Wat vinden de teambazen van het mogelijk verdwijnen van Spa-Francorchamps van de racekalender? Formule 1
Formule 1

Wat vinden de teambazen van het mogelijk verdwijnen van Spa-Francorchamps van de racekalender?

Wat vinden de teambazen van het mogelijk verdwijnen van Spa-Francorchamps van de racekalender?

Met meer geïnteresseerde landen dan beschikbare plekken op de Formule 1-kalender zijn nog niet alle Europese races zeker voor de komende jaren. Zo heeft Spa-Francorchamps nog geen contract voor 2023 en denkt Formula One Management aan een roulatiesysteem voor Europese races. Motorsport.com ging langs bij verschillende teambazen om te vragen wat zij vinden van het mogelijk verdwijnen van Spa-Francorchamps.

Interesse genoeg voor de Formule 1. Zo zijn er steeds meer aanvragen voor Grands Prix. Enkele races daarvan zijn al zeker voor het eerstvolgende seizoen. Zo komt er met Las Vegas een derde wedstrijd in de Verenigde Staten en heeft Qatar een contract voor maar liefst tien jaar dat ingaat in 2023. Mogelijk komt er ook een terugkeer naar Zuid-Afrika, wellicht al in 2023, en dat het aantal races met een rentree van China op de kalender zelfs kan stijgen tot 26.

Stefano Domenicali heeft eerder al laten weten dat 24 races het streefgetal is voor volgend jaar. Het betekent dat er races moeten sneuvelen, of in ieder geval niet jaarlijks kunnen plaatsvinden. Een oplossing waar Formula One Management (kortweg FOM, red.) momenteel aan denkt, is het opzetten van een rotatiesysteem waarin enkele Europese races elkaar afwisselen. Voor Spa-Francorchamps zou dat eveneens een scenario kunnen zijn.

'Geen geld betekent geen race'

Franz Tost is duidelijk in zijn mening: 'Ten eerste kijk ik er erg naar uit om naar Zuid-Afrika te gaan. Een race op dat continent missen we momenteel op de kalender en het is erg belangrijk om daar wel een race te organiseren. Wat betreft die andere races wil ik geen namen noemen, maar de situatie is heel makkelijk: geen geld betekent geen race', aldus de AlphaTauri-teambaas.

Alpine-collega Otmar Szafnauer: 'De Formule 1 moet een balans vinden, maar persoonlijk zou ik vanwege het fantastische circuit wel graag zien dat we naar Spa blijven gaan. Hopelijk kan die Grand Prix blijven.' Aston Martin-teambaas Mike Krack is het daar niet mee eens: 'Wij steunen de Formule 1 volledig in het vinden van een goede balans. Volgens mij weten zij precies waar de fans zitten en weten zij ook hoe de verhouding moet zijn tussen nieuwe en klassieke circuits. Als een bepaalde race niet ieder jaar op de kalender staat, lijkt me dat geen drama. We hebben dat in het verleden ook al gezien, zo heeft de Duitse Grand Prix enkele jaren in zo’n rotatiesysteem gezeten. In mijn optiek moeten we toch echt naar nieuwe plekken toe zonder op 35 races per jaar uit te komen.'

'Spa is geen concurrent van Kyalami'

Zak Brown van McLaren: 'We praten hier over een luxeprobleem. Het luxeprobleem is namelijk dat meer landen een race willen dan dat we kwijt kunnen. Zelf denk ik dat we wel echt naar een rotatiesysteem toe moeten om zoveel mogelijk mooie landen en geweldige circuits te omarmen.' Frédéric Vasseur van Alfa Romeo stoort zich enigszins aan dat Spa en Kyalami worden gezien als concurrenten voor een plek op de kalender. 'We moeten het niet als een directe competitie tussen Spa en Kyalami zien, want dat is het niet. Maar het is goed om zoveel vraag naar races te hebben en om een soort van competitie te zien. Dat hebben we jaren niet gehad en onderstreept volgens mij het geweldige werk dat FOM en de FIA leveren.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws