Verstappen bemachtigt in grandioze triple-header nieuw record Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen bemachtigt in grandioze triple-header nieuw record

Dat Max Verstappen dit seizoen goed onderweg is, is absoluut geen verrassing. Hij staat momenteel eerste in het kampioenschap met een voorsprong van 116 punten op de man op de tweede plaats, Charles Leclerc. Een minder bekend staatje is het record dat Verstappen dit seizoen heeft verbroken. Hij heeft namelijk vanaf zeven verschillende startposities een race gewonnen en is daarmee de eerste die dat ooit in één seizoen heeft bereikt.

Er staan drie mannen achter hem die ooit vanaf vijf verschillende posities op de grid een race wonnen in één seizoen. Namelijk Alan Jones (in 1980), Alain Prost (in 1990) en Kimi Räikkönen (in 2005). Dat zijn een aantal mooie namen waar Verstappen nu al boven staat. Zal dat record ooit verbroken worden?

Verstappen heeft met nog zes races te gaan al record in handen

Verstappen won vooralsnog elf races, waarbij hij is gestart vanaf zeven verschillende posities: de eerste, tweede, derde, vierde, zevende, tiende en viertiende plek op de grid. De meest bijzondere uitslagen zijn degenen die de Nederlander won vanaf de veertiende en tiende startplek.

In Hongarije wist Verstappen tot aan Q3 te komen in de kwalificatie. Echter was een verlies aan power de reden dat hij geen snelle ronde kon neerzetten. In de race lukte het hem echter om dit helemaal goed te maken. Dankzij een mooie inhaalrace en onder andere een strategische fout van Ferrari lukte het de Nederlander om alsnog de overwinning te bemachtigen. In België kon Verstappen zich wel als eerste kwalificeren, maar moest hij door aanpassingen aan zijn motor vanaf de veertiende positie starten. Voor de Nederlander bleek dit geen probleem, want na twaalf rondes reed hij al vooraan.

Räikkönen wint zeven races zonder titel te pakken

De Finse coureur Räikkönen won in 2005 in totaal zeven races. Hiervan startte hij ook vanaf vijf verschillende posities. Spanje was zijn eerste overwinning dat seizoen en die mocht hij starten vanaf pole, net als zijn tweede zege in Monaco, waar hij ook startte vanaf de eerste plek. In Canada mocht hij de race beginnen vanaf de zevende startplek en in Hongarije begon hij vanaf de vierde positie. Bij de Turkse Grand Prix wist Räikkönen opnieuw pole te behalen. In België startte hij als tweede en in Japan kwam hij helemaal vanaf de zeventiende plek om er vervolgens met de overwinning vandoor te gaan.

Räikkönen werd dat jaar tweede in het kampioenschap achter Fernando Alonso. Het aantal races in 2005 was zeventien, waarvan de Fin er zeven won. Alonso won er maar vier, maar was consistenter wat betreft de andere races. De Fin reed dat jaar voor McLaren en is één keer wereldkampioen geworden in 2007 met het team van Ferrari.

Prost wint vijf races, zonder vanaf pole te starten

Ook Prost wist vanaf vijf verschillende startposities races te winnen en deed dat in 1990. De Fransman wist in één seizoen vijf races te winnen en deed dat ook allemaal vanaf een andere positie. De eerste overwinning dat jaar in Brazilië won hij startend vanaf de zesde plek. De tweede zege kwam in Mexico waar hij startte vanaf plek dertien. Daarna wist hij nog de overwinning te behalen in Frankrijk vanaf plek vier, in Groot-Brittannië vanaf de vijfde positie en als laatste in Spanje vanaf plek twee.

Prost kon dat jaar niet de titel meenemen, want Ayrton Senna wist hem te snel af te zijn dat jaar. Wel kon hij met dit mooie aantal overwinningen tweede worden. In totaal heeft Alain Prost vier wereldtitels weten te behalen waarvan drie bij McLaren en nog één bij Williams.

Jones wint kampioenschap met veertig coureurs

De Australische coureur Jones behaalde in 1980 zijn enige wereldkampioenschap. Hij won hiervoor in totaal vijf races. Deze races won hij ook allen vanaf een andere startpositie. In Argentinië dat jaar kon hij starten vanaf pole, in Frankrijk startte hij vanaf de vierde startplek, in Groot-Brittannië begon hij vanaf de derde positie op de grid, Canada won hij van de tweede plek en in Amerika won hij startend vanaf plek vijf.

De coureur die dat jaar voor Williams reed kon met dit aantal gewonnen races het wereldkampioenschap winnen. Toentertijd werden er een stuk minder races gereden dan tegenwoordig. Het kampioenschap in 1980 bestond in totaal uit veertien races. Wel deed het dubbele aantal coureurs mee in vergelijking tot de afgelopen jaren, namelijk veertig. Jones heeft daarmee een goede prestatie geleverd en verdient dus zeker zijn plek in dit staatje.

Volg de prestaties van Max Verstappen live via Flashscore!