Villeneuve kritisch op Alpine: 'Dit is een internationale sport' Formule 1
Formule 1

Villeneuve kritisch op Alpine: 'Dit is een internationale sport'

Villeneuve kritisch op Alpine: 'Dit is een internationale sport'

Jacques Villeneuve vindt het jammer om te zien dat Alpine dit seizoen met twee Franse coureurs rijdt en afscheid heeft genomen van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso, zo geeft de Canadees aan in gesprek met PlanetF1.com. Alonso kondigde na de Hongaarse Grand Prix in 2022 aan dat hij zou vertrekken naar het team van Aston Martin, dat positief verraste tijdens de testdagen. Villeneuve denkt dat Alpine Alonso gaat missen, omdat hij denkt dat Alonso het team van Alpine richting een hoger niveau bracht.

'Alpine gaat er nog om treuren dat ze Alonso niet meer hebben', meent de Canadese wereldkampioen van 1997. 'Dat is een groot verlies. Hij pushte het team vooruit en daarmee hielp hij Esteban Ocon ook om competitief te zijn. Nu heb je twee Franse jongens in een Frans team in een internationale sport. Ik zie daar het punt niet van.' Naast Alonso verloor Alpine ook het grote talent Oscar Piastri. Uiteindelijk werd Pierre Gasly aangetrokken, maar dus niet als eerste keus.

Politiek gezien wil Alonso nog wel eens wat teweeg brengen bij zijn werkgever, waaronder afgelopen seizoen toen hij tweemaal in aanvaring kwam met teamgenoot Esteban Ocon tijdens de Grand Prix van Brazilië, en meerdere uitbarstingen over de teamradio, waaronder in Hongarije, vlak voordat Alonso zijn transfer naar Aston Martin bekend maakte. Villeneuve waarschuwt Alonso ervoor dat hij bij vergelijkbare confrontaties met Lance Stroll in de problemen kan komen, en speculeert dat Alonso naar Aston Martin gehaald is om Lance Stroll beter over te laten komen. 'Ik weet het niet, het is hetzelfde scenario dat we in het verleden gezien hebben, waar een wereldkampioen gehaald wordt. Het is net als toen Vettel gehaald werd, Vettel was al over zijn piek, hij was niet meer dezelfde Vettel als in zijn succesvolste jaren', legt de Canadees uit. 'Het doel is dus om een wereldkampioen te hebben die niet snel genoeg is, om de andere coureur er beter uit te laten zien, maar dat gaat niet het geval zijn met Alonso.'

Alonso voorzichtig met Stroll

'Dus ik weet niet hoe die balans gaat werken in de praktijk, hoe de sfeer zal zijn, maar Alonso is overduidelijk niet makkelijk om mee om te gaan als de dingen niet gaan zoals hij wil,' gaat Villeneuve verder. 'We hebben dat bij McLaren gezien en bij andere teams, maar recent, zelfs afgelopen jaar, is Alonso heel positief geweest in zijn commentaar over Lance, zelfs toen ze samen crashten in Austin. In het verleden zou hij in een vergelijkbare situatie zich niet hebben ingehouden. Dus ik weet het niet, misschien is hij wat gekalmeerd en gaat het wel werken, en als het hem lukt om Lance en het team niet tegen zich in te krijgen, zal hij zeer behulpzaam zijn met het helpen van het team.'

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws