Als je denkt aan de Formule 1-deelname van Toyota denk je, of ik in ieder geval, niet per se aan de resultaten die het geldverslindende fabrieksteam behaald heeft, maar aan die ene bocht in Brazilië die Lewis Hamilton wel en Felipe Massa niet de wereldtitel opleverde.
De inhaalactie van Lewis Hamilton op Timo Glock, die de Brit zijn eerste kampioenschap opleverde, is ongetwijfeld de meest doorslaggevende bijdrage van Toyota aan de Formule 1 geweest. En dat is een hard oordeel over een team dat jaarlijks plusminus 400 miljoen dollar uitgaf aan het Formule 1-project en uiteindelijk zonder gemist te worden na acht jaar deelname afscheid nam van de sport.
Het team, officieel Panasonic Toyota Racing, scoorde in die acht jaar Formule 1 slechts vijf tweede en acht derde plaatsen. Vijf van de in totaal dertien podiumplaatsen werden geboekt in 2009, het laatste seizoen dat Toyota deelnam aan de Formule 1 en het seizoen dat de reden was dat de directie van het Japanse concern de stekker uit het project trok.
Toyota was namelijk één van de drie teams die gebruik maakte van een dubbele diffuser en daarmee een grote voorsprong op de rest van het veld had. De andere twee teams die dat hadden werden wereldkampioen (Brawn GP) en tweede (Red Bull Racing). Toyota bleef steken op vijf podiumplaatsen en een pole position voor coureur Jarno Trulli tijdens de Grand Prix van Bahrein.
Het tragische lot van Toyota
Sterker nog, Toyota was het team geweest dat als eerste de maas in de Formule 1-wet had gevonden met betrekking tot de dubbele diffuser. Het team was er van overtuigd een voorsprong te hebben op de concurrentie. En dat moest ook, want er moest in 2009 eindelijk eens gewonnen gaan worden. Zoveel was vanuit Japan wel duidelijk gemaakt aan de Formule 1-operatie in Keulen.
'Het zag er allemaal heel goed uit', zegt de Nederlandse aerodynamisch expert Rob van den Heijkant, die in 2008 en 2009 werkzaam was bij Toyota. 'Wij hadden een erg goede dubbele diffuser ontwikkeld en het was onder andere mijn taak om er voor te zorgen dat die legaal was. We dachten het met de configuratie goed voor elkaar te hebben en wisten zeker dat we een goede kans maakte op de overwinning, want alleen met een goede dubbele diffuser zou je kunnen winnen. En toen kwam Brawn GP en die auto was een halve seconde sneller.'
Het is een beetje het lot van Toyota. Als eerste teams wakker genoeg om gebruik te maken van de nieuwe reglementen en dan de pech hebben dat iemand anders net even wat wakkerder was. Die eerste overwinning kwam er dus ook in 2009 niet.
Toen de traditionele topteams, Ferrari en McLaren, de dubbele diffusers gingen kopiëren zakte Toyota weer terug naar hun traditionele plek in de middenmoot. Het was voor de directie in Japan voldoende om acht vruchteloze seizoenen de stekker uit het F1-project te trekken. Meer van 2.4 miljard dollar is er geïnvesteerd in het Formule 1 project van Toyota. Gewonnen werd er nooit. (Foto: WikiCommons)
- Hans van Brunschot
(hans@f1maximaal.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties