Verstappen herschrijft nagenoeg alle recordboeken, wat ligt nog voor het grijpen? Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen herschrijft nagenoeg alle recordboeken, wat ligt nog voor het grijpen?

Verstappen herschrijft nagenoeg alle recordboeken, wat ligt nog voor het grijpen?

Zoals bij de meeste Formule 1-fans bekend zal zijn, schreef Max Verstappen op 15 mei 2016 historie door bij zijn debuut voor Red Bull Racing met afstand de jongste coureur ooit te worden die een Grand Prix-overwinning boekte. De destijds 18-jarige Nederlander werd op het podium geflankeerd door Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen, die zelf ook terug te vinden zijn op het lijstje met jongste racewinnaars. F1Maximaal zocht uit of Max Verstappen bij elk van zijn Grand Prix-overwinningen de jongste coureur is geweest die de betreffende mijlpaal haalde en zocht uit hoe zijn CV uitziet vergeleken met de recordkampioenen op 25-jarige leeftijd.

In 2003 was het Fernando Alonso die een record van Troy Ruttman uit 1959 uit de recordboeken wist te rijden met een overwinning in de Grand Prix van Hongarije. De Spanjaard mocht vijf jaar lang genieten van zijn record, alvorens Sebastian Vettel de wereld op zijn kop zette met een zege in een Toro Rosso in de regenrace op Monza in 2008. De Duitser ging vervolgens op weg naar hoofdteam Red Bull en pakte de ene na de andere overwinning, resulterend in vier wereldtitels op 26-jarige leeftijd.

Tabel 1. De tien jongste racewinnaars ooit in de Formule 1 (Bron: F1Maximaal.nl).
Tabel 1. De tien jongste racewinnaars ooit in de Formule 1 (Bron: F1Maximaal.nl).

Met zijn eerste overwinning op het circuit in de nabijheid van Barcelona zette Max Verstappen acht jaar later een haast onbreekbaar record neer, zeker gezien de minimumleeftijd van 18 jaar die tegenwoordig geldt in de Formule 1. In Tabel 1 is te zien dat de vier jongste Grand Prix-winnaars vorig jaar nog allemaal actieve Formule 1-coureurs waren. Lewis Hamilton (7e) en Michael Schumacher (11e) debuteerden beiden pas op 22-jarige leeftijd, en hadden daardoor geen kans om dit record te pakken.

Verstappen was niet bij elk van zijn zeges de jongste

Sinds zijn eerste overwinning heeft Verstappen tot nu toe elk jaar minimaal één keer mogen zegevieren - ook een knappe statistiek op zichzelf - maar de Nederlander moest met grote regelmaat toekijken hoe de meeste overwinningen van 2016 tot en met 2020 naar het dominante Mercedes gingen. Vettel kwam daarentegen na zijn eerste overwinning al snel terecht bij een uiterst competitief Red Bull, terwijl Hamilton al in zijn tweede jaar zijn eerste wereldtitel wist veilig te stellen.

Tabel 2. Een compleet overzicht van de jongste coureur met X overwinningen (Bron: F1Maximaal.nl).
Tabel 2. Een compleet overzicht van de jongste coureur met X overwinningen (Bron: F1Maximaal.nl).

F1Maximaal deed uitgebreid onderzoek en zocht uit welke coureur als jongste een bepaald aantal overwinningen op zijn CV wist bij te schrijven. Uit Tabel 2 wordt al snel duidelijk dat de lijst gedomineerd wordt door recordwinnaar Lewis Hamilton, regerend wereldkampioen Max Verstappen, en viervoudig kampioen Sebastian Vettel. Zevenvoudig kampioen Hamilton heeft een monopolie bij overwinningen 54 tot en met 103, omdat alleen Hamilton en Michael Schumacher meer dan 53 overwinningen pakten en Hamilton dit in alle gevallen op jongere leeftijd voor elkaar kreeg, al scheelde het soms weinig.

Vettel behaalde op zijn beurt al zijn overwinningen op lagere leeftijd dan voormalig rivaal Hamilton, met één uitzondering: de Duitser pakte de laatste zege uit zijn carrière in 2019 op de door hem zo geliefde straten van Singapore net na zijn 32e verjaardag, waarmee Hamilton hem enkele maanden te snel af was. Voor Hamilton vond zijn 53e overwinning plaats in Abu Dhabi in 2016, op de dag dat hij de wereldtitel aan teamgenoot Nico Rosberg verloor.

Verstappen heeft in de afgelopen jaren veel van de records van Vettel inmiddels verbeterd, maar niet in alle gevallen. Ook de Limburger was bij één van zijn tot nu toe 37 zeges net wat ouder dan zijn voorganger bij Red Bull. Verstappen zegevierde voor de 21e keer bij zijn eerste overwinning in het dominante 2022-seizoen, in Saoedi-Arabië. De Nederlander was toen 24 jaar en 178 dagen oud, 59 dagen ouder dan Vettel was toen hij in 2011 won in India, een circuit waar de Heppenheimer drie jaar lang domineerde.

Verstappen krijgt applaus van Vettel bij zijn eerste zege, maar de Duitser boekte zelf ook veel succes op jonge leeftijd.
Verstappen krijgt applaus van Vettel bij zijn eerste zege, maar de Duitser boekte zelf ook veel succes op jonge leeftijd.

Bij andere statistieken is het ook regelmatig Verstappen die als jongste de verschillende mijlpalen aantikte, maar enkele van de records staan nog altijd op naam van Vettel. Verstappen pakte in een fenomenale regenrace in Brazilië in 2016 ook als jongste coureur ooit een snelste rondetijd, maar Vettel was hem te snel af als jongste polesitter ooit. Verstappen miste enkele kansen, waaronder Mexico 2018 aan teamgenoot Daniel Ricciardo, en bezit de vierde plek in dit lijstje achter Vettel, Charles Leclerc en Fernando Alonso.

Het gebrek aan competitief materiaal betekent dat Verstappen ook niet de jongste wereldkampioen ooit is, ondanks dat Helmut Marko het jarenlang als een belangrijk doel zag. Vettel is met zijn wereldtitel in 2010 op 23-jarige leeftijd nog steeds de jongste en ook Hamilton kreeg het in 2008 op 23-jarige leeftijd voor elkaar. Alonso was net als Verstappen 24 bij zijn eerste titel, maar was nog net twee weken jonger dan de Nederlander.

Hoe deden Vettel en Hamilton het op 25-jarige leeftijd?

Verstappen heeft ten opzichte van Hamilton en Vettel het nadeel dat hij in de eerste zes jaar van zijn carrière slechts af en toe het bovenste trapje van het podium mocht betreden, terwijl de andere twee heren wereldkampioen respectievelijk in hun tweede en derde volledige seizoen voor het eerst de wereldtitel pakten. Daar staat tegenover dat Verstappen op veel jongere leeftijd debuteerde in de Formule 1, met name vergeleken met Hamilton. Sinds 2021 beschikt de Nederlander wel over topmateriaal en mede dankzij de uitgebreide kalender zette Verstappen in de afgelopen twee seizoenen een ongehoord hoog gemiddelde neer qua aantal overwinningen per seizoen.

Tabel 3. Verstappen heeft op 25-jarige leeftijd meer succes geboekt dan Vettel en Hamilton (Bron: F1Maximaal.nl).
Tabel 3. Verstappen heeft op 25-jarige leeftijd meer succes geboekt dan Vettel en Hamilton (Bron: F1Maximaal.nl).

In Tabel 3 worden de carrières van de drie meervoudige wereldkampioenen vergeleken. Verstappen is zoals gezegd de jongste coureur ooit met 37 overwinningen. Het verschil met Vettel is minder dan een jaar, maar absolute recordhouders Hamilton en Schumacher bereikten dit aantal pas zo'n vijf jaar later dan Verstappen. Gezien het feit dat Hamilton vervolgens nog 66 Grand Prix-zeges aan zijn totaal toevoegde, liggen er de nodige kansen voor Verstappen, zeker als hij zou besluiten om na 2028 verder te gaan in de Formule 1.

Verstappen behaalde zijn 37e zege ongeveer een half jaar na zijn 25e verjaardag. Op diezelfde leeftijd had Vettel 26 zeges op zijn CV staan, terwijl Hamilton met dertien overwinningen ver achterblijft. Als we vooruitkijken naar de kansen van Verstappen om ook de jongste ooit te zijn bij zijn volgende Grand Prix-overwinningen, ziet het er gunstig uit: de 37e zege van Vettel was in de slotfase van zijn Red Bull-carrière. Vettel beëindigde het 2013-seizoen met negen overwinningen op rij, waarmee hij zijn totaal op 39 bracht. Vervolgens moest hij tot 2015 wachten op nummer 40. Verstappen heeft dus nog het hele seizoen om twee extra zeges te pakken, en vervolgens wordt zijn marge op de bovenstaande coureurs alleen maar groter.

Door: Mark Hanselman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws