Williams ziet toekomst in Albon: 'Rustig in de auto en over de radio' Formule 1
Formule 1

Williams ziet toekomst in Albon: 'Rustig in de auto en over de radio'

Williams ziet toekomst in Albon: 'Rustig in de auto en over de radio'

George Russell vertrok na drie seizoenen bij Williams naar zijn nieuwe team Mercedes. Als zijn vervanger werd voormalig Red Bull Racing-coureur Alexander Albon aangetrokken, die na een tussenjaar in de DTM terugkeerde in de Formule 1. De Thai liet zich meteen van zijn beste kant zien door in de Grand Prix van Australië een WK-punt binnen te slepen. Bij Williams zijn ze blij met haar nieuwe coureur, maar moeten zo ook nog wat wennen aan zijn rijstijl en karakter.

Williams was na het vertrek van George Russell op zoek naar een goede vervanger die de sterke resultaten van de Brit kon evenaren en heeft deze gevonden in Albon. Het was voor het team in het begin wel wennen aan de rijstijl en het karakter van de Thai, zo zegt Dave Robson, Head Vehicle Performance van Williams bij Motorsport.com. 'Ze verschillen een beetje qua persoonlijkheid en ook wat betreft hun rijstijl.'

'Het duurde even voordat we een goed beeld hadden van de verschillen in rijstijl', gaat hij verder. 'Hier hadden we niet alleen de wintertestritten voor nodig, maar ook een paar races.' Een van de verschillen betreft het nemen van de bochten waarbij het ingaan van de bocht vooral van belang is, aldus Robson. 'Hij is bij een bocht al vroeg gefocust op de balans van de auto. Als Alex het eerste punt voorbij is, neemt hij de wagen zoals hij is. George is wat toleranter in de eerste fase en daarna gevoeliger. Maar goed, misschien heeft het ook te maken met de wagen. Het is denk ik een combinatie van de rijder en de auto.'

Verschil in karakter tussen Russell en Albon

Ook de verschillen tussen de auto's van 2021 en 2022 zijn groot en daardoor dus ook het rijgedrag van de coureurs. 'De karakteristieken zijn anders. Maar als de auto een goede, sterke voorkant heeft bij het ingaan van de bocht, is Alex sowieso een blij man.' Robson heeft ook gemerkt dat de karakters van beide piloten verschillen. Russell is iemand die hard werkt en het team onder druk kan zetten, terwijl Albon meer laid-back is.

'Maar Alex is ook vastberaden en wil het onderste uit de kan, dat uit hij alleen anders dan George. En dat is prima.' Robson ziet vooral heel veel rust bij Albon, zoals bijvoorbeeld in de race in Australië waar de Thai zich knap in de punten wist te rijden en zich niet liet afleiden. 'Hij zei erg weinig over de radio en was gewoon blij. Vanaf de laatste virtuele safety car tot aan de finish, pak 'm beet de laatste twintig ronden, voelde hij zich duidelijk comfortabel en liet hij zich door niets afleiden. Dat is heel knap', zegt Robson tevreden over zijn eerste coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws