Veel animo voor organiseren Grands Prix: 'We overwegen een rotatiesysteem' Formule 1
Formule 1

Veel animo voor organiseren Grands Prix: 'We overwegen een rotatiesysteem'

Veel animo voor organiseren Grands Prix: 'We overwegen een rotatiesysteem'

Ondanks kritiek van coureurs blijft Formule 1-CEO Stefano Domenicali voet bij stuk houden wat betreft de lange kalender. De Italiaan ziet het lange seizoen niet als probleem en zou bovendien graag wat meer sprintweekends zien. ‘De cijfers tonen aan dat er interesse is’, beweert Domenicali tegenover Auto, Motor und Sport.

Met zes sprintweekends verdeeld over 24 raceweekends in totaal, bestaat op dit moment een kwart van de kalender uit sprintweekends. Dit betekent dat er in totaal 30 mogelijkheden zijn voor de coureurs om punten te halen. Domenicali is echter van mening dat dit niet genoeg is. ‘Dat is het doel’, luidt zijn antwoord op de vraag of er nog meer sprintweekends zullen komen. Het enthousiasme van de fans zou de voornaamste reden zijn om extra sprintraces te overwegen. ‘De cijfers tonen aan dat er interesse is’, meent de Italiaan.

Voetbal en basketbal zijn intensiever dan de Formule 1

Wanneer er kritiek geuit wordt op het aantal races dat verreden wordt in één seizoen, wijst de CEO naar sporten als voetbal en basketbal om het tegendeel te bewijzen. ‘Ik denk niet dat 24 Grands Prix te veel is’, benadrukt Domenicali nog maar eens. ‘Kijk naar andere sporten. In het voetbal en basketbal spelen ze bijna om de dag. Ze vermaken hun fans veel intensiever’, is hij van mening. ‘Wat betreft kwantiteit, hebben wij de fans veel minder te bieden’, voegt de Formule 1-baas eraan toe. ‘Vergeleken met andere sporten doen we het goed. We groeien. Iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij onze sport, zou blij moeten zijn met de huidige situatie’, aldus de Italiaan.

Meerdere coureurs, waaronder Max Verstappen, hebben kritiek geuit op de kalender. Met name het werk van de monteurs wordt genoemd als reden dat de drukke kalender te zwaar zou zijn. Domenicali is van mening dat het huidige aantal races niet te heftig is. ‘We willen constant zijn en het bij 24 Grands Prix houden, maar het is verkeerd om te zeggen dat 24 te veel is’, aldus de CEO. ‘Te veel waarvan? De sport is goed zo. Met meerdere mogelijke winnaars, tellen de fans telkens af tot de volgende race. We hebben een veld dat dichterbij elkaar ligt dan ooit’, benadrukt Domenicali.

Rotatiesysteem moet zorgen voor meer variatie in circuits

‘Elke race op onze kalender heeft een eigen karakter’, vindt de Italiaan. ‘Monaco was zeker niet de spannendste Grand Prix in de geschiedenis, maar we stonden wel hoog in de kijkcijferlijsten overal ter wereld’, voegt hij eraan toe. ‘We willen een goede balans behouden tussen oude en nieuwe races, ondanks dat er nog een hoop landen zijn die ook graag een Grand Prix zouden organiseren.’ De animo voor het organiseren van races zorgt met een kalender van 24 weekenden wel voor problemen. Domenicali ziet rotatie als mogelijke oplossing. ‘We overwegen een rotatiesysteem. Het is zeer waarschijnlijk dat we dit in Europa zullen toepassen’, sluit de Italiaan af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws