Red Bull kan agressief ontwikkelingstraject Mercedes niet volgen: 'Hadden geen budget meer' Formule 1
Formule 1

Red Bull kan agressief ontwikkelingstraject Mercedes niet volgen: 'Hadden geen budget meer'

Red Bull kan agressief ontwikkelingstraject Mercedes niet volgen: 'Hadden geen budget meer'

Helmut Marko stelt dat Red Bull Racing dit seizoen goed op het budget heeft gelet. De Oostenrijkse renstal verloor in de laatste fase van het seizoen wat terrein ten opzichte van Mercedes aangezien de achtvoudig constructeurskampioen het gehele jaar door updates bleef brengen. Marko denkt dan ook dat de Duitse renstal aankomend seizoen de grootste bedreiging is voor Red Bull. Mercedes zou namelijk de strategie en betrouwbaarheid beter op orde hebben.

Max Verstappen wist de laatste race van het seizoen met overmacht te winnen. De auto van Red Bull had echter al een tijdje geen nieuwe updates meer gekregen, waardoor de auto in verhouding minder was in Abu Dhabi. 'Nou ja, hij had nog steeds wel een hele goede auto natuurlijk en Max is de snelste coureur van het veld', zegt Marko tegenover Motorsport.com. 'Dat was een voortzetting van wat we het hele jaar al hadden gezien. Waarom zou hij aan het einde dan ineens langzamer moeten zijn?'

Teams als Mercedes brachten het gehele jaar door wel veel updates. Hierdoor kon de Duitse renstal ook het gat dichten naar Red Bull en Ferrari. Dat Red Bull op een gegeven moment het ontwikkelingstraject in 2022 moest stopzetten, heeft volgens Marko een hele eenvoudige reden. 'Wij houden ons aan het budgetplafond en wij hadden geen budget meer over voor dergelijke updates.' Eerder in het seizoen werd natuurlijk duidelijk dat de Oostenrijkse renstal het budgetplafond van 2021 wel had overschreden.

Marko: 'Moeten Mercedes meer vrezen'

Red Bull kende een dominant seizoen, maar dat valt volgens Marko niet te vergelijken met de dominantie van Mercedes. 'Onze situatie is zeker niet zo als die van Mercedes aan het begin van het hybride tijdperk. Wij hebben nu geen immense voorsprong met de motor. Mercedes had toen zeker vijftig pk over ten opzichte van de rest.' Bovendien verwacht de Red Bull-adviseur dat andere teams nog veel zullen leren. '2022 is het eerste jaar onder een nieuwe set regels geweest en anderen hebben natuurlijk ook gezien wat wij hebben gedaan. Ik denk dat het komend jaar absoluut veel dichter bij elkaar zit.'

Dat zou moeten betekenen dat de concurrentie in 2023 meer tegenstand kan bieden. Marko weet dan ook al welk team de strijd aan zou moeten gaan met Red Bull. 'Ik denk dat we Mercedes meer moet vrezen', zegt de Oostenrijker. Ferrari begon in 2022 met een stabiele basis, maar dat telt niet zo zwaar mee als andere factoren. 'Vooral doordat Mercedes qua strategie en betrouwbaarheid toch wel een streepje voor heeft ten opzichte van Ferrari', aldus Marko.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws