Verstappen na Monaco zevende coureur die bijzondere mijlpaal haalt Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen na Monaco zevende coureur die bijzondere mijlpaal haalt

Verstappen na Monaco zevende coureur die bijzondere mijlpaal haalt

Afgelopen zondag pakte Max Verstappen zijn vierde overwinning van het seizoen in Monaco. De Nederlander pakte poleposition en leidde elk van de 78 raceronden in lastige omstandigheden. Doordat Verstappen van begin tot einde de race leidde heeft hij nu meer dan de helft van alle raceronden sinds het begin van het 2021-seizoen aan de leiding gereden. De 78 geleide ronden in Monaco hebben hem daarnaast aan een leuke mijlpaal geholpen.

Verstappen stond na zijn overwinning in Miami op precies 1.999 ronden aan de leiding van Formule 1-races. Zijn knappe poleposition op de zaterdag zorgde er dus voor dat hij héél dicht bij de magische grens van 2.000 ronden kwam. Een solide start verzekerde hem na afloop van de openingsronde er al van dat hij zich in een rijtje met zes van de grootste namen uit de geschiedenis van de sport mocht scharen, zoals in Tabel 1 te zien is.

Tabel 1. Verstappen is de zevende coureur die minimaal 2.000 ronden aan de leiding heeft gereden.
Tabel 1. Verstappen is de zevende coureur die minimaal 2.000 ronden aan de leiding heeft gereden.

Na de openingsronde was Verstappen ook in de overige 77 ronden op de eerste plek terug te vinden, waarmee hij het totaal van Nigel Mansell benadert. Vijftien ronden aan de leiding van de Grand Prix van Spanje zijn voldoende voor het passeren van de wereldkampioen van 1992, waarna hij nog slechts vijf coureurs voor zich zou hoeven te dulden. Elk van deze vijf coureurs heeft minimaal drie wereldkampioenschappen gewonnen, en deze vijf coureurs zijn ook degenen met de meeste Grand Prix-overwinningen. De cijfers van Lewis Hamilton en Michael Schumacher lijken de komende jaren echter nog buiten bereik te zijn. In Tabel 2 is te zien dat Verstappen ook op het punt staat om de zevende coureur te worden die 10.000 kilometer in leidende positie heeft doorgebracht.

Tabel 2. Als Verstappen minimaal vier ronden leidt in de Grand Prix van Spanje, heeft hij ook 10.000 kilometer aan de leiding gereden.
Tabel 2. Als Verstappen minimaal vier ronden leidt in de Grand Prix van Spanje, heeft hij ook 10.000 kilometer aan de leiding gereden.

Dominantie in Monaco geen unicum voor Verstappen

Verstappen heeft door de jaren heen heel wat pech en crashes meegemaakt, maar wist de race dit jaar wel al voor de tweede keer te winnen. In 2021 won Verstappen voor het eerst in het prinsdom, en dat is meteen de enige andere Grand Prix van Monaco waarin Verstappen de leidende positie in handen heeft gehad. In 2021 startte Charles Leclerc officieel van poleposition, maar de Monegask wist de startopstelling niet te halen nadat zijn versnellingsbak na een kwalificatiecrash toch te beschadigd bleek te zijn. Verstappen leidde opvallend genoeg in 2021 ook elke ronde van de Grand Prix.

Afgelopen weekend was de achtste keer voor Verstappen dat hij van start tot finish aan de leiding reed, en pas voor het eerst dit seizoen. De eerste keer dat de Limburger dit voor elkaar kreeg was in Mexico in 2017, toen hij de leiding bij de start overnam van Sebastian Vettel en deze niet meer uit handen gaf. In de slotrace van het 2020-seizoen in Abu Dhabi reed Verstappen ook de hele race eerste, net als in 2022 in de regenachtig verlopen Grand Prix van Emilia Romagna. In 2021 bezocht het Formule 1-circus het circuit in Spielberg tweemaal, en reed Verstappen in elk van de beide races van kop tot staart in leidende positie rond. De laatste race die de Nederlander in zijn geheel aan kop doorbracht is een opvallende: de Grand Prix van België in 2021. Deze duurde namelijk slechts een enkele ronde.

Om in deze statistiek de lijst te kunnen aanvoeren moet Verstappen wel nog het nodige werk verzetten, aangezien Lewis Hamilton maar liefst 23 keer een Grand Prix van start tot finish leidde. Daarmee blijft hij zijn idool Ayrton Senna voor, die dit negentien keer deed. Ook Sebastian Vettel (15), Jim Clark (13), Jackie Stewart (11), Michael Schumacher (11), en Nigel Mansell (9) staan nog boven de regerende wereldkampioen.

Prognose: kan Verstappens dominantie hem de koppositie bezorgen?

Als we opnieuw kijken naar het aantal ronden dat de grootheden uit de sport aan de leiding hebben gereden, is het interessant om te kijken of Verstappen kans heeft om de cijfers van Hamilton en Schumacher te benaderen. Uiteraard is dat afhankelijk van de dominantie van Red Bull, maar de afgelopen seizoenen zien we wel stabiele cijfers bij de Nederlander. In 2021 reed Verstappen 652 van de 1.297 ronden aan kop, wat neerkomt op 50,3%. Een jaar later, in 2022, werd Verstappen dominanter kampioen, maar reed hij opvallend genoeg minder ronden in leidende positie: 616 van de 1.294, wat gelijkstaat aan een percentage van 47,6%. Dit seizoen heeft de wereldkampioen 222 van de 351 ronden geleid, ofwel 63,3%. Sinds aanvang van het 2021-seizoen staat Verstappen sinds Monaco net boven de 50%: 1.490 van de 2.942 ronden staat gelijk aan 50,6%.

De afgelopen seizoenen kenden elk zo'n 1.300 raceronden, en gezien de volle kalenders is het een conservatieve inschatting om datzelfde aan te nemen voor de komende jaren. Als Verstappen de helft van de raceronden blijft leiden, zou hem dat 650 raceronden per jaar opleveren. Natuurlijk is dit nattevingerwerk, en kan Red Bull haar dominantie verliezen, of kan het juist nog sneller gaan als Red Bull haar huidige vorm nog langer weet vol te houden, maar op basis van deze 650 ronden per jaar komen we tot de prognose uit Tabel 3.

Tabel 3. Voorspelling voor wanneer Verstappen de anderen kan achterhalen.
Tabel 3. Voorspelling voor wanneer Verstappen de anderen kan achterhalen.

De kans is natuurlijk groot dat Mansell in het komende weekend al door Verstappen wordt ingehaald, terwijl de Nederlander vermoedelijk nagenoeg dezelfde cijfers als viervoudig wereldkampioen Alain Prost kan overhandigen na de seizoensfinale in Abu Dhabi. In een ideaal geval kan Verstappen de Fransman dit seizoen nog passeren. Dat lijkt in het geval van Ayrton Senna buiten bereik, terwijl Verstappen nog zeker twee seizoenen nodig zal hebben om Vettel te achterhalen.

Hamilton en Schumacher steken, zoals bij veel statistieken het geval is, nu met kop en schouders boven de rest uit. Als Verstappen zijn huidige vorm weet vast te houden, kan dit echter heel anders uitzien over een aantal jaar. Hamilton heeft zelf natuurlijk nog de kans om zijn totaal op te hogen, al gaat dat sinds het begin van 2022 maar heel langzaam. Mocht Verstappen gemiddeld 650 ronden per seizoen blijven leiden, dan zou hij rond 2028 de koppositie kunnen opeisen, nog altijd op slechts 30-jarige leeftijd. Natuurlijk kan dit alles tegenvallen, maar het kan ook zomaar hoger uitvallen als Red Bull blijft domineren, of als Verstappen na 2028 nog langer doorgaat in de sport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws