Verstappen zwaait de scepter en laat concurrentie ruim negen seconden achter zich Formule 1
Formule 1

Verstappen zwaait de scepter en laat concurrentie ruim negen seconden achter zich

Verstappen zwaait de scepter en laat concurrentie ruim negen seconden achter zich

Max Verstappen wint de sprintrace van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Nederlander benaderde de eerste bocht fanatiek en hield zijn RB19 breed om Charles Leclerc achter zich te houden. Daar kon Lewis Hamilton direct van profiteren, die de P2 van Leclerc afpakte. Verstappen kon vervolgens onbedreigd zijn voorsprong opbouwen. Hamilton en Leclerc gingen mee naar het podium.

Toen de lampen uitgingen voor de Sprint was Verstappen goed weg en hij gooide direct de deur dicht voor Leclerc, die hij bijna over het gras duwde. Hamilton kon daarvan profiteren en stak Leclerc voorbij, die momentum verloor door het gevecht met Verstappen in de eerste bocht. Sainz kon ook wat plekken goedmaken bij de start, hij wist Norris in te halen om zich bij zijn teamgenoot te voegen. Vooraan stond de druk er vol op, Hamilton was nog niet van plan om Verstappen los te laten. De zevenvoudig wereldkampioen zat binnen een seconde van de drievoudig wereldkampioen.

Wat verder in het middenveld was Pérez ook bezig met zijn opmars, maar het lukte hem niet direct om Oscar Piastri in te halen. Achter de Mexicaan zat Russell al, die zich op P8 bevond nadat hij op P11 moest starten vanwege een gridstraf. De Brit zat binnen een seconde van Pérez en kon profiteren van het gevecht voor hem, want toen Pérez Piastri wist in te halen ging Russell direct mee. De teamgenoot van Russell zette duidelijk zijn tanden in het stuur, want hij reed in de vierde ronde nog steeds binnen een seconde van de leider in de wedstrijd.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Toch moest Hamilton twee ronden later afzakken, het gat begon op te lopen richting de twee seconden. De Brit vond echter dat Verstappen een paar keer buiten de lijntjes heeft gekleurd en meldde dat op de boordradio, maar de FIA had er niks over te zeggen. De Nederlander kon vanaf ronde zes dus zijn voorsprong verder opbouwen. Leclerc was nog stabiel op drie seconden achter Hamilton en leek in niemandsland te rijden. Achter hem waren Sainz en Norris met elkaar in gevecht. De Spanjaard zakte duidelijk door de softs heen en dus maakte Norris van hem zijn prooi. Russell kreeg een tijdstraf van vijf seconden vanwege het inhalen buiten de baan.

Verstappen verdwijnt aan de horizon, Norris in gevecht met oud-teamgenoot

Verstappen klaagde een paar rondes eerder over de driveability van de RB19, maar daar leek hij niet veel last van te hebben, het gat met Hamilton was halverwege de race namelijk al bijna drie seconden. Hij leek daarbij zijn banden prima overeind te kunnen houden. Nu Hamilton op afstand was gebeurde er voorin het veld niet zoveel meer, al waren Norris en Sainz nog steeds met elkaar in gevecht. De Brit was op jacht naar de Ferrari-coureur, die hem toch nog voor wist te blijven op de versleten softs.

Teamgenoot Piastri had het moeilijk, de Australiër lag inmiddels tiende en kreeg een derde waarschuwing voor track limits. Hij begon de hete adem van Esteban Ocon al in zijn nek te voelen, en de kans op punten leek langzamerhand kleiner te worden in zijn spiegel. Achterin het veld vonden ook gevechten plaats, daar was Yuki Tsunoda met Kevin Magnussen bezig om P16. Tsunoda wist een mooie inhaalactie te doen, maar de Deen pakte hem terug. Uiteindelijk won de Japanner de strijd.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Ook Norris won het gevecht met Sainz, en van dat gevecht kon Pérez weer profiteren. De Mexicaan was dichterbij gekomen en zat binnen DRS van de Spanjaard. De 33-jarige coureur uit Guadalajara leek zich lekker te voelen en haalde Sainz snel in. Het gat tussen Norris en Pérez was in ronde twaalf nog 1,7 seconden, dus er was nog tijd voor de Red Bull-coureur om het gat te dichten. Pérez leek het echter ook lastig te krijgen met zijn banden, hij zakte een klein beetje af om zijn mediums in leven te houden tot het einde van de race.

Sainz weert Russell af, Verstappen pakt overwinning

Bij Sainz was al het leven definitief uit de banden richting de slotfase van de sprintrace en dus kreeg hij Russell in zijn versnellingsbak. De Brit was duidelijk aan het jagen, al was het de vraag hoe nuttig het was, vanwege de tijdstraf van vijf seconden die hij nog ging krijgen. Voor het vechtende duo waren de verschillen stabiel, het gat tussen Verstappen en Hamilton was vijf seconden en oplopend, tussen Leclerc en Hamilton ook vijf seconden, en Leclerc had ook weer vijf seconden op Norris. Pérez zat drie seconden achter de McLaren-coureur en leek er geen werk meer van te maken.

Sainz wilde hoe dan ook vasthouden aan zijn P6, hij zorgde ervoor dat hij overal genoeg overhad om de aanvallen van Russell af te weren. In de zeventiende ronde van de race kwam er toch nog een uitvaller, Lance Stroll gaf namelijk aan remproblemen te hebben en moest de auto daardoor parkeren. Aangezien het veld allang was gestabiliseerd en er voor Verstappen geen vuiltje aan de lucht was, pakte hij de finishvlag met ruime voorsprong op Hamilton. Russell kreeg Sainz uiteindelijk niet te pakken, en zal na zijn tijdstraf een plekje zakken, naar P8.

Uitslag Sprint Grand Prix van de Verenigde Staten 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws