Wat maakt een Formule 1-auto zo snel? Formule 1
Formule 1

Wat maakt een Formule 1-auto zo snel?

Wat maakt een Formule 1-auto zo snel?

Een Formule 1-auto kan snelheden van meer dan 400 kilometer per uur halen en als je denkt dat dat niet indrukwekkend genoeg is, dan moet je weten dat ze zulke snelheden kunnen halen in onder een minuut. Het zijn wonderen die de technische bekwaamheid van de mensheid perfect belichamen. De vierwieler waarvoor je gezorgd hebt via auto leasen zou deze snelheden nooit kunnen halen. Dus wat maakt een F1-auto zo snel? In dit artikel vind je daar het antwoord op!

De motor van een F1-auto is uniek in die zin dat hij is ontworpen om een ​​perfecte balans te bieden tussen gewicht en vermogensproductie. Gewicht draagt ​​in algemene zin bij aan de levensduur van een motor en is zo gebouwd dat hij maximaal een seizoen meegaat. Continu werkend op zijn limiet, staat het altijd op het punt van falen. Er zijn drie reservemotoren beschikbaar voor gebruik door de bestuurder in geval van storing. Volgens de laatste richtlijnen is het toerenbereik van deze motoren beperkt tot 15.000 tpm - geen indrukwekkend aantal als je bedenkt dat eerdere motoren ongeveer 18.000-20.000 tpm deden voordat de beperking werd ingevoerd. Maar toch, wat de motoren uniek maakt, is hun vermogen om tijdens het maximale deel van de race zonder storingen met deze snelheid te werken. Een hoger toerental vertaalt zich in een hoger vermogen.

Aerodynamica

Het minimumgewicht voor de auto wordt bepaald door FIA-richtlijnen. Het is vereist dat een hoog niveau van structurele integriteit wordt bereikt met de laagste hoeveelheid materiaalvolume en zorgvuldig gebruik van verlijming, composieten en andere geavanceerde materialen. Het lage gewicht verhoogt ook de effectieve vermogen-gewichtsverhouding en helpt de auto snel te accelereren. Het is belangrijk dat de auto niet alleen minder gewicht heeft, maar ook nog eens goed op zijn plek staat. Het ballastgewicht is zorgvuldig geplaatst om een ​​effectief zwaartepunt te krijgen dat zich in het midden van de auto bevindt en zo laag mogelijk is om de algehele dynamiek van de auto te verbeteren.

Transmissie

Idealiter zou het transmissiesysteem van deze auto's verschillende overbrengingsverhoudingen voor elk spoor moeten gebruiken, aangezien verschillende sporen verschillende lengtes van rechte stukken, aantal hoeken en haarspeldbochten hebben. Het wordt essentieel dat een kortere versnelling wordt gebruikt op een baan met meer bochten en rechte stukken aanzienlijk minder, zodat de auto snel kan accelereren en evenzo moet een relatief hogere versnelling worden gebruikt voor de banen met lange rechte stukken, zodat brandstof kan worden verbruikt. bespaard en hogere topsnelheden kunnen worden bereikt. Dit was het geval totdat de nieuwste regelgeving werd ingevoerd, die een vaste overbrengingsverhouding voor het hele seizoen vereiste.

Chauffeurs

Bestuurders van F1-auto's zijn te vergelijken met astronauten wat betreft de G-krachten die ze ervaren. F1-coureurs hebben tijdens de race te maken met krachten van 3-5 G, en de meeste dominante acceleratie-/vertragingskrachten worden door de coureurs in laterale en longitudinale richtingen ervaren. De race is fysiek en mentaal veeleisend en vereist dat de coureurs in hun beste vorm zijn. Chauffeurs moeten een periode van conditionering ondergaan om aan de fysieke eisen te voldoen. Misschien vereist geen enkele andere motorsport ter wereld zoveel uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen van de coureurs. Coureurs kunnen gemakkelijk ongeveer 3 kg van hun lichaamsgewicht zweten tijdens het hete verloop van een race, wat extra belasting met zich meebrengt. Het niveau van concentratie, hand-oogcoördinatie en reactietijd van de chauffeurs is een klasse apart.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws