300 GP's |  De hoogtepunten van Red Bull Racing in de Formule 1 Formule 1
Formule 1

300 GP's | De hoogtepunten van Red Bull Racing in de Formule 1

300 GP's |  De hoogtepunten van Red Bull Racing in de Formule 1

Komend weekend bereikt het team van Red Bull Racing een mijlpaal: 300 verreden Grands Prix. In een serie van drie afleveringen werpt F1 Maximaal een blik op de tijd van Red Bull in de Formule 1, die veel ups en downs kent. In het tweede deel bespreken we de hoogtepunten van de Oostenrijkse renstal in de koningsklasse van de autosport.

Dat de Formule 1 in 2005 moest wennen aan Red Bull Racing moge duidelijk wezen. Eind 2004 kocht Dietrich Mateschitz, eigenaar van de energiedrankjesfabrikant, Jaguar om het in 2005 om te dopen in Red Bull Racing. Het team had vanaf dag één een geheel eigen smoel: een beetje patserig dankzij het vele geld, de promotie-stunts en de beruchte feesjtes. Christian Horner, vanaf het prille begin al de teambaas, stercoureur David Coulthard en Red Bull-talent Christian Klien moesten het doen voor Mateschitz.

Ondanks het stoere imago deed Red Bull Racing niet gelijk mee om de bovenste plaatsen. Het had een aantal jaar nodig om echt de top te bereiken. Toen die eenmaal bereikt werd, volgden de hoogtepunten elkaar op. Dit zijn ze:

Grand Prix van Monaco 2006: Coulthard pakt eerste podium

In 2005 en 2006 streed Red Bull Racing vooral om de laatste punten. Soms lukte dat, maar soms ook niet. De Monegaskische Grand Prix van 2006 verliep echter erg voortvarend voor de Oostenrijkse renstal. Sowieso vestigde het team alle aandacht op zich door in een Superman-kleurstelling aan te treden in het ministaatje. Het maakte de RB2 er in ieder geval niet langzamer op.

Coulthard kwalificeerde zich als zevende en behield die positie gedurende de race, maar omdat Kimi Räikkonen, Jarno Trulli en Mark Webber voor hem wegvielen, kon hij zijn weg naar voren rijden. Toen de eveneens voor hem gestarte Rubens Barrichello een drive trough penalty kreeg, was het feest helemaal compleet voor Red Bull Racing. Ondank een aanstormende Ralf Schumacher hield de Schot zijn hoofd koel en schonk hij zijn team het eerste podium, om die met een supermancape om te vieren.

undefined
undefined

Grand Prix van China 2009: Eerste pole en zege

Na vier seizoenen ploeteren werd het geduld van Red Bull Racing rijkelijk beloond in 2009: het kon meedoen om de overwinningen. Met de net van Toro Rosso gepromoveerde Sebastian Vettel en routinier Mark Webber viel het in de eerste twee races van het jaar nog tegen, al kon Vettel in Australië op het podium eindigen als hij in de slotfase niet crashte met Robert Kubica. In China was het echter wél raak.

Het regende pijpenstelen op het Shanghai International Circuit, maar Vettel stuurde op de zaterdag zijn aerodynamisch goed in elkaar stekende bolide met overtuiging naar P1, vlak voor Fernando Alonso en teamgenoot Webber. Tijdens de kletsnatte race domineerde Red Bull Racing volledig. De coureurs maakten geen fouten en bezorgden de Oostenrijkse renstal haar allereerste zege. Vettel passeerde de finish als eerste, 10 seconden later arriveerde Webber en daar weer 35 seconden achter kwam Jenson Button, de eerstvolgende concurrent, over de meet. Red Bull Racing was er en zou er blijven.

undefined
undefined

Grand Prix van Monaco 2010: Eerste zege in Monaco

De Grand Prix van Monaco, ongetwijfeld één van die races die bovenaan het lijstje van iedere coureur prijkt. Het is ook onderdeel van de Triple Crown, de meest prestigieuze maar vooral symbolische eretitel die een coureur kan pakken. Mark Webber was in 2010 de gelukkige. Hij pakte in de nauwe straten van het hertogdom zijn en Red Bull Racings eerste zege op Monegaskische bodem.

Stap één werd op de zaterdag al gezet, toen de ervaren Australiër zijn auto op poleposition neerzette. En vaak is het zo in Monaco: wie pole pakt, heeft de trofee al met één hand vast. Op de zondag maakte Webber zijn werk af door compleet te domineren in Monte Carlo. Hij bleef teamgenoot Vettel met minder dan een halve seconde voorsprong de baas, al was de marge zo klein vanwege een safety car in de slotfase van de wedstrijd. Enfin, Monaco kon afgestreept worden door Horner.

undefined
undefined

Grand Prix van Brazilië 2010: Eerste constructeurstitel

In 2010 was Red Bull Racing met McLaren verwikkeld in een hevige strijd om de constructeurstitel. Dankzijn een één-twee van respectievelijk Vettel en Webber, mocht de Oostenrijkse formatie voor het eerst de wereldbeker voor teams mee naar Milton Keynes nemen.

McLaren kwam er niet aan te pas op Interlagos en kwam met Lewis Hamilton en Jenson Button niet verder dan een vierde en vijfde plek. Met nog één race te gaan was het verschil tussen Red Bull Racing en McLaren nog 48 punten, terwijl de Britten er 43 nodig hadden om nog aanspraak te maken op de constructeurstitel. Kampioenschap nummer één was binnen. Nu de coureurstitel nog.

undefined
undefined

Grand Prix van Abu Dhabi 2010: Vettel wordt eerste Red Bull-kampioen

En die titel kwam er een race later. Bij het ingaan van de Grand Prix van Abu Dhabi hadden nog vier coureurs kans op de coureurstitel: Vettel, Webber, Hamilton en Fernando Alonso. De Spanjaard had aan een vierde plaats genoeg, terwijl Vettel vijftien punten meer moest scoren dan Alonso en zeven punten meer dan Webber om de beker mee naar Heppenheim te nemen. Kortom: Bij een zege van Vettel moest Alonso vijfde of lager eindigen en Webber tweede of lager.

Het lot leek de toen 23-jarige Duitser goed gezind. Hij kwalificeerde zich op polepostion en won met vrij veel gemak de race. Zijn taak zat erop, hij deed wat hij kon. Achter hem hadden Alonso en Webber echter grote problemen. Beide coureurs stopten te vroeg door een safety car en kwamen vast te zitten achter de Renault van Vitaly Petrov, die op P6 rondreed.

In een tijd zonder DRS hadden de beide titelkandidaten alle moeite om de Rus te passeren, wat ze uiteindelijk ook niet lukten. Alonso kwam over de finish als nummer zeven, Webber als achtste. Niet genoeg voor de titel dus, die uteindelijk naar Vettel ging. De eerste coureurstitel voor een Red Bull-coureur was binnen.

2011, 2012 en 2013: Red Bull en Vettel rijgen titels aaneen

Na het succes van 2010 werd het duo Vettel-Red Bull de te kloppen combinatie. Er stond geen enkele maat op de Duitser in Oostenrijkse dienst. In 2011 werd zonder veel moeite zowel de coureurs - als de constructerustitel mee naar huis genomen en ook in 2012 en 2013 wonnen Vettel en Red Bull Racing alles wat er te winnen viel. In het laatstgenoemde jaar won de huidige Ferrari-coureur zelfs de laatste negen races van het seizoen.

In 2012 moest Vettel er wel wat harder voor strijden, al kwam dat vooral omdat hij veelvuldig vanuit leidende positie uitviel door een onbetrouwbare bolide. In de laatste race van het seizoen op Interlagos moest hij zelfs van achteren komen, nadat hij in de eerste ronde van de baan werd getikt door Bruno Senna. Uiteindelijk had Vettel aan een zesde plaats genoeg om wederom Alonso te verschalken. De stand van 2010-2013: vier constructeurskampioenschappen voor Red Bull Racing, vier coureurstitels voor Vettel.

undefined
undefined

Grand Prix van Canada 2014: Ricciardo verschakt beide Mercedessen

2014 was een apart jaar voor Red Bull Racing en eigenlijk de hele Formule 1. Het hybride-tijdperk ging haar eerste seizoen in, Vettel en Red Bull Racing waren hun dominante positie kwijt, Mercedes deelde de lakens uit en nieuwbakken teamgenoot Daniel Ricciardo, die de gestopte Webber verving, legde Vettel gedurende 2014 het vuur aan de schenen. Sterker nog: de underdog was op de beide Mercedessen na duidelijk de beste coureur van het jaar en presteerde zelfs veel beter dan de regerend wereldkampioen.

In Montréal kwam de ultieme beloning voor Ricciardo: zijn eerste zege, al kwam daar wel het nodige geluk bij kijken. Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton leken lang op weg naar een andermaal dominante één-twee, totdat koelingsproblemen aan de remmen bij beide coureurs hun parten speelden. Hamilton moest opgeven, terwijl Rosberg met zijn gehavende bolide nog als tweede over de finish kwam. De Duitser kon echter geen tegenstand bieden aan een opstormende Ricciardo, die hem zonder al te veel moeite voorbij reed in wat later zou blijken de succesrit op weg naar zijn eerste GP-zege.

undefined
undefined

Grand Prix van Spanje 2016: Verstappen flikt het en wordt jongste racewinnaar

2016 begon niet al te lekker voor Red Bull Racing. De Rus Daniil Kvyat eindigde weliswaar als derde in China, maar stond al langer onder druk wegens tegenvallende prestaties. Na de Russische Grand Prix, waarin hij Ferrari-coureur Vettel tweemaal van achteren aanreed, was de maat vol: adviseur Helmut Marko stuurde hem terug naar dochterteam Toro Rosso en de pas achttienjarige Max Verstappen bewandelde de omgekeerde weg.

En zo zat Verstappen voor de Spaanse Grand Prix opeens in een topauto. Wat hij kon verwachten, wist hij niet. Startend als nummer vier zag hij hoe de beide Mercedessen elkaar in de eerste ronde van de baan afreden, waarna hij achter teamgenoot Ricciardo opeens tweede stond. Het team zette de twee op verschillende strategieën en dat pakte voordelig uit voor Verstappen, want hij kwam aan de leiding te liggen.

Er waren echter nog tientallen rondes te gaan en de Ferrari van Kimi Räikkonen zat al die tijd praktisch in zijn versnellingsbak. De Nederlander gaf echter een masterclass verdedigen en wist de enkelvoudig wereldkampioen steeds net achter zich te houden op de smalle baan. Na 66 rondes was het zover: Red Bull-debutant Verstappen won zijn allereerste Grand Prix en werd daarmee de jongste coureur ooit die dat flikte. Op die vijftiende mei van 2016 was de jongeling pas achttien jaar en 228 dagen oud. De rest is geschiedenis.

undefined
undefined

Grand Prix van Oostenrijk 2019: Verstappen schenkt Honda eerste zege in jaren

Na jarenlange spanningen namen Red Bull Racing en motorleverancier Renault na 2018 afscheid van elkaar. De Oostenrijkers gingen in zee met Honda, dat in 2015 een niet al te succesvol terugkeerde in de Formule 1. Red Bull durfde de gok echter wel te wagen, omdat Toro Rosso in 2018 al bemoedigende resultaten boekte met de Japanse motor achterin.

Die stijgende lijn werd in 2019 doorgezet met Red Bull Racing, al waren Mercedes en geregeld ook Ferrari sneller in de races. Het hielp ook niet mee dat vrijwel alles kwam van Verstappen, daar waar nieuwbakken teamgenoot Pierre Gasly wat meer moeite had het tempo bij te benen. De stand van zaken voor de Oostenrijkse Grand Prix, de negende race van het seizoen, waren niet al te goed: drie derde plaatsen en tal van vierde plaatsen voor Verstappen.

Maar daar was de Red Bull Ring. Verstappen starte als vierde, maar kwam dramatisch van zijn plek. Hij viel terug naar P7, maar vond gedurende de race zijn pace terug en reed rondetijden die niemand anders kon bijbenen. Iedereen die op zijn pat kwam werd opgevreten door de Nederland. Lando Norris, Kimi Räikkonen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton (die uitviel) en uiteindelijk ook raceleider Charles Leclerc.

Pas drie ronden voor het einde van de wedstrijd passeerde Verstappen de Monegask op knappe wijze. Hij pakte zijn eerste zege van het seizoen en daarmee ook de eerste overwinning voor de combinatie Red Bull-Honda. De laatste keer dat een auto met een Honda-motor een race won, was in 2006, toen Jenson Button de Hongaarse Grand Prix won. (alle foto's: Red Bull Content Pool / Getty Images)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws