McLaren heeft in de afgelopen jaren strategisch gezien wel vaker steekjes laten vallen, maar Ho-Pin Tung denkt juist dat de constructeurskampioen in Monaco met een andere aanpak het verschil wist te maken. Charles Leclerc ging als favoriet de kwalificatie in, maar eindigde uiteindelijk achter Lando Norris. Tung beseft dat Max Verstappen met de RB21 geen ideale auto had, maar is ook kritisch op de uitvoering bij de wereldkampioen.
In Q3 leek het steeds meer uit te draaien op McLaren versus Ferrari. Lando Norris zette de toon met de snelste ronde aan het begin van Q3, en maximaliseerde aan het einde van de sessie, toen McLaren haar coureurs twee snelle ronden op dezelfde set banden liet rijden. Tung keurt die aanpak goed. 'Het draait heel erg om vertrouwen. Charles Leclerc zei al dat je een beetje het vertrouwen mist, als je de eerste ronde nog niet op het scorebord hebt staan', geeft Tung aan bij de nabeschouwing van Viaplay. 'Dan komt er zoveel druk op de tweede ronde te staan.'
Maakte Leclerc een fout?
Tung denkt dat het Norris en Oscar Piastri geholpen heeft dat beide coureurs met drie minuten te gaan naar de toptijden schoten. 'Beide McLarens hadden een sterke eerste ronde te pakken. Omdat ze vroeg de baan opgingen, wisten ze dat ze niemand tegen zouden komen. Ze wisten dus dat ze sowieso één vrije ronde zouden hebben. Dan kun je een goede banker lap neerzetten en daar kun je dan op voortborduren.'
Leclerc liet de Monegasken nog even juichen, maar al snel werd duidelijk dat Norris opnieuw snel onderweg was. De Brit klokte de eerste 1:09 ooit in Monaco. 'Ik denk dat Leclerc wel een beetje baalt als hij het aan het analyseren is met zijn engineers. Uiteindelijk was hij het hele weekend het snelst. Als je kijkt naar hoe hij Q3 heeft uitgevoerd, hadden ze toch wat anders kunnen doen om zichzelf een kans te geven. Ik vind dat McLaren het wat slimmer gedaan heeft', aldus Tung.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De analist plaatst wel een kanttekening bij zijn eigen opmerking, en geeft toe dat Leclerc de aanpak van McLaren mogelijk niet had kunnen laten werken. 'Het sterke van de McLaren is dat ze de temperatuur van de achterbanden beter onder controle kunnen houden. Dat stelt hen in staat om een dergelijke strategie in de kwalificatie te hebben.' Ook aan het begin van Q3, toen iedereen één snelle ronde reed, stond McLaren met beide coureurs vooraan. Leclerc heeft aan het einde van Q3 dus wel nog een plekje goedgemaakt.
Verstappen 'niet heel sterk'
Tung verplaatst vervolgens de aandacht naar Verstappen. De Nederlander sloot de kwalificatie als vijfde af, al mag hij vanwege de straf voor Lewis Hamilton wel naast Oscar Piastri plaatsnemen op de startopstelling. Gezien de achterstand van ruim een halve seconde op de Australiër kan wel gesteld worden dat een betere startplek voor Verstappen eigenlijk niet mogelijk was. Tung stipt wel aan dat Verstappen qua rondetijd beter had kunnen presteren.
'Zijn laatste ronde was gewoon niet zo heel sterk', oordeelt de Velpenaar, die wel begrijpt dat Verstappen daar niet alleen voor verantwoordelijk was. 'Dat zit inherent in de auto. Dat onderstuur zit het hele jaar al in de auto, en dat wordt in Monaco uitvergroot. Als je naar de tijden kijkt, zie je wel dat Verstappen tussen Q2 en Q3 een te kleine stap zette', zo maakt hij duidelijk dat de Limburger in Q3 niet tot zijn best mogelijke rondetijd kwam.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Oscar Piastri en Lando Norris wonnen zeven tot acht tienden, terwijl Max maar twee tienden pakt. Dat zit vooral in de middensector, waar hij een halve seconde verloor op Charles Leclerc. Dat is gewoon te veel', beseft Tung. Bij Viaplay staat vervolgens Red Bull Racing-teambaas Christian Horner voor de camera. De Brit geeft aan dat Red Bull best redelijk presteerde, maar dat Verstappen zijn banden in de laatste Q3-ronde niet op de juiste temperatuur had gebracht.
'Ik vind dat Horner wel een punt heeft', beaamt Tung. 'Tot Q3 ging het wel redelijk, ondanks de tekortkomingen in de auto. Het leek in de laatste Q3-ronde alsof hij de banden niet goed in het window kreeg en alsof de grip er niet was. Dat verklaart ook waarom hij na Q2 niet zo'n grote stap zet. Je moet uiteindelijk een veel grotere stap zetten, want dat doet de rest ook. Als jij dat niet doet, kom je gewoon tekort.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties