Allard Kalff kan weinig met het zelfmedelijden van Fernando Alonso. De Aston Martin-coureur greep in Imola, na een sterke kwalificatie, opnieuw net naast de punten. Tijdens de race zag de 43-jarige Spanjaard zijn kansen al in rook opgaan door de komst van de virtual safety car en over de boordradio stelde hij 'de grootste pechvogel van de gehele racewereld te zijn'. Kalff vindt het een beetje onzin en hij stelt dat de tweevoudig wereldkampioen beter eens naar de uitspraken van een andere meervoudig wereldkampioen had kunnen luisteren.
Alonso leek in Emilia-Romagna eindelijk zijn eerste punten van het seizoen te kunnen scoren. In het eerste deel van de race kon de wereldkampioen van 2005 en 2006 het tempo van Mercedes-coureur George Russell prima volgen. Zelf dacht de Spanjaard op dat moment dat de zesde plaats erin zat, maar toen gooide de virtual safety car roet in het eten. Alonso had al veel rubber gehaald, maar door de ingreep van de wedstrijdleiding konden coureurs die op dat moment nog geen pitstop hadden gemaakt, een 'goedkope' bandenwissel doorvoeren.
De Aston Martin-rijder verloor daardoor veel tijd en plaatsen en over de boordradio noemde hij zichzelf 'de meest ongelukkige coureur in de hele wereld'. Kees van de Grint begrijpt de frustratie van de 43-jarige Spanjaard wel, maar Kalff daarentegen heel wat minder. 'Natuurlijk heeft hij een punt', begint Van de Grint in het Viaplay-programma In de Slipstream. 'Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben, maar men zegt dat je geluk ook zelf afdwingt.'
'Hij heeft in zijn carrière, die nog veel mooier had kunnen zijn, ook wel veel ongelukkige keuzes gemaakt', gaat de voormalig bandenexpert van Bridgestone verder. 'En dan kom je dit steeds tegen. Ik denk ook dat hij zich van dit jaar wat anders had voorgesteld. Op zaterdag wilden ze dan een goede startpositie hebben, maar verder heeft hij gelijk. Het was niks', aldus Van de Grint.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Weet je wat hij eigenlijk eens moet doen, die Alonso?'
Kalff haakt vervolgens in op de woorden van zijn collega. 'Ik zit ineens te denken, hij had een beetje beter moeten luisteren naar (Juan Manuel, red.) Fangio. Hij werd in de jaren '50 vijf keer wereldkampioen voor vier verschillende merken en Fangio zei: een belangrijk onderdeel van het zijn van een Formule 1-rijder is dat je in de goede auto zit. Daar had Alonso even wat beter naar moeten luisteren', vindt Kalff dat Alonso in zijn carrière vaak koos voor de verkeerde werkomgeving.
Presentatrice Anne-Greet Haars stelde nog dat Aston Martin er op zaterdag met P5 en P8 prima bijstond, maar voordat ze haar zin af kan maken, wordt ze al onderbroken door Kalff. 'Ze stonden er goed bij omdat ze zo slim waren om zaterdag op de mediumband te rijden, maar dan heb je ze dus niet meer voor de zondag', is Kalff van mening dat Alonso de schuld vooral bij zichzelf en zijn team moet zoeken. Dan kan je wel roepen: ik ben de meest ongelukkige rijder die er bestaat. Nee, dat is gewoon het gevolg van de keuzes die je op zaterdag maakt.'
'Weet je wat hij eigenlijk eens moet doen, die Alonso?', Kalff nog niet klaar. 'Laat hij nu eerst eens een paar races voor (Lance, red.) Stroll rijden en meer punten halen dan Stroll. En dan praten we weer verder', is de analist kritisch op Alonso, die tot dusver nog geen enkel punt wist te scoren in 2025. Teamgenoot Stroll reed er, zij het met wat meer geluk, al veertien bij elkaar.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties