Windsor zag Hamilton bijna tegen Magnussen oprijden: 'Dat was niet de fout van Hamilton' Opinie
Opinie

Windsor zag Hamilton bijna tegen Magnussen oprijden: 'Dat was niet de fout van Hamilton'

Windsor zag Hamilton bijna tegen Magnussen oprijden: 'Dat was niet de fout van Hamilton'

Volgens analist Peter Windsor maakte Mercedes gisteren een zwarte dag mee. De Duitse fabrikant heeft het sinds de introductie van het nieuwe reglement in 2022 erg zwaar en de vorm varieert nogal van circuit tot circuit. In Australië vertoonde het team nog enige tekenen van leven, maar twee races later in Miami lijkt daar weinig van over te zijn. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton haakte al in Q2 af, terwijl George Russell in Q3 zijn meerdere moest erkennen in zowel Kevin Magnussen als Pierre Gasly.

De 71-jarige Windsor gaat zijn laatste analyse uitgebreid in op de malaise bij de werkgever van Hamilton en Russell. 'Mercedes was nu niet alleen langzamer dan Aston Martin, maar ook langzamer dan Haas, Ferrari en Alpine. Ze vallen steeds verder terug', vat de Brit samen. 'Hamilton wist niet eens door Q2 heen te komen. Hij kon geen redelijke ronde rijden, hij maakte fouten, en raakte de muur zelfs. Dat was overigens niet zijn fout', begint Windsor aan een merkwaardige uitleg. 'Kevin Magnussen verraste hem door erg langzaam te rijden, en Hamilton moest ervoor kiezen om de muur te raken aan de rechterkant in plaats van Magnussen te toucheren.' Zowel Magnussen als Hamilton waren bezig aan een opwarmronde, maar alsnog vindt Windsor dus dat de Deen schuldig was aan het moment tussen de twee coureurs.

Windsor prijst Hamilton wel voor het overleven van het eerste kwalificatiedeel. 'In Q1 wist hij het nog nipt te halen met een hele goede ronde', vervolgt Windsor over Hamilton. 'In Q2 zei hij zelf al dat het team hem te laat naar buiten stuurde en hij was twee à drie tienden van een seconde langzamer dan George Russell, die Q3 wel net wist te halen.' Hamilton begon zijn laatste snelle ronde in Q2 met nog exact één minuut op de klok, en had dus nog voldoende ruimte om het iets rustiger aan te doen in zijn opwarmronde. 'Russell lijkt altijd in staat om een rondetijd te rijden die één of twee tienden sneller is dan die van Hamilton, en dat moet slecht zijn voor de moraal van Hamilton en demotiverend werken', ziet Windsor.

Een zwarte dag voor Mercedes

Russell wist zich dus wel te plaatsen voor de krachtmeting tussen de tien snelste coureurs, maar reed vervolgens slechts een zesde tijd van de acht coureurs die een ronde wisten neer te zetten, ondanks het feit dat verschillende coureurs van de snelste teams geen rondetijd neer wisten te zetten in het laatste kwalificatiedeel. Max Verstappen brak zijn ronde af, terwijl Lewis Hamilton en Lance Stroll de laatste sessie niet eens bereikten. Leclerc deed dat wel, maar maakte ook in zijn eerste ronde in Q3 al een fout. 'Russell wist in Q3 niet beter te kwalificeren dan Magnussen of Pierre Gasly. Een afschuwelijke dag voor Mercedes', is Windsor van mening.

Windsor kan zich niet herinneren dat Mercedes er eerder zo slecht voor stond. 'Eén van de slechtste dagen voor Mercedes voor zo lang als ik me kan herinneren. Een zwarte dag voor Toto Wolff en het team, die constant vertellen dat ze non-stop aan het werk zijn. Veel mensen vragen zich echter af waarom ze zes, acht, of tien maanden geleden het huidige concept niet gewoon hebben opgegeven, en een replica van de Red Bull hebben gemaakt en zijn begonnen met racen', probeert Windsor het gevoel in de paddock samen te vatten.

Volgens Windsor zet Mercedes alleen maar stappen in de verkeerde richting, en dat komt tot uiting nu alle teams elkaar minder ontlopen. 'Het is heel triest om te zien hoe een team met zulke faciliteiten en dat soort personeel steeds slechter wordt, als je het met de concurrentie vergelijkt. Het was belachelijk om te zien dat Hamilton niet eens door Q2 heen wist te komen. Hamilton werd in de kwalificatie ook verslagen door Valtteri Bottas, zijn voormalige teamgenoot bij Mercedes, met bijna een halve seconde verschil. Ongelofelijk!' Dat was overigens vorig jaar in Miami ook al het geval, toen de Fin knap als vijfde kwalificeerde in zijn Alfa Romeo.

Verstappen is favorietenrol kwijt, pak ruim 2.5x je inzet bij zege voor de Nederlander. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws