Verslag kwalificatie | Pole gaat naar Pérez na knotsgekke Q3, Verstappen moet het doen met P9 Formule 1
Formule 1

Verslag kwalificatie | Pole gaat naar Pérez na knotsgekke Q3, Verstappen moet het doen met P9

Verslag kwalificatie | Pole gaat naar Pérez na knotsgekke Q3, Verstappen moet het doen met P9

Sergio Pérez heeft de poleposition gepakt nadat de crash van Charles Leclerc de kwalificatie vroegtijdig beëindigde. De Monegask verloor de controle over zijn bolide bij het aanzetten van zijn laatste snelle ronde en veroorzaakte daarmee een rode vlag. Met nog één minuut op de klok werd de kwalificatie niet hervat, en daardoor had Max Verstappen geen kans meer om een ronde te doen en Pérez uit te dagen voor de poleposition.

Guanyu Zhou was de eerste coureur die de snelste tijd liet noteren in de kwalificatie van de Grand Prix van Miami 2023. Nico Hülkenberg was ook snel onderweg, maar die ging zo vroeg op zijn gas dat de achterkant uitstapte. Ondertussen was Verstappen ook op de baan, die duikt direct negen tienden onder de tijd gezet door de Alfa Romeo-coureur en Kevin Magnussen. Sergio Pérez wist echter kort daarna de snelste tijd scherp te stellen en snoept een tiende van de tijd van zijn teamgenoot af.

Het Ferrari-duo liet echter op zich wachten, zij besloten naar buiten te gaan toen bijna iedereen al een tijd had gezet. Fernando Alonso had hetzelfde plan in gedachten en ging ook pas later beginnen aan zijn snelle run. Leclerc splitte de twee Red Bulls aan kop, maar het verschil met de tijd van Verstappen was slechts twee duizendsten. Ondertussen was het flink druk op de baan, en dat ondervond Lewis Hamilton ook. Die reed bijna op de achterkant van Magnussen en maakte zich daarna zorgen om zijn voorvleugel.

Met nog zeven minuten te gaan schiet de Monegask naar de eerste stek. Met zijn ronde was hij zo'n vier tienden sneller dan de Oostenrijkse renstal. Dat was echter van korte duur, Verstappen klokte kort daarna de snelste tijd met een ronde van 1.27,363. Nyck de Vries perste er een ongelooflijke ronde uit en daarmee klokte hij de achtste tijd. Andere coureurs moesten echter nog een ronde doen, dus werd het even spannend voor de Nederlander. Hoe dan ook kon niemand De Vries meer iets maken, hij zakte naar P15, maar ging wel door naar Q2.

De Vries niet de enige die Q3 niet haalt, ook Hamilton zwaait af in Q2

Verstappen stond direct klaar om de baan op te gaan zodra de lichten op groen gingen voor Q2. Pérez ging er direct achteraan, maar was een tiende langzamer dan de tweevoudig wereldkampioen. Net als in Q1 bleef Ferrari nog even binnen. Alonso was inmiddels ook een beetje op stoom gekomen, de Spanjaard reed de derde tijd na zijn eerste snelle run. Met nog acht minuten te gaan bestond de top drie uit Verstappen, Pérez en Alonso. Achter de top drie bevonden zich de Alpine-coureurs en de Haas-coureurs.

Daar wisten Sainz en Leclerc een stokje voor te steken, Sainz pakte namelijk twee paarse sectoren en wist de snelste tijd net niet van Verstappen af te pakken. Leclerc sloot aan in P5, achter Alonso. De eerste runs van De Vries waren nog niet goed genoeg om in de top tien terecht te komen, maar hij had nog zes minuten om zijn tijd te verbeteren. Helaas wist de AlphaTauri-coureur niet meer te verbeteren en sluit hij de kwalificatie af als vijftiende. Ook Hamilton haalde het niet, hij moest de W14 veel corrigeren en moest het doen met P13.

Leclerc veroorzaakt rode vlag, Q3 wordt niet hervat

Opnieuw waren de Red Bull-coureurs de rijders die als eersten op de baan te vinden waren. Na Q1 en Q2 was het duidelijk dat Ferrari waarschijnlijk de grootste uitdager zou zijn. Dit keer was het Ferrari-duo niet aan het wachten, ze gingen ook direct met de andere coureurs mee de baan op. Alleen Bottas liet even op zich wachten. De eerste run van Verstappen verliep niet soepel, hij brak dan ook zijn ronde af en besloot het opnieuw te proberen. Daardoor was zijn teamgenoot de coureur die als eerste de snelste tijd klokte.

Het was zichtbaar dat Alonso ook van de evoluerende baan profiteerde, met de sessie werd de Aston Martin-coureur beter. Na de ronde van Pérez eiste hij de tweede plek op. Leclerc was ondertussen bezig met een goede ronde, maar blokkeerde zijn banden en raakte de muur een beetje in bocht zestien. Ook de Monegask brak zijn ronde af. De Ferrari-coureur was vervolgens weer de eerste die naar buiten ging om het opnieuw te proberen, maar daarbij ging het gruwelijk mis. Hij crashte hard met nog 1 minuut op de klok. Daardoor werd de sessie niet hervat en had Verstappen geen kans meer om een ronde neer te zetten. De pole gaat naar Pérez.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws