Liberty Media laat circuits mogelijk sneuvelen: 'Nieuwe locaties aantrekkelijk voor de groei van F1' Formule 1
Formule 1

Liberty Media laat circuits mogelijk sneuvelen: 'Nieuwe locaties aantrekkelijk voor de groei van F1'

Liberty Media laat circuits mogelijk sneuvelen: 'Nieuwe locaties aantrekkelijk voor de groei van F1'

Het lijkt erop dat een aantal circuits moeten vrezen voor hun plekje op de Formule 1-kalender. De Formula One Group en Liberty Media bespraken op 8 mei de kwartaalcijfers van het eerste kwartaal van 2024 en zagen een significante stijging van de winst ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Een aantal locaties zijn in de toekomst zeer aantrekkelijk voor de Formule 1, zodat de economie achter de sport kan blijven groeien. Dat betekent wel dat een aantal banen plaats moeten maken voor nieuwe locaties.

Races op de huidige Formule 1-kalender komen onder druk te staan nu de Formule 1 nieuwe locaties overweegt voor de aankomende seizoenen. Formule 1 heeft momenteel een kalender van 24 races, één minder dan het maximum toegestaan onder het Concorde Agreement, de unilaterale contracten die de commerciële en technische belangen van de sport binden aan teams, de FIA, en commerciële rechtenhouder Formula One Group. Een aanzienlijk deel van de inkomsten van Formule One Group komt uit de tarieven die de promotors betalen, wat het stimuleert om races toe te blijven voegen aan de kalender.

Nu het bijna contractueel vastgestelde maximum is bereikt, ziet de Formule 1 de noodzaak om te kijken naar alternatieve manieren om de winst te vergroten. Er zijn twee manieren om dat doel te bereiden: de bestaande hosting fees, de bedragen die de circuits moeten betalen om op de kalender te staan, te verhogen, of hoger betaalde evenementen vinden. F1 Group is van plan beide te doen. 'Er blijft een enorme vraag en aanbod van onze races over de hele wereld', verklaart Formule 1-CEO Stefano Domenicali in een persbericht, waarbij hij zich richt tot de investeerders in de kwartaalcijfers van Liberty Media.

'Onze focus is om de juiste strategische balans van locatiemogelijkheden te behouden terwijl we duidelijk maken dat we momenteel geloven dat het schema van 24 races een optimaal schema vormt', vervolgt Domenicali. 'Wat we hebben gezien de afgelopen jaren, vanwege de vraag naar onze producten en vanwege de normen die we vragen van onze promotors, zien we alles stijgen betreffende de kwaliteit van de evenementen en de economie erachter', zegt Domenicali. 'Een ander punt is het evenwicht tussen de verschillende continenten die de verschillende Grands Prix willen hosten.'

Domenicali verwacht nieuwe locaties aan te kondigen

Met uitzondering van Afrika en Antarctica, vindt er op elk continent een Formule 1-race plaats. Er zijn pogingen gedaan om de Formule 1 terug te laten keren naar Afrika, nadat de sport voor het laatst in 1993 op Kyalami heeft geracet. Andere evenementen zijn ook besproken, waarbij de registratie van handelsmerken in de Verenigde Staten wijzen op een race in de buurt van Chicago. 'Ik zou zeggen dat ik de komende paar jaren verwacht dat we ook enkele nieuwe locaties kunnen aankondigen die heel aantrekkelijk zouden zijn om het bedrijf van de Formule 1 te laten groeien', zegt Domenicali. Maar met de kalender in feite al vol, zal de inclusie van een nieuw evenement vrijwel zeker ten koste gaan van een bestaande race.

Een aantal Grands Prix hebben een contractverlenging gekregen voor de middellange of lange termijn, waarbij Australië en Bahrein de langste contracten hebben, tot 2037 en 2036. Silverstone blijft tot zeker 2034, en Qatar en Hongarije tot 2032. In totaal hebben negen evenementen hun toekomst veiliggesteld tot ten minste 2030, terwijl Singapore en Japan beide nog vijf jaar hebben op hun huidige contracten. Madrid zal zich in 2026 bij de kalender voegen met een contract van tien jaar. De hosting fees van de circuits worden jaarlijks naar verluidt met ongeveer vijf procent verhoogd. Aan de andere kant van het spectrum hebben acht evenementen overeenkomsten die volgend jaar aflopen. België, Nederland en Italië, zowel Monza als Imola, behoren tot dat aantal.

Stijgende hosting fees kunnen sommige circuits de das om doen

Om hun plaats op de kalender te behouden, wordt van de promotor verwacht dat ze het markttarief betalen, dat de afgelopen jaren enorm is gestegen door de toenemende vraag naar F1-races. 'Lange tijd werd gedacht dat de groei en promotie zouden komen van incrementele races', zegt Liberty Media-voorzitter Greg Maffei. 'We zijn natuurlijk van achttien races naar dit niveau van 24 gegaan, wat het punt is waarop we niet verwachten nog meer races toe te voegen. Maar het creëert eigenlijk een grote schaarste, om promotors tegen elkaar uit te spelen. We proberen geen misbruik van ze te maken, maar de vraag is gigantisch, zowel onder de fans om races bij te wonen, als van de promotors om een race te organiseren.'

Maffei stelt dat de Formule 1 en Liberty Media nieuwe locaties blijven vinden die zeer aantrekkelijk zijn. 'Dus tot nu toe gaat alles zeer goed. Ik denk dat alles blijft groeien', aldus Maffei. De inkomsten van het eerste kwartaal van 2024 bedroegen voor Formula One Group 202 miljoen dollar, en voor Liberty SiriusXM Group in totaal 625 miljoen dollar. Beide winsten zijn ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 significant gestegen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws