Column | Verstappen heeft volkomen gelijk als hij Pérez niet wil helpen Opinie
Opinie

Column | Verstappen heeft volkomen gelijk als hij Pérez niet wil helpen

Column | Verstappen heeft volkomen gelijk als hij Pérez niet wil helpen

Max Verstappen heeft volkomen gelijk als hij Sergio Pérez niet wil helpen in zijn strijd om de tweede plek in het wereldkampioenschap. De coureur van Red Bull Racing kreeg na afloop van de Grand Prix van Japan, de race waarin hij tweevoudig kampioen werd, de vraag of hij zijn teamgenoot wil helpen nu de tweede titel binnen is. Zijn antwoord? ‘Ik zit nu dicht tegen die dertien overwinningen aan dit seizoen. Dus die probeer ik nu nog wel, minimaal, te evenaren.'

En of Verstappen daar een punt heeft. Natuurlijk is de jacht op het record van meeste overwinningen in één seizoen belangrijker voor de Nederlander. Het toont het streven om altijd optimaal te presteren, zelfs als hij zegt dat hij niet in de Formule 1 zit voor records. Toch ironisch gezien het aantal records dat hij heeft neergezet in zijn tijd in de koningsklasse van de autosport.

Pérez kan daar niet over meepraten. Dat is geen schande. De Mexicaan is meer dan een uitstekende coureur en blijft in mijn ogen ook de perfecte teamgenoot voor Verstappen. Dat hij dit seizoen in het gevecht om de tweede plaats in het kampioenschap zit, laat zien dat hij een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt sinds zijn eerste jaar bij Red Bull. Dat is zijn verdienste en het hielp enorm mee dat de RB18 hem eerder dit seizoen zo goed lag.

Red Bull marketingtechnisch beter af met F1-record Verstappen

Nu gaat het wel iets minder door de updates aan de auto, maar in Japan liet Pérez zich weer van zijn beste kant zien. Voor het tweede jaar op rij nu dat hij bijdraagt aan een titel van Verstappen. Het mooie aan zijn boordradio na het foutje van Charles Leclerc was dat hij al leek te weten dat de Monegask een straf zou krijgen. En een straf betekende uiteindelijk maar één ding: de tweede WK-titel van Verstappen.

Daarom is de band tussen Verstappen en Pérez ook zo mooi. Het klopt gewoon. Maar toch zie ik niet in waarom Verstappen Pérez moet helpen aan die tweede plek. Waar Pérez wel tweede werd op Suzuka, was het wel op ruim twintig seconden achterstand van zijn teamgenoot. Gebeurt dit in de komende races weer, dan wordt het sowieso een lastig verhaal om te helpen. Of Red Bull gaat risico's nemen met de strategie en doet wat het team in Japan niet deed: een extra pitstop maken.

Verstappen en Pérez rijden daarnaast voor twee totaal andere doelen. Eerstgenoemde is op recordjacht om zichzelf nog meer te bewijzen als grootheid. Laatstgenoemde wordt dit jaar, hoe armoedig dat misschien ook klinkt, mogelijk de eerste van de verliezers achter Verstappen. Marketingtechnisch is het gewoon beter voor zowel Verstappen als Red Bull als dat record wordt verbeterd.

Pérez moet tweede plek in WK ook zelf verdienen

Je kan het ook niet verkopen dat Verstappen direct Pérez helpt voor de tweede plek. Daarvoor is hij te afhankelijk van waar zijn teamgenoot rijdt en bovenal waar hij zelf rijdt. Het is niet uitgesloten dat Verstappen in de komende races wederom meer dan tien à vijftien seconden uitloopt op de rest van het veld, zelfs als hij geen pole pakt. Het team draait dan ook om Verstappen en niet om Pérez. Waarom ontwikkelt Red Bull de RB18 anders in de richting van Verstappen?

Red Bull weet dondersgoed wie de resultaten levert. Daarom is Pérez ook de tweede man en je kan niet aan Verstappen vragen of hij wil vertragen voor de tweede man. Hij moet het ook zelf verdienen om die tweede plek te pakken. Het is een kwestie van pakken en niet van krijgen. Pérez moet zelf zijn best doen en voor Leclerc zitten, anders kun je het niet eens hebben over mogelijke hulp van Verstappen. We hebben dit en vorig seizoen ook vaak genoeg gezien dat hij niet in de buurt van de top drie kon komen. Als de 32-jarige aanspraak wil maken op P2, dan mag dit niet meer voorkomen.

Voor Pérez zou het mooi zijn als hij in Mexico kan winnen, maar ook hier is het de vraag of hij in staat zal zijn om dat te doen. Meestal kan hij wel wat extra's vinden tijdens zijn thuisrace en daarom zou het al mooi zijn als hij een podium pakt. Een overwinning moet hij zelf verdienen en je mag er toch vanuit gaan dat Pérez dat voor eigen publiek wil doen, in plaats van dat hij de zege in zijn schoot geworpen krijgt. Dus nee, Verstappen moet Pérez helemaal niet helpen. Als het kan, kan Red Bull het doen. Maar anders is het kapitaalvernietiging met oog op de snelheid en recordjacht van Verstappen.

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)

Registreer hier om mee te discussiëren!

Poll

Vind jij dat Verstappen Pérez moet helpen?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws