Verstappen is de meest succesvolle Nederlander op Zandvoort, maar wat hebben zijn voorgangers gepresteerd? Formule 1
Formule 1

Verstappen is de meest succesvolle Nederlander op Zandvoort, maar wat hebben zijn voorgangers gepresteerd?

Verstappen is de meest succesvolle Nederlander op Zandvoort, maar wat hebben zijn voorgangers gepresteerd?

De afgelopen twee edities van de Grand Prix van Nederland werden door Max Verstappen gewonnen, die ook dit jaar de Nederlandse eer zal verdedigen. F1Maximaal dook de geschiedenisboeken in om te kijken hoe andere Nederlandse coureurs het ervan af wisten te brengen op Zandvoort, en zet de meest gedenkwaardige prestaties op een rijtje.

Nog maar een paar dagen en dan wordt de Grand Prix van Nederland alweer verreden. Tussen de duinen van Zandvoort zullen de coureurs strijden om de Nederlandse trofee. Verstappen won de beide edities van de Nederlandse Grand Prix sinds het evenement weer op de kalender terug te vinden is. De Limburger is daarmee de meest succesvolle Nederlander op het circuit van Zandvoort, maar is zeker niet de enige die daar heeft gereden.

Twee Nederlanders strijden met elkaar tijdens de allereerste Grand Prix in Zandvoort

Tijdens het allereerste jaar dat de Nederlandse Grand Prix onderdeel was van het Formule 1-kampioenschap, 1952, stonden er ook gelijk twee Nederlandse coureurs aan de start: Jan Flinterman en Dries van der Lof. Voor Flinterman was het de eerste en meteen de laatste Grand Prix waaraan hij meedeed. Heel erg goed ging de race niet voor hem, want zijn Maserati stond al vroegtijdig met motorpech langs de baan. Hij kon de auto van zijn teamgenoot Chico Landi overnemen en scoorde zo alsnog een negende finishplaats.

Net als Flinterman reed ook Van der Lof maar één Formule 1-race. Ook voor Van der Lof, die vandaag op 23 augustus jarig zou zijn geweest, was het geen succesvolle race. Na 70 ronden moest hij de race opgeven, eveneens door pech aan de auto. Van der Lof scoorde daardoor helemaal geen finishplaats. Zowel Flinterman als Van der Lof staan nog altijd in de geschiedenisboeken als de eerste twee Nederlandse F1-coureurs, ook al waren hun Formule 1-carrières van zeer korte duur.

Godin de Beaufort: Jonkheer, amateur én de eerste Nederlandse puntenscoorder

De volgende Nederlander die op de grid verscheen na de eenmalige verschijningen van Flinterman en Van der Lof was Carel Godin de Beaufort. Godin de Beaufort was een jonkheer en één van de laatste amateurrijders. Hij wist bovendien als eerste Nederlander punten te scoren voor het Formule 1-wereldkampioenschap. Tijdens zijn jongere jaren werd Godin de Beaufort als een gevaar op de weg beschouwd en zat hij niet in de beste auto’s, iets wat ook in zijn resultaten voor de Nederlandse Grand Prix terug is te zien. Zijn eerste vier jaar op circuit Zandvoort, van 1958 tot 1961, leverde hem steevast de laatste of op één na laatste plek op.

In 1962 behaalde Godin de Beaufort zijn beste resultaat op Zandvoort: plek nummer zes. Dit was tevens zijn beste finishplaats uit zijn hele Formule 1-carrière. De jonkheer zou nog twee keer meedoen aan de race op Zandvoort, voordat hij in 1964 tijdens een vrije training voor de Duitse Grand Prix op de Nürburgring door een ongeluk om het leven kwam.

Van Lennep: Winnaar van de 24 uur van Le Mans samen met Marko, maar geen succes op Zandvoort

De volgende Nederlander die na Godin de Beaufort aan de start van een race op Zandvoort verscheen, zeven jaar na het ongeluk van de jonkheer, was Gijs van Lennep. Ook Van Lennep kwam tijdens zijn vier optredens op het circuit in de duinen niet hoger dan een zesde plaats, en wist tijdens de 1974-editie zelfs helemaal niet te kwalificeren voor de hoofdrace.

De Nederlander had echter wel wat ander succes in zijn race-carrière. Zo wist hij, samen met huidig Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko de 24 uur van Le Mans te winnen in 1971. Van Lennep vertelde achteraf dat het Nederlands-Oostenrijkse duo totaal niet de favoriet was voor de winst. Volgens de Nederlandse coureur was er zelfs een kans dat het team de race helemaal niet kon uitrijden, want er waren haarscheurtjes ontstaan in remschijven en het chassis was opgetrokken uit brandbaar magnesium. Het team wist echter niet alleen de eindstreep zonder ongelukken te halen, maar mocht ook op de bovenste trede van het podium plaatsnemen.

De uit Zandvoort afkomstige Lammers had niet veel geluk op zijn thuiscircuit

Jan Lammers is de enige coureur op de lijst die ook echt uit Zandvoort komt. Helaas voor Lammers betekende dat niet veel succes op zijn thuiscircuit. Tijdens zijn eerste jaar op het circuit van Zandvoort, 1979, kwalificeerde Lammers niet hoger dan plaats 23, en wist de coureur de race ook niet uit te rijden vanwege een probleem met de versnellingsbak. Zijn tweede jaar op Zandvoort, 1980, was nog minder succesvol, want Lammers kwalificeerde zich als 26ste en mocht daardoor niet meedoen aan de hoofdrace. Lammers kwam voor het laatst als coureur op Zandvoort in actie in 1982, waar hij weer als 26ste kwalificeerde, maar dit keer wel mee mocht doen aan de hoofdrace. Echt veel geluk had de coureur toen ook niet, want vanwege een motorprobleem kon Lammers de race niet uitrijden.

Lammers heeft tegenwoordig meer succes op Zandvoort als sportief directeur. In deze rol droeg hij bij aan het weer terughalen van de Grand Prix van Nederland op de Formule 1-kalender.

Ook Rothengatter kwam niet hoger dan startplek 26

Evenals Lammers waren ook de Formule 1-prestaties van Huub Rothengatter, de laatste Nederlander die op Zandvoort racete voor Verstappen, niet echt om over naar huis te schrijven. De uit Bussum afkomstige coureur wist tijdens zijn eerste race op Zandvoort niet hoger te komen dan de laatste plek, 27, tijdens de kwalificatie. Rothengatter kon de race zelf niet afmaken, vanwege een probleem met zijn gaspedaal. Het volgende seizoen, tevens het toen voorlopig laatste seizoen dat Zandvoort op de F1-kalender stond, kwam Rothengatter één plekje hoger bij de kwalificatie, 26, maar werd hij al afgevlagd voordat hij de race kon uitrijden.

Verstappen zorgt voor de eerste Nederlandse winst in de duinen van Zandvoort

Met een zesde plaats als beste prestatie van een Nederlander op Zandvoort tot dan toe, neergezet door zowel Godin de Beaufort als Van Lennep, was het geen verrassing dat veel Nederlandse Formule 1-fans reikhalzend uitkeken naar wat Verstappen kon presteren, toen het circuit van Zandvoort in 2021 weer voor het eerst in 36 jaar werd georganiseerd.

Verstappen liet gelijk dat jaar zien de beste Nederlandse coureur in de geschiedenis van het circuit te zijn, door er met de winst vandoor te gaan. Verstappen pakte met deze overwinning ook gelijk de leiding in het kampioenschap over van Lewis Hamilton, in een strijd die tot het einde van het jaar nog spannend zou blijven. Het tweede jaar dat Verstappen op Zandvoort verscheen was iets minder spannend, want Verstappen wist eenvoudig een tweede overwinning op rij op zijn naam te schrijven. Aanstaand weekend gaan we zien of Verstappen ook een derde overwinning op rij kan pakken op zijn thuiscircuit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws