Windsor: 'Verstappen leverde perfect werk in die laatste twee sectoren' Opinie
Opinie

Windsor: 'Verstappen leverde perfect werk in die laatste twee sectoren'

Windsor: 'Verstappen leverde perfect werk in die laatste twee sectoren'

Analist Peter Windsor heeft genoten van de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland, en zag dat het talent en de rijstijl van Max Verstappen perfect pasten bij de baanomstandigheden op het opdrogende circuit van Zandvoort. Verstappen pakte uiteindelijk poleposition met ruim een halve seconde verschil, en ziet morgen Lando Norris naast zich staan op de startopstelling.

In Q1 en Q2 werd er enkel gebruikgemaakt van de intermediatebanden, maar in Q2 werd al duidelijk dat het circuit snel aan het opdrogen was. Vier coureurs, waaronder de beide heren van Red Bull Racing, probeerden het in Q3 in eerste instantie ook nog op de regenbanden, maar kozen al snel eieren voor hun geld. Twee rodevlagsituaties zorgden ervoor dat het circuit aan het einde van Q3 een stuk droger was, en dus was de poletijd van Verstappen nog geen twee tienden langzamer dan zijn snelste ronde uit 2022.

'In Q3 was er een droge lijn. Na de rode vlag kwam het aan op één ronde', zegt Windsor in zijn laatste YouTube-analyse. 'Verstappen ging het snelste in de eerste sector, maar al snel verbeterde Norris die sectortijd', zegt Windsor, die zag dat de Nederlander in zijn slotronde eerst nog tegen een kleine achterstand aankeek. Verstappen ging wijd door de Tarzanbocht en liet zo aan het begin van zijn ronde wat tijd liggen. 'In de rest van de ronde was er geen spannend gevecht meer. Verstappen had daar een serieus voordeel. Norris haalde naar eigen zeggen niet het maximale uit zijn auto, maar pakte alsnog een uitstekend resultaat voor McLaren.'

Verstappen komt bovendrijven in lastige omstandigheden

Windsor opent vervolgens de lofzang voor de wereldkampioen. 'We zagen een coureur die heel goed is in het rijden van korte bochten (Verstappen, red.), die onder grote druk deed waar hij zo goed in is, met een nog enigszins nat circuit en toen het er echt om draaide. Dat deed Verstappen in de laatste twee sectoren. Ter verdediging van Norris, zitten er in die laatste twee sectoren wel twee DRS-zones, en we weten hoe goed de Red Bull daarin is.' Windsor voegt daarbij toe dat Mercedes juist minder profiteert van de DRS dan elk ander team.

'Zijn rijstijl pakt in zijn voordeel in momenten waar er veel druk op staat. Hij hoeft niet laat te remmen, en zoekt alleen naar een stabiel platform', legt de 71-jarige uit. 'Die gedisciplineerde rijstijl komt op prachtige wijze tot uiting als er nog maar één minuut te gaan is in Q3 en je nog maar één ronde hebt en je serieuze tegenstand hebt van McLaren, die hun auto nog beter voor elkaar leken te hebben dan zelfs Red Bull. Dat deed Verstappen. Hij leverde perfect werk in de laatste twee sectoren. In die snelle bochten, en met de DRS-zones, en de snelle richtingsveranderingen, is Verstappen zó goed.'

In die twee sectoren was Verstappen ruim zes tienden sneller dan Norris, die alsnog een goede startplek versierde. 'Lando (Norris, red.) rijdt net wat langere bochten en heeft net wat latere entries, en daardoor moet hij de limiet veel meer opzoeken, en moest hij in dit geval de natte stukjes van het asfalt wat meer opzoeken. Ik denk dat hij daardoor in de laatste twee sectoren wat tijd heeft laten liggen, omdat hij net een andere rijstijl heeft.'

Windsor besteedt vervolgens ook nog aandacht aan één van de grote verrassingen van de zaterdag: 'Alexander Albon was geweldig voor Williams. De auto ziet er super uit, en Alex (Albon, red.) haalde er het maximale uit.' Windsor kan er ook wel om lachen dat Lance Stroll niet verder kwam dan P11. De Canadees was in zijn beginjaren niet tevreden met Williams, en dus kocht zijn vader Aston Martin op, maar Stroll moet nu niet alleen achter Albon, maar zelfs achter Logan Sargeant plaatsnemen.

Topsnelheid Red Bull nu wel goed

Waar Windsor op vrijdag nog liet zien dat de topsnelheid van de Red Bulls lager lag dan die van de andere teams, is daar op de zaterdag weinig van terug te zien. De beide coureurs van Ferrari en Red Bull Racing staan ver bovenaan in het lijstje met topsnelheden, waarbij Verstappen (327), alleen Charles Leclerc sneller zag gaan (329). Achter deze twee teams doet Williams, zoals zo vaak goed mee, terwijl de beide McLaren-coureurs en George Russell onderaan bungelen van de tien coureurs die de kans kregen om op droogweerbanden rond te rijden.

Verstappen is de torenhoge favoriet voor de zege in Zandvoort! Pak 50x of 100x je inzet als Verstappen wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws