max verstappen red bull racing lando norris zaterdag kwalificatie silverstone groot brittannie 2025 4 Opinie
Opinie

Lammers over Norris en Hamilton: 'Je kan niet altijd anderen de schuld geven'

max verstappen red bull racing lando norris zaterdag kwalificatie silverstone groot brittannie 2025 4

In een sport waar koele efficiëntie en ongenaakbaarheid vaak de norm zijn, is het zeldzaam dat een coureur openlijk zijn eigen tekortkomingen erkent. Toch is er één rijder die zich daarin onderscheidt. Volgens oud-Formule 1-coureur Jan Lammers schuilt er juist kracht in die kwetsbaarheid en dat levert volgens de Nederlander een opvallend contrast op met de rest van het veld.

Jan Lammers, tegenwoordig NOS-analist, is onder de indruk van de manier waarop Norris met zijn fouten omgaat. ‘Eigenlijk gek dat iets zó oprechts en menselijks als een fout toegeven, tegenwoordig bijna als uitzonderlijk wordt gezien. Het getuigt juist van een enorme mentale weerbaarheid. Ik waardeer het wel, als je fouten durft toe te geven.’ Volgens Lammers onderscheidt Norris zich daarmee in de Formule 1, omdat veel coureurs hun emoties juist verbergen.

Lammers ziet in de emotionele openheid van Norris juist een kracht. Waar sommige coureurs, zoals Lewis Hamilton, na tegenslagen zelden van zich laten horen, kiest Norris er wél voor om zich uit te spreken. 'Als iemand als Hamilton tegenslag heeft, krijg je amper een woord uit hem. Vinden we dat dan goed?' vraagt Lammers zich af in gesprek met NOS Sport.

Volgens de oud-coureur toont Norris met zijn openheid juist mentale kracht. 'Norris is niet zomaar in die McLaren terechtgekomen en bovendien is hij nog steeds in de race voor de wereldtitel', aldus Lammers. 'Zit je ergens mee, gooi het eruit, dan ben je het kwijt.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lammers over Norris en Hamilton: 'Je kan niet altijd anderen de schuld geven'
Hamilton blijft volgens Lammers vaak stoïcijns voor de camera.

‘Mooi dat hij zich uitspreekt’

Sportpsycholoog Daniëlle van der Klein-Driesen bevestigt dat de openheid van Norris juist helpt om met de enorme mentale druk in de Formule 1 om te gaan. ‘Racen vraagt een enorme focus, de druk is zo hoog. Een foute beslissing heeft grote gevolgen. Doe je het goed, vindt iedereen je fantastisch. Maar als het even minder gaat, word je keihard naar beneden gehaald’, zegt de sportpsycholoog van Flow Mental Training. ‘Ik vind het vooral mooi dat hij zich uitspreekt.’

De zelfkritiek van de Brit is geen last, maar juist een drijfveer, aldus Klein-Driesen. 'Norris heeft weleens uitgelegd dat die zelfkritiek voor hem ook als een soort brandstof dient', vertelt F1-verslaggever Louis Dekker. 'Hij vindt het lastig om iets te vieren, want hij eist constantheid van zichzelf.' Die hoge lat vraagt ook mentale veerkracht, en dus krijgt Norris bij McLaren op dat vlak uitgebreide begeleiding. 'Voor hem en het team is mentale hulp allang geen taboe meer', want in andere sporten heel anders is, aldus Dekker.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lammers over Norris en Hamilton: 'Je kan niet altijd anderen de schuld geven'
Norris toont wel vaker zijn emoties en dat vindt Lammers wel mooi.

‘Ik ben ook altijd zelfkritisch geweest’

Jan Lammers vindt het cruciaal dat een coureur als Norris zichzelf kwetsbaar durft op te stellen. ‘Ik ben als coureur ook altijd zelfkritisch geweest, daarom heb ik ook wel wat met Norris. Betrek een fout op jezelf, op wat jij beter had kunnen doen. Als je altijd anderen de schuld geeft, maak je die fout volgende keer weer’, legt Lammers uit. Deze houding helpt volgens hem om te groeien en nog beter te worden.

Lammers noemt mentale begeleiding tegenwoordig onmisbaar in de autosport. ‘Tegenwoordig kom je niet meer weg zonder. Zoals Jos Verstappen het met Max heeft aangepakt, is niet meer te kopiëren. Het talent is de basis, dat is doorslaggevend, maar dat talent heeft vandaag de dag wel een team om zich heen nodig en daar hoort ook mentale begeleiding bij.’

Van der Klein-Driesen sluit aan en adviseert Norris vooral mentale routines te ontwikkelen, net zo intensief als fysieke training. ‘Focus, zelfvertrouwen, en doelen stellen. Als je die dingen van jongs af aan traint, ben je als prof beter voorbereid. Mentaal getrainde sporters presteren constanter en beter.’ Norris, die voortdurend onder het vergrootglas ligt, deels dus ook door zijn eigen openhartige uitspraken en kritiek, laat keer op keer zien dat hij bereid is hard te werken aan zijn mentale weerbaarheid.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws