Wist Je Dat | Mercedes had slechts één technische DNF in het 2022-seizoen Formule 1
Formule 1

Wist Je Dat | Mercedes had slechts één technische DNF in het 2022-seizoen

Wist Je Dat | Mercedes had slechts één technische DNF in het 2022-seizoen

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek 'Wist je Dat' licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Ditmaal staat de eerste en direct de laatste technische DNF van Mercedes gedurende het 2022-seizoen centraal. Ondanks de problemen die Duitse renstal aan het begin van het seizoen had, zat het met de betrouwbaarheid van de W13 wel goed, tot de laatste race van het jaar.

Het verhaal van Mercedes in 2022 is inmiddels wel bekend. Het lukte het team van Lewis Hamilton en George Russell niet om direct als een raket uit de startblokken te vertrekken, dat duurde bijna een heel seizoen. De W13 kampte met porpoising. Het gehobbel en gestuiter gooide roet in het eten van de performance, en het team moest genoegen nemen met het handjevol podiums dat ze wisten te behalen. Het was het compleet tegenovergestelde scenario dan in de voorgaande jaren, waarin Mercedes de ene na de andere overwinning kon laten noteren. Richting de slotfase van het 2022-seizoen ging het echter beter, al moest één technische DNF toch nog even een stempel op de afsluiter van het seizoen drukken.

Hamilton laat 2022 achter zich in de pitstraat, niet op het podium

Mercedes liet in de laatste paar races zien dat ze een comeback aan het maken waren. Vooral de Grand Prix van Brazilië 2022, waarin Russell de Sprint won, en ook nog eens de hoofdrace, gaf de Duitse formatie een enorme boost. De zevenvoudig wereldkampioen had tot aan de Grand Prix van Abu Dhabi 2022 nog geen zege kunnen boeken, dus ging de Brit zeer gemotiveerd nog een poging doen op het circuit van Yas Marina. De race verliep voor Hamilton redelijk stabiel, al reed hij wel aardig hard over een sausage kerb heen in de openingsfase. De harde landing van de W13 op het asfalt zorgde voor het verlies van performance.

Al met al wist de Mercedes-rijder zijn bolide onder controle te houden en reed hij op den duur op P4. De uitvalbeurt was zeer lang uitgesteld en het leek er even op dat Hamilton de laatste race van het jaar gewoon uit ging rijden, maar helaas was niks minder waar. In de 55ste ronde van de Grand Prix van Abu Dhabi kwam de 38-jarige binnen, kon hij de auto parkeren en mocht hij uitstappen. Er was een hydraulisch probleem, veroorzaakt door het rijden over de kerb en de harde landing op het asfalt daarna. Dit was de enige technische DNF van Mercedes in het 2022-seizoen. De andere uitvalbeurten, zoals die van Russell op Silverstone en Hamilton in België, waren crashes.

Abu Dhabi-DNF zorgt voor eerste seizoen in vijftien jaar zonder zege

Ondanks dat de kans niet heel groot was dat Hamilton de Grand Prix van Abu Dhabi 2022 nog zou winnen, was de kans er wel. Er kan tijdens een race van alles gebeuren, wat de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 liet zien. Hoe dan ook gebeurde er niks in het voordeel van de zevenvoudig wereldkampioen. Het 2022-seizoen is dan ook het eerste seizoen in vijftien jaar dat Hamilton geen enkele race won. 'We begonnen met een auto die we niet wilden en we finishten met een auto die we niet wilden. We zaten eraan vast en we konden niet anders', zei de Brit na afloop bij de officiële website van de Formule 1.

Vanzelfsprekend hoopt de 38-jarige dat het 2023-seizoen niet net zo verloopt. Mercedes heeft aangegeven gedurende de winterstop ontzettend hard te hebben gewerkt aan de W14. Daarmee hoopt de renstal uit Brackley haar coureurs weer een kampioenschapswinnende auto te geven. Mercedes is niet het enige team dat hard heeft gewerkt. Ook Red Bull Racing en Ferrari hopen mee te doen in de titelstrijd. Van de genoemde teams was Red Bull de eerste die haar bolide al heeft laten zien aan de wereld. Ferrari volgt op 14 februari en Mercedes zal de W14 onthullen op 15 februari. Of de teams daadwerkelijk dichter bij elkaar liggen, is nog even afwachten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws