Palmer kritisch op Jos Verstappen: 'Moet zich niet ermee bemoeien, is al veel te ver gegaan' Opinie
Opinie

Palmer kritisch op Jos Verstappen: 'Moet zich niet ermee bemoeien, is al veel te ver gegaan'

Palmer kritisch op Jos Verstappen: 'Moet zich niet ermee bemoeien, is al veel te ver gegaan'

Analist en voormalig Formule 1-coureur Jolyon Palmer vindt dat het zeer ongezond is dat Jos Verstappen zich zo nadrukkelijk bemoeit met de interne situatie bij Red Bull Racing, waar het al maandenlang onrustig is achter de schermen. Het feit dat de vader van Max Verstappen dit tóch doet, bevestigt volgens de Brit dat het bij het team al veel te ver is gegaan.

Bij de uitzending van F1TV ging Palmer eerst ook nog in op het resultaat van de sprintkwalificatie. 'Ik heb de statistieken erop nageslagen: Norris is beter vanaf de tweede plek dan vanaf de eerste plek. Vanaf de eerste plek is zijn gemiddelde positie na de eerste ronde 3,5. Vanaf de tweede startplek is dat 2,5. Hij heeft tweemaal de leiding gepakt vanaf de tweede plek, en hij heeft nog nooit de leiding behouden vanaf de eerste plek', deelt Palmer, die enigszins kritisch op de McLaren-coureur is, vanwege het feit dat hij te veel kansen niet verzilvert.

'Er zijn wel wat extreme situaties hierbij: in Qatar in de sprintrace van afgelopen jaar verloor hij veel plekken vanaf de tweede plek, en in China in de sprintrace dit jaar verloor hij veel plekken vanaf de eerste plek', voegt de voormalige Renault-coureur toe. 'Zelfs als je die negeert, heeft hij wel vaker de leiding gepakt vanaf de tweede plek dus, en nog nooit vanaf de eerste plek', lacht Palmer.

Jos Verstappen spreekt zich uit

Eerder op de dag ging het vooral over het geruzie tussen papa Verstappen en Christian Horner. Daar werd tijdens de kwalificatie dan ook op ingespeeld, doordat de regio de camera's eerst op de vader van de coureur richtte, en daarna op de teambaas van Red Bull Racing. 'Horner kreeg heel veel vragen hierover', zegt Palmer over de situatie met Jos Verstappen. 'We weten dat het rommelt bij Red Bull, het hele seizoen al. Er is al een hele tijd een verschuiving van de politieke macht gaande, en een machtsstrijd.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Palmer kritisch op Jos Verstappen: 'Moet zich niet ermee bemoeien, is al veel te ver gegaan'
Helmut Marko staat wél aan de kant van de Verstappens.

Toch stipt Palmer een trendbreuk aan. 'Het is de eerste keer dat dit echt via de media wordt uitgespeeld, vooral door Horner. Hij heeft zich tot nu toe heel erg op de vlakte gehouden, en dit is de eerste keer dat je de spanningen publiekelijk terugziet. Die spanningen zie je niet tussen Max en Christian (Horner, red.), ofwel coureur en teambaas, maar tussen de vader van de coureur en de teambaas', aldus Palmer. 'Jos heeft geen actieve rol binnen het team, maar hij is de vader van de wereldkampioen. Het is duidelijk een oncomfortabele situatie, want hij is duidelijk een belangrijk onderdeel van dat team en de hele structuur.'

Gaat Verstappen te ver?

Palmer beseft dat Jos Verstappen in een vrij unieke situatie zit. 'Jos kent de Formule 1-wereld natuurlijk beter dan vaders van coureurs die zelf niet in de Formule 1 reden. Hij heeft een decennium lang door deze paddock gelopen. Hij kent mensen, en hij kan gesprekken voeren die andere vaders niet kunnen voeren', legt Palmer uit. 'De vader van Lando Norris is bijvoorbeeld niet in de Formule 1 opgegroeid, dus dat geeft een heel ander gevoel als je door de paddock loopt.'

'Misschien heb je dan dus meer kennis, en andere bronnen, maar het zou niet de relatie moeten beïnvloeden met de baas van zijn zoon', meent de Britse coureur. 'Ik denk niet dat hij zich moet bemoeien met de coureur en de teambaas. Als dat gebeurt, is het naar mijn mening al veel te ver gegaan.' De conclusie van Palmer is dus vooral dat het achter de schermen al langere tijd helemaal niet goed zit tussen Jos Verstappen en Horner.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws