Van de Grint hoofdschuddend richting Ferrari: 'Een gevolg van mensenlijk falen' Formule 1
Formule 1

Van de Grint hoofdschuddend richting Ferrari: 'Een gevolg van mensenlijk falen'

Van de Grint hoofdschuddend richting Ferrari: 'Een gevolg van mensenlijk falen'

Kees van de Grint en Rudy van Buren denken dat de blamage van Ferrari in Spanje een gevolg is van menselijk falen. De heren leggen bij 'In de Slipstream' op Viaplay uit dat de Scuderia het hele weekend achter de feiten aanliep en dat ze ook niet helemaal snapten wat er met Charles Leclerc aan de hand was. Wat er ook gaat gebeuren, een rijderswissel en Lewis Hamilton laten komen zal geen oplossing zijn.

Ferrari sloeg de plank flink mis tijdens het Grand Prix-weekend in Barcelona. Er was iets mis met de auto van Leclerc, en daardoor kende de Monegask een teleurstellende kwalificatie. In de race kon Leclerc er niet veel meer van maken. Teamgenoot Carlos Sainz begon op P2, maar eindigde uiteindelijk niet op het podium. Wederom was het boordradioverkeer richting de rijders wat chaotisch, en toen Leclerc vroeg om de zachte band, besloot Ferrari hem de harde band te geven.

'Het is echt een gevolg van menselijk falen', stelt Van de Grint. 'Ze hebben zichzelf al op een achterstand gezet in de kwalificatie. Iedereen zag daar: de baancondities zijn slecht. Maar ze kunnen ook nog slechter worden. Verstappen is de man die je moet verslaan, die was als eerste weg. Als je dan gaat staan wachten, loop je achter de feiten aan', oordeelt de oud-ingenieur. 'Van de strategie klopte ook niet veel. Ik denk niet dat er iets aan de hand was met Leclerc, want ze weten het nu nog niet. Voor Leclerc was het een schande dat hij op die positie rondreed. Waarschijnlijk hebben ze het probleem nu nog niet gevonden, als er wat was.'

Van Buren: 'Ze gaan hem vertellen dat het een scheurtje in zijn chassis was'

'Het zou wel een sluimerend probleem zijn', haalt Van Buren zijn schouders op als hij verder gaat over Ferrari en Leclerc. 'Een gevalletje: ze gaan hem deze week vertellen dat het een scheurtje in het chassis was om hem tussen zijn oren goed te laten voelen. En dan staan ze er in Canada weer', stelt de simulatorcoureur van Red Bull Racing. Leclerc was in ieder geval niet blij na afloop, en dus nemen de geruchten toe dat er toch weer contact zou zijn tussen Leclerc en Mercedes, en tussen Hamilton en Ferrari.

Hoe dan ook zouden Van de Grint en Van Buren niet weten wat Hamilton bij Ferrari moet. 'Ik denk dat als hij naar Ferrari gaat, dat hij het zeker niet beter gaat krijgen. Je kan je afvragen of een persoon als Lewis wel in Italië past. Nu hij zo goed zit bij Mercedes, dan moet je blijven. Als hij daar progressie ziet, waar moet je dan heen?', vraagt Van Buren zich af. Vooral nu Mercedes een positief weekend in Spanje achter de rug heeft. De updates van de W14 lijken te werken, terwijl het bij Ferrari alleen maar bergafwaarts lijkt te gaan.

Van de Grint niet onder de indruk van Mercedes: 'Het is nog steeds even groot'

Voorafgaand aan de Grand Prix in Barcelona had Van de Grint in ieder geval niet verwacht dat Hamilton op P2 zou eindigen, die plek had de Nederlander in zijn voorspelling gereserveerd voor Fernando Alonso. 'Mercedes heeft dit wel te danken aan de update. Maar als je de cijfers en percentages uit gaat rekenen, dan is het gat (naar Red Bull, red.) nog steeds even groot', zegt Van de Grint. 'Ik denk dat het aan de fundamentele onderdelen van de auto ligt', voegt Van Buren toe.

'Vorig jaar zag je ook dat ze op circuits met bochten met hoge snelheden veel beter uit de verf kwamen. Ze hebben hun werk gedaan, maar ik denk dat het in Canada weer tegen gaat vallen.' Over twee weken zal het 2023-seizoen zich voortzetten in Canada. Aston Martin heeft in ieder geval een update gepland. Of Mercedes net zo goed gaat presteren als in Barcelona, is nog even afwachten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws