Steiner hangt de vuile was buiten na conflict met Haas: 'Daarom werd mijn contract niet verlengd' Formule 1
Formule 1

Steiner hangt de vuile was buiten na conflict met Haas: 'Daarom werd mijn contract niet verlengd'

Steiner hangt de vuile was buiten na conflict met Haas: 'Daarom werd mijn contract niet verlengd'

Günther Steiner werd in januari vervangen door Ayao Komatsu, en de Zuid-Tiroler heeft nu meer details vrijgegeven over zijn vertrek bij het Amerikaanse team, waar hij al sinds de oprichting aan het roer stond. Steiner laat optekenen bij Sky Sports F1 dat hij het niet eens was met de manier waarop het team aangestuurd werd door teameigenaar Gene Haas, en dat dit hem niet in dank afgenomen werd.

Steiner leidde Haas al in 2016, toen het het enige geheel nieuwe team in de recente historie van de sport was dat meteen competitief was. In de daaropvolgende jaren viel Haas echter steeds verder terug, en in 2021 was het voor het eerst hekkensluiter, en bleef het zonder punten achter. Na een kleine opleving in 2022, viel Haas in 2023 weer terug naar de laatste plek bij de constructeurs, ondanks verschillende goede resultaten in de kwalificatie.

Komatsu werd in januari aangesteld als opvolger van Steiner, die een rol op zich nam als analist voor de Duitse RTL. Daardoor was de Italiaan in Bahrein 'gewoon' aanwezig, en in die hoedanigheid stond hij ook Sky Sports F1 te woord. 'Het gaat goed met me. Ik ben naar Bahrein gekomen om hier te werken, dus dat is ook goed. Ik heb nog weinig plannen. Ik ben twee maanden thuis geweest met de familie, dus dat was fijn', aldus de 58-jarige.

Haas-avontuur eindigde met conflict met teameigenaar

Steiner gaat vervolgens in op het scheiden van de wegen met Haas. 'Het laatste jaar, of het laatste anderhalf jaar, was lastig', vertelt Steiner. 'Je kon zien dat alle andere teams bij de introductie van het budgetplafond flink geïnvesteerd hebben in de infrastructuur van het bedrijf om stappen vooruit te zetten. Wij hebben dat toen niet gedaan. Dan komt er een moment waarop je moet zeggen wat je van de gang van zaken vindt. Ik was niet de eigenaar van het team, dus ik kan die beslissingen niet nemen. Ik heb daar het geld niet voor.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

ayao komatsu 5
Nieuwe teambaas Ayao Komatsu in gesprek met Gene Haas.

Haas-eigenaar Gene Haas hield er duidelijk een andere filosofie op na. 'Gene wil het duidelijk op zijn eigen manier doen en het was duidelijk dat hij het niet leuk vond wat ik te zeggen had', beseft Steiner. 'Daarom werd mijn contract niet verlengd, en daar kon ik mee leven', zijn de duidelijke teksten van de Italiaan. Steiner wordt vervolgens gevraagd of hij Haas tijdens het weekend in Bahrein nog gesproken heeft. 'Nee, ik heb hem niet gezien', aldus Steiner, waardoor het lijkt alsof er momenteel niet echt een goede relatie is tussen Steiner en de eigenaar van het Haas-team.

Steiner geniet van de vrijheid

Steiner geeft aan dat hij het leven als teambaas nog niet bepaald mist. 'Niet echt', zegt hij als antwoord op een vraag van Damon Hill. 'Ik weet nog dat ik de eerste dag hier in Bahrein een heel vreemd gevoel had. Ik liep mijn hotelkamer uit en ik had een heel vrij gevoel. Ik wist niet wat ik moest verwachten, want ik heb dit werk voor de televisie nooit eerder gedaan.'

'Normaal heb ik tien dingen in mijn hoofd die ik nog moet doen, en dat had ik nu niet', gaat de voormalige teambaas verder. 'Normaal weet ik dat ik dit en dit moet doen voor een bepaalde tijd, en dat ik problemen moet oplossen, of met de FIA moet praten. Nu ging ik gewoon naar het circuit en keek ik wel wat op me afkwam, dus het voelde heel erg vrij aan. Ik hoef nu niet terug te keren als teambaas, maar je weet nooit wat het leven brengt. Dingen kunnen veranderen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws