Susie Wolff over vrouwen in autosport: 'Als je de kost wilt verdienen, moet je tegen mannen strijden' Formule 1
Formule 1

Susie Wolff over vrouwen in autosport: 'Als je de kost wilt verdienen, moet je tegen mannen strijden'

Susie Wolff over vrouwen in autosport: 'Als je de kost wilt verdienen, moet je tegen mannen strijden'

Susie Wolff, oud-coureur en voormalig teambaas en CEO van het Formule E-team van Mercedes, hoopt nog altijd op een vrouw in de Formule 1. De laatste vrouw die ooit een poging deed in een kwalificatie in de koningsklasse was Giovanna Amati in 1992. Meer dan dertig jaar later lijkt een vrouw in de Formule 1 nog steeds ver weg.

Wolff ziet dat er te weinig jonge vrouwen zijn die zich in de racerij begeven. 'Er zijn gewoon niet genoeg vrouwen die strijden om de top te bereiken', begint de Brit, geciteerd door The Irish Times. 'Natuurlijk zou het helpen om één jonge vrouw te laten racen, ik geloof dat als je het kunt zien, je het kunt geloven. Dat maakt de sport toegankelijker en je zult de volgende generatie inspireren.'

Zelf werd Wolff in 2012 ontwikkelingscoureur bij het team van Williams, maar behalve een paar vrije trainingen, zat er niet meer in. 'In mijn tijd bij Williams had ik Felipe Massa en Valtteri Bottas, het was een zeer sterke line-up van coureurs, dus ik heb geen bitterheid dat ik mijn kans niet heb gekregen', verklaart de veertigjarige eerlijk.

Wolff: 'Als je de kost wilt verdienen als coureur, moet je strijden tegen mannen'

Als vrouwelijke coureur voelde Wolff dat je jezelf meer moest bewijzen. 'Ik realiseerde me dat prestatie macht is, als ik presteer dan is mijn geslacht niet relevant om in de beste teams te komen, ik heb meer kans om succesvol te zijn', legt de voormalig coureur uit. 'Motorsport is één van de weinige sporten waarbij je de atleet niet te zien krijgt, als ik mijn helm op had was ik niet eens zichtbaar. Dus ik zou gewoon mijn helm opzetten en me niet laten afleiden.'

De eerste keer dat Wolff tijdens een Formule 1-sessie in de auto stapte, was in 2014 op het circuit van Silverstone. De vrije training die ze toen reed, is iets waar ze met veel trots op terugkijkt. 'Een Britse coureur die deelneemt aan de Britse Grand Prix voor één van de meest iconische teams in de Formule 1 was erg bijzonder', herinnert ze zich.

Momenteel zijn er nog andere vrouwelijke coureurs die dromen van een intrede in de koningsklasse. Jamie Chadwick, die drie keer het W Series-kampioenschap won, leek even kans te maken, maar is overgestapt naar de Amerikaanse Indy NXT. Wel is ze ook komend seizoen nog onderdeel van de Williams Driver Academy en staat ze dus nog wel in verbinding met de Formule 1.

Wolff spreekt van een grote schande dat Chadwick verder geen kans kreeg in de Formule 1 na haar sterke prestaties in de W Series. 'De beperking van deze serie is dat de winnaar op zijn minst ondersteund had moeten worden om door te gaan en hoger op de ladder te komen. De sport is niet gescheiden, als je de kost wilt verdienen als coureur, moet je tegen mannen strijden', legt Wolff kritisch uit.

'FE-team van Mercedes was niet gewend om voor punten te vechten'

Nu richt ze zich meer op de management-kant van het racen en was ze dus ook te vinden in de Formule E. Onder haar leiding was het team van Mercedes een groot succes en wist het twee keer de titel te winnen met coureurs Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne. 'Ik zei dat dit niet van de ene op de andere dag zal veranderen, het is een ommekeer van drie jaar. In het begin moest ik veel reorganiseren', benoemt Wolff daarover.

Het succes kwam uiteindelijk erg snel na de komst van Wolff. 'In ons allereerste jaar wonnen we een race, wat onverwacht was, maar ik hield de doelen realistisch. Dit was een team dat niet wist hoe ze races moesten winnen, dat niet gewend was om voor punten te vechten, maar langzaam maar zeker begonnen we in elkaar te geloven en uiteindelijk kregen we veel vaart. Dat bracht veel energie in het team', zo eindigt Wolff.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws