Verstappen verovert de wereld en komt op gelijke hoogte met Michael Schumacher Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen verovert de wereld en komt op gelijke hoogte met Michael Schumacher

Verstappen verovert de wereld en komt op gelijke hoogte met Michael Schumacher

Nadat Max Verstappen in 2016 op 18-jarige leeftijd de 106e coureur in de geschiedenis van de Formule 1 werd die een race winnend afsloot, heeft hij zijn prijzenkast in de afgelopen seizoenen behoorlijk weten uit te breiden. De Limburger begint zich steeds meer te mengen in de lijstjes met de echte veelvraten uit de sport. De sterke seizoenstart van Verstappen heeft hem als wereldveroveraar op gelijke hoogte gezet met Michael Schumacher. Het tweetal hoeft enkel Lewis Hamilton voor zich te dulden.

Verstappen verbrak in 2022 behoorlijk wat records, waaronder dat van de meeste overwinningen in een seizoen. Maar liefst vijftien van de 22 werden een prooi voor de Nederlander, waarmee Verstappen het rijtje circuits waar hij als overwinnaar de zwart-wit geblokte vlag passeerde flink uitbreidde. De nu 37-voudige Grand Prix-winnaar won voor het eerst in Jeddah, Miami, Bakoe, Montreal, Boedapest, Monza en Suzuka.

Het aantal circuits waar Verstappen bij aanvang van het huidige seizoen nog niet de volle buit had gepakt, was dan ook behoorlijk kort. Van de vijf circuits waar de Red Bull-coureur nog niet eerder won, is de Las Vegas Grand Prix een race waar Verstappen niet eerder aan deelnam. Van de overige vier circuits waren twee circuits aan het begin van het jaar op de kalender geplaatst, niet geheel toevallig gezien de zwakke seizoenstart die Red Bull in de afgelopen jaren regelmatig meemaakte.

De openingsrace van het seizoen in Bahrein bood Verstappen zijn eerste kans, en Verstappen sloeg meteen toe. Vanaf poleposition reed de Nederlander gecontroleerd naar de overwinning en begon zo ook 2023 als leider in het kampioenschap. De volgende kans voor Verstappen was down under in de straten van Melbourne. Het circuit in Australië is historisch gezien een van de zwakste circuits van Verstappen geweest, zowel bij Toro Rosso als bij Red Bull. Deze maand stelde Verstappen orde op zaken met een overwinning in een hectische race.

Tabel 1. Verstappen evenaart Michael Schumacher met overwinningen op 23 verschillende circuits (Bron: F1Maximaal).
Tabel 1. Verstappen evenaart Michael Schumacher met overwinningen op 23 verschillende circuits (Bron: F1Maximaal).

Verstappen succesvol in Mexico en Oostenrijk

De 37e overwinning van Verstappen zette de teller op 23 als het aankomt op verschillende circuits. Daarmee evenaart Verstappen zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, die 91 overwinningen scoorde op zijn 23 beste circuits. Vader Jos Verstappen was zelf in 1994 nog teamgenoot van de succesvolle Duitser, toen de laatstgenoemde zijn eerste wereldtitel pakte in een andere Australische stad, Adelaide. Jos Verstappen en Michael Schumacher onderhielden in de daaropvolgende jaren een dusdanige vriendschap dat het duo meerdere keren samen op vakantie ging met hun families. Max Verstappen noemde de recordkampioen destijds nog 'oom Michael', maar begint dus steeds meer in de voetsporen van Schumacher te treden.

Schumacher wist op maar liefst tien verschillende circuits minimaal vijf keer te winnen. Magny-Cours in Frankrijk is met acht overwinningen het meest succesvolle circuit van de nu 54-jarige Duitser, terwijl Montreal en Imola volgen met zeven zeges. Op Spa-Francorchamps, Barcelona en Suzuka pakte Schumacher zes overwinningsbokalen per circuit, terwijl Monaco, Indianapolis, Monza en de Nürbürgring goed waren voor elk vijf overwinningen. De meest succesvolle landen voor Verstappen zijn Mexico en Oostenrijk met vier zeges, en de Verenigde Arabische Emiraten met drie overwinningen in Abu Dhabi.

Op het thuiscircuit van zijn werkgever won Verstappen al vier keer, maar niet in 2022 (Bron: Red Bull Content Pool / Getty Images)
Op het thuiscircuit van zijn werkgever won Verstappen al vier keer, maar niet in 2022 (Bron: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Hamilton voorlopig nog buiten bereik

Met een gedeelde tweede plek is het nu dan ook uitkijken naar de koppositie voor Verstappen. Het aantal dat Hamilton bereikte, 31, ligt voorlopig echter nog ver buiten bereik. De Nederlander komt nog acht circuits tekort, en op de kalender van het huidige Formule 1-seizoen staan slechts drie andere circuits die Verstappen dit seizoen nog aan zijn lijstje kan toevoegen. Las Vegas is zoals eerder gezegd een circuit waar zowel Verstappen als Hamilton voor het eerst gaan deelnemen. Bij de enige eerdere editie van de Grand Prix van Qatar was het Hamilton die zegevierde voor Verstappen, en ten slotte is het opvallend genoeg het stratencircuit van Singapore waar Verstappen nog nooit won. Dat betekent dat Verstappen nog minimaal vijf maanden op 23 circuits blijft steken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws