wolff is fundamenteel niet gewend om te verliezen'

Ralf Schumacher wijst de boosdoener aan: 'Wolff is fundamenteel niet gewend om te verliezen'

Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher maakt duidelijk wie er naar zijn idee verantwoordelijk is voor de huidige situatie bij Mercedes: Toto Wolff. Volgens de Duitser is Wolffs situatie extreem onzeker en moeilijk en is de Oostenrijker het niet gewend om te verliezen. Daarnaast ziet Schumacher dat er uit wanhoop maar gewoon wat geprobeerd wordt, waardoor de klantenteams van de Zilverpijlen het beter doen.

Mercedes maakt een ongelofelijk teleurstellende start van het 2024-seizoen mee en heeft na vier races slechts 34 punten kunnen halen. Ze staat nog maar één punt voor klantenteam Aston Martin, maar 35 achter klantenteam McLaren. Het gaat niet vlekkeloos bij de Duitse renstal, die voor het derde jaar op rij moeite heeft met de bolide. Naast de zorgen over de prestaties heeft teambaas Wolff nog meer kopzorgen: wie moet het stoeltje van Hamilton opvullen? Kortom, Schumacher ziet alleen maar ingrediënten voor een ramp, en niet om er een succesvol seizoen van te maken. 'Toto is het fundamenteel niet gewend om te verliezen. Dat is logisch, hij was altijd op weg naar succes en liet iedereen achter zich. Dit is een nieuwe situatie', zegt Schumacher bij Sky Sports Deutschland.

'Zijn nummer één coureur is overgelopen omdat hij niet meer in het team gelooft. Dat betekent dat het nu ook een enorm probleem is voor Wolff, hij moet nu aanvallen, hij moet ervoor zorgen dat Mercedes aantrekkelijk blijft als team en dat goede coureurs er ook naartoe willen komen', vervolgt de Duitser. Hamilton maakte voor het begin van het 2024-seizoen bekend dat hij aan het einde van het jaar over zal stappen naar Ferrari. Het is ongebruikelijk om dat zo vroeg al aan te kondigen, maar het geeft Mercedes wel een jaar om te zoeken naar een tweede coureur. 'Zelfs als Max Red Bull verlaat, is Ferrari nu bezet, maar ik moet volledig eerlijk zijn: of het nu naar McLaren of Mercedes is... Als coureur weet ik niet wat ik zou verkiezen', geeft de broer van Michael Schumacher toe.

McLaren 'rijdt rondjes om hen heen'

Schumacher vindt het vooral ernstig dat de klantenteams van de Duitse renstal hen passeren. Het zal niet lang meer duren, tenzij Mercedes het beter gaat doen, voordat Aston Martin haar ook voorbijgaat in het klassement. 'Mercedes-klantenteam, alias McLaren, rijden rondjes om hen heen. Dat is het ergste wat je kan overkomen', ziet de Duitser. 'Mercedes zit op dit moment in de problemen. Je kunt het ook zien aan Wolffs reacties op ons (analisten, red). Ik waardeer hem, ik mag hem, maar wat ze op dit moment doen is een catastrofe. Sommigen weten niet eens wat ze doen. Ze hebben twee auto's, en ik begrijp niet waarom ze niet twee strategieën zouden proberen', zegt Schumacher, die verwijst naar de Grand Prix van Japan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ralf Schumacher wijst de boosdoener aan: 'Wolff is fundamenteel niet gewend om te verliezen'
Schumacher heeft op de korte termijn geen hoop voor het team van Wolff. (Foto: Mercedes AMG F1)

'Mercedes spendeert GP-weekenden om iedereen te overtuigen dat ze 'eindelijk het probleem op donderdag hebben gevonden'. Terwijl de topteams hun kruit droog houden tijdens de vrijdagse sessies, ontketent Mercedes wat performance. Dan gaan ze op zaterdag de verkeerde kant op in de kwalificatie, in de hoop zich te herstellen in de race op zondag, wat niet gebeurt', gaat de Duitser verder. Met andere woorden: wanneer de W15 het circuit opgaat, weet Mercedes niet of ze een goede of een slechte auto hebben. De 'goede auto' is al heel lang niet meer uit de garage gekomen, aldus Schumacher. 'Het is op dit moment een beetje rommelig en bijna wanhopig. Tenminste, dat is de indruk die het geeft. Op dit moment begrijpt het team niet hoe dingen moeten lopen.'

Schumacher betreurt de situatie van Mercedes

Hamilton zag het in Australië nog wel positief in, vooral na zijn trainingen, maar de moed zakte hem weer in de schoenen tijdens de kwalificatie, waarna hij op zondag uitviel. Ook Russell mocht in Australië een DNF achter zijn naam schrijven. In Japan wist het team slechts zes punten te verzamelen. 'Je zag het: aan het einde van de race met minder brandstof, was de auto snel. Toen was de snelheid er wel, en dan wordt er gezegd: nou, we hadden vanaf het begin sneller moeten rijden', zegt Schumacher. 'Met zoveel experts en de geweldige strategieën die Mercedes altijd heeft gehad, weet ik niet hoe je twee coureurs zo de race in kunt sturen. Er is veel te doen', concludeert de Duitser.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws