Todt weigerde verzoek Horner en Wolff na Abu Dhabi 2021: 'Was niet mijn taak' Formule 1
Formule 1

Todt weigerde verzoek Horner en Wolff na Abu Dhabi 2021: 'Was niet mijn taak'

Todt weigerde verzoek Horner en Wolff na Abu Dhabi 2021: 'Was niet mijn taak'

Jean Todt werd in 2021 door de teambazen van Red Bull Racing en Mercedes gevraagd om in te grijpen in de kwestie die de Grand Prix van Abu Dhabi dat jaar was. De toenmalige president van de FIA ging echter niet op het verzoek in, omdat hij dat niet zijn taak als bestuursvoorzitter vond.

Het verhaal van Abu Dhabi 2021 is bekend. Wedstrijdleider Michael Masi besloot na een late safetycarfase enkel de twee titelkandidaten vooraan te laten strijden. Met nieuwe banden kon Max Verstappen zonder al te veel moeite Lewis Hamilton voorbij in de laatste ronde van de race en won zo zijn eerste wereldkampioenschap. De manier waarop leidde tot grote onvrede en controverse in de F1-wereld.

Wolff en Horner krijgen nul op rekest van Todt

Toto Wolff en Christian Horner zagen dit als reden om Todt te verzoeken om in te grijpen, maar de Fransman weigerde dat te doen. 'Ik heb niets gedaan, dit is niet de taak van de FIA-president', vertelt hij aan Corriere della Sera. Todt vergelijkt het met het zijn van FIFA-president Gianni Infantino. 'Scheidsrechters moeten autonoom zijn. Heb je Infantino ooit horen zeggen: hier was het een penalty, maar hier niet?'

Todt bekeek de race destijds vanuit een landhuis en zag samen met zijn crew wat er gebeurde. Hierna werd hij benaderd door Wolff en Horner. 'En ik antwoordde hen dat ik niet tussenbeide kon komen', aldus de oud-teambaas van Ferrari. 'Het was de verantwoordelijkheid van de marshals en de wedstrijdleiding', besluit Todt, die eind 2021 het stokje overdroeg aan Mohammed Ben Sulayem.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws