Column | Stroll heeft van zijn imago gewonnen en dat is een buiging waard Opinie
Opinie

Column | Stroll heeft van zijn imago gewonnen en dat is een buiging waard

Column | Stroll heeft van zijn imago gewonnen en dat is een buiging waard

Dit jaar begint Lance Stroll aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1. De jonge Canadees is nog maar 22 jaar en haalde al drie podiumplekken, maar desondanks krijgt hij nog elk raceweekend bakken met kritiek over zich heen. Zeker gezien zijn 2020-seizoen moeten we op een andere manier naar hem kijken, want dat hij talent heeft kunnen we niet meer onder stoelen of banken steken. Het makkelijk scoren bij Strolls rijfoutjes zou in 2021 verleden tijd moeten zijn.

Het zal je maar gebeuren: Je zit als negenjarige knaap aan het ontbijt met je vader in Quebec wanneer hij belooft om van jou een volwaardige Formule 1-coureur te maken. Natuurlijk zeg je ja. En zo geschiedde. Via de Florida Winter Series, de Italiaanse F4 Series en de Formule 3 klom de jonge Lance omhoog naar een zitje bij Williams. Vader Lawrence betaalde de rekening en dat is niet hoe de meeste talenten binnenkomen, maar zeg dan maar eens nee. De kersverse Formule 3-titel bood immers genoeg zelfvertrouwen voor een nieuwe uitdaging.

Column | Stroll heeft van zijn imago gewonnen en dat is een buiging waard

Foto: Stroll belandde in 2017 in zijn eerste run in een Formule 1-auto in de grindbak. (Foto: Williams F1 Media)

Eerlijk is eerlijk, het eerste jaar van Stroll in de Formule 1 verliep niet altijd even vlekkeloos. De nodige rookie mistakes werden gemaakt en al snel werd hij het mikpunt van kritiek. Als 18-jarige nieuwkomer naast Felipe Massa in een soms hakkelende Williams-auto deed Lance het met een twaalfde plek in het kampioenschap aardig, maar toch overheersten de knullige foutjes. Een spin hier en een crash daar leken beter in het geheugen te blijven hangen dan de veertig WK-punten die hij dat jaar binnensleepte.

Met name de Nederlandse Formule 1-fans moeten dit geweten hebben, want bij elke stilte langer dan vijf seconden leek Olav Mol op zondagmiddag te zoeken naar iets wat opviel aan de rijstijl van de tiener. Elke stuur- of remfout werd bestraft met hard schatergelach. ‘Strolliebollie’ werd toegevoegd aan de Dikke Van Dale en Lance werd het pispaaltje van F1-kijkend Nederland. Je kunt je afvragen of dit terecht is geweest, gezien het feit dat Stroll de op een-na-jongste Formule 1-coureur ooit was en hij ook maar gewoon zijn ding deed. Eerlijk of niet, het imago van Lance leek voor eeuwig verpest.

Lance doet in 2020 een dikke jas uit

Van 2017 maken we een sprongetje naar 2020, want er moet gezegd worden dat Lance zich heeft ontwikkeld. En niet zo’n beetje ook. In de Racing Point-auto is hij verwikkeld in een hevige strijd op het middenveld terwijl teamgenoot Sergio Perez excelleert. Toch is Lance een andere coureur dan we voorheen zagen. Consistentie is het codewoord, want in alle races die hij afgelopen seizoen uitreed, finishte hij slechts één keer niet in de punten. Als kers op de taart pakt Stroll jr. twee podiumplekken en een poleposition. Lance heeft zich eigenhandig losgewrikt van zijn imago, met vastberadenheid en de wil om te winnen.

Het liefst had ik gezien dat Lance na zijn poleronde in Turkije in een volle sprint naar het commentaarkamertje van Ziggo Sport was gerend, om een dikke vinger op te steken, maar zo is Lance niet. In al die jaren dat iedereen hem van alles wijs heeft proberen te maken, heeft Lance zich nooit en te nimmer laten kennen. Er verscheen altijd een glimlach onder die flinke zwarte bos haar. De mentaliteit van een topsporter en een volwaardige Formule 1-coureur, niet die van een verwend rijkeluisjoch. Ik denk dan ook dat iedereen het er mee eens is als ik zeg dat we Lance niet zo snel zullen betrappen in een taxi, waar hij ongevraagd aan de borsten van een vriendin van een vriendin zit.

Een nieuwe blik

Toch is Lance niet uit hetzelfde race-hout gesneden als Lewis Hamilton en Max Verstappen, maar hoe erg is dat? Lance doet het prima en mag ook in 2021 eens een off-day hebben. Bovendien zouden we vader Lawrence eigenlijk op onze blote knieën moeten bedanken dat hij Lance samen met zijn Canadese dollars naar de Formule 1 heeft gebracht. Wie weet stonden we nu met negen, of zelfs acht teams op de grid.

Helaas wordt dit door de kenners zelve op televisie te weinig belicht. We lachten afgelopen jaar nog steeds om de ingezoomde foutjes van Lance, dat waren dan dingetjes die bij andere coureurs ook wekelijks voorkwamen. Het is een doorzichtige manier van makkelijk scoren geworden, iets wat komend seizoen hopelijk niet meer aan de orde is. We doen er goed aan om Lance in 2021 gewoon lekker te laten racen en hem af en toe eens een schouderklopje te geven als hij weer eens naast Verstappen en Hamilton op het podium staat. Stroll-grapjes zijn zó 2017.

Door: Maurits Kappetijn
@MauskappetijnF1 | Maurits@f1maximaal.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws